Κυριακή 26 Αυγούστου 2007

25/8/07: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη χώρα ο Κ.Καραμανλής

Ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του -το απόγευμα του Σαββάτου- για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Ο Κ.Καραμανλής εξέφρασε τη βαθιά οδύνη του, ανακοίνωσε μέτρα για τους πληγέντες και άφησε αιχμές για εμπρησμούς.
Ο πρωθυπουργός κήρυξε όλους τους νομούς της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να τεθούν σε επιφυλακή όλες οι δυνάμεις της χώρας.
Επιπλέον ανακοίνωσε τα εξής μέτρα άμεσης αντιμετώπισης:
Αντιμετώπιση προβλημάτων στέγασης και διαβίωσης των πληγέντων. Χορήγηση οικονομικής και υλικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών.
Ειδική μέριμνα για οικογένειες των θυμάτων.
Αντιμετώπιση όλων των άλλων προβλημάτων των πληγέντων και των τοπικών κοινωνιών.
Τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την άμεση στήριξη πληγέντων από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Σε αυτό το ταμείο θα μπορούν να συνεισφέρουν και ιδιώτες.
Την παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες.
Στις δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στα μέτρα της επόμενης μέρας. Αυτά περιλαμβάνουν την άμεση αποτίμηση των ζημιών, την έκδοση των αποφάσεων και την καταβολή των αποζημιώσεων, την κήρυξη των καμένων εκτάσεων σε αναδασωτέες, την ενίσχυση των πυρόπληκτων δήμων και νομαρχιών για την αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών, την ενίσχυση των νομαρχιών για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, τις μελέτες και τη χρηματοδότηση για την περιβαλλοντική αποκατάσταση των καμένων περιοχών και την καταγραφή των ζημιών με αεροφωτογράφηση και την παρακολούθηση των εκτάσεων μέσω δορυφόρου.
Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τον πόνο και την οδύνη του για την καταστροφή και δήλωσε ότι τόσα πολλά μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα δεν μπορεί να αποτελούν τυχαίο γεγονός. «Τόσες πολλές εστίες φωτιάς, την ίδια ώρα, σε τόσα μέρη της χώρας, δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Η Πολιτεία, με τη βοήθεια όλων, θα κάνει ό,τι επιβάλλεται για να βρει τους ενόχους και να τους τιμωρήσει» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κ.Καραμανλής μίλησε επίσης για την ανάγκη ενότητας στην άνιση μάχη με τις φλόγες και είπε πως η αντιμετώπιση χρειάζεται σκληρή μάχη.
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.
Το πρωί του Σαββάτου ο κ. Καραμανλής μετέβη στη Σπάρτη, όπου έγινε η πρώτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος ως φόρο τιμής για τα θύματα των πυρκαγιών. Οι σημαίες θα Κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτήρια από τις 25 Αυγούστου έως και τις 27 Αυγούστου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, το έκτακτο επίδομα καταστροφών θα ανέλθει από 600 σε 3.000 ευρώ, η αποζημίωσης της οικοσκευής αυξάνεται στα 10.000 ευρώ (από 6.000).
Επίσης χορηγείται επίδομα 2.500 ευρώ στους πυροσβέστες, τους εποχικούς πυροσβέστες, τα πληρώματα των εναέριων μέσων και στο προσωπικό της τεχνικής βάσης, ενώ για τις οικογένειες των θυμάτων θα ισχύσουν ρυθμίσεις που ισχύουν και για τους πεσόντες εν υπηρεσία.
Τα μέτρα θα ισχύσουν για όλους τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του 2007.
Μέτρα για ανακούφιση των πληγέντων
Τρεις καταυλισμοί αστέγων με 300 σκηνές των πέντε ατόμων θα αναπτύξει το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη νομαρχία Ηλείας. Οι ευπαθείς ομάδες θα στεγασθούν σε ξενοδοχεία, θα χορηγηθούν κλινοσκεπάσματα και υπνόσακοι, ενώ από την Κυριακή θα γίνεται σίτιση των αστέγων.
Επιπλέον θα χορηγηθεί στους πληγέντες το προσωρινό επίδομα των 600 ευρώ, ενώ μετά την καταγραφή των ζημιών θα καταβληθεί το ποσό των 6.000 ευρώ για κάθε κατεστραμμένο σπίτι, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων θα λάβουν 6.000 ευρώ.
Επιπλέον οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει υλικά πρώτης ανάγκης (υπνόσακους, κουβέρτες, ξηρά τροφή) που θα διατεθούν στους πληγέντες.
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τέθηκαν σε λειτουργία οι Εστίες Φοιτητικής Μέριμνας του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας στις περιοχές Κρεσταίνων και Πύργου Νομού Ηλείας, Καλαβρύτων και Κλειτορίας Νομού Αχαΐας, καθώς και Μολάων Νομού Λακωνίας προκειμένου να προσφέρουν κατάλυμα στους πυρόπληκτους των περιοχών.
Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και τα σχολικά κτήρια σε περίπτωση που χρειαστεί να λειτουργήσουν ως κέντρα υποδοχής πυρόπληκτων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: