Δευτέρα 6 Αυγούστου 2007

4/8/07: Ασφαλιστικό (διαρροές στον τύπο)

Η ατζέντα για τις συντάξεις
Ποιες αλλαγές σε Ασφαλιστικό και Ταμεία εξετάζονται για μετά τις εκλογές

Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, αυτοαπασχολούμενοι), κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και ενδεχομένως αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους νέους εργαζόμενους, εξετάζονται να εφαρμοστούν αμέσως μετά τις επερχόμενες εκλογές.
Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο το Σάββατο, η κυβέρνηση φέρεται να έχει στο συρτάρι δύο εκθέσεις για τις αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, ώστε να εφαρμοστούν μετά τις εκλογές, καθώς εντείνονται οι πιέσεις από την Κομισιόν, αλλά και αντικειμενικά από την εκρηκτική κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος με τα υψηλά ελλείμματα.
«Το Βήμα» αναφέρει ότι δύο θα είναι οι κύριοι άξονες των αλλαγών:
1) Ενοποίηση Ταμείων.
Συγκεκριμένα, η «επιτροπή σοφών» υπό τον Ν.Αναλυτή προτείνει τη συγχώνευση των ασφαλιστικών φορέων σε τρία Ταμεία:
* Ένταξη των μισθωτών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο ΙΚΑ.
* Σύσταση Εθνικού Ταμείου Αγροτών με πυρήνα τον ΟΓΑ.
* Ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων κ.ά στο Εθνικό Ταμείο Αυτοαπασχολούμενων.
2) Κατάργηση πρόωρων συντάξεων, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης
Η επιτροπή Αναλυτή προτείνει ακόμα την κατάργηση των ευνοϊκών διατάξεων για την πρόωρη συνταξιοδότηση, ώστε οι άνδρες να βγαίνουν στη σύνταξη στα 65 και οι γυναίκες στα 60 έτη.
Επίσης, η επιτροπή έχει εξετάσει και το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους νέους εργαζόμενους, χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει ακόμα σε κάποια πρόταση.

Στην έκθεση της επιτροπής θα προτείνεται επίσης η αύξηση (εξομοίωση) των ορίων ηλικίας σε όλα τα Ταμεία με αυτά που ισχύουν στο ΙΚΑ.
Το Ασφαλιστικό είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές το φθινόπωρο, σε συνδυασμό με την αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.
Και όπως δείχνουν οι κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των παροχών και όχι μόνο, αυτές μάλλον δεν θα γίνουν αργότερα από τον Οκτώβριο.
Αμέσως μετά, κυβέρνηση και συνδικάτα αναμένεται να ανοίξουν ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης, με αιχμή βεβαίως τις αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: