Δευτέρα 20 Αυγούστου 2007

19/8/07: Εκτεταμένα επεισόδια στην Καλαμαριά με αφορμή το θάνατο Νιγηριανού μετανάστη

Την οργισμένη αντίδραση Aφρικανών μεταναστών προκάλεσε ο θάνατος Nιγηριανού μικροπωλητή από πτώση από τον πρώτο όροφο καφετέριας, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Νιγηριανός, ο οποίος βρισκόταν σε καφετέρια, αντιλήφθηκε ότι τον παρακολουθούσαν δύο άτομα.Στην προσπάθειά του να διαφύγει, θεωρώντας ότι επρόκειτο για αστυνομικούς με πολιτικά, πήδηξε από τον πρώτο όροφο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, τα δύο άτομα δεν ήταν αστυνομικοί.
Αργότερα στην περιοχή κατέφθασαν ομοεθνείς του άτυχου Νιγηριανού, οι οποίοι άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς.
Οι Νιγηριανοί που ζουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης δηλώνουν βέβαιοι ότι επρόκειτο για αστυνομικούς, τους οποίους αναγνώρισε το θύμα, για αυτό και προσπάθησε να ξεφύγει.
Τα επεισόδια κλιμακώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν στους Νιγηριανούς προστέθηκε ομάδα αντιεξουσιαστών, καίγοντας κάδους και προκαλώντας φθορές σε καταστήματα και σε ένα υποκατάστημα τράπεζας
Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί.
O άδικος χαμός του Νιγηριανού μετανάστη στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύει το κλίμα τρομοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι οικονομικοί μετανάστες στη χώρα μας, τονίζει το ΚΚΕ.
«Το ΚΚΕ καλεί Έλληνες και αλλοδαπούς εργαζόμενους, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με οργάνωση και συλλογική δράση για κάθε πρόβλημα, για να αντιμετωπιστούν οι μηχανισμοί της χειραγώγησης, της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.
Το Τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΝ κατήγηγγειλε «με κατηγορηματικό τρόπο τον ίδιο τον πρωθυπουργό γιατί, με τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του από τη μια μεριά και από την άλλη με την ασυδοσία των κατασταλτικών μηχανισμών, άφησε τα περιθώρια για τέτοια αποτρόπαια περιστατικά.»
To Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα τόνισε ότι ο θάνατος του 25χρονου οφείλεται στα αστυνομικά πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες μικροπωλητές που εξαπολύονται καθημερινά στους δρόμους των πόλεων.
«Είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής εγκληματοποίησης των μεταναστων, μιας πολιτικής μηδενικής ανοχής και αστυνομικής ασυδοσίας.»
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: