Δευτέρα 27 Αυγούστου 2007

27/8/07: ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Το πρωί της Δευτέρας 27 Αυγούστου θα δοθούν στη δημοσιότητα οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τα στοιχεία δείχνουν άνοδο των βάσεων σε πανεπιστημιακές σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά και σε ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου με καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας.
Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν μετά τις 10 στον δικτυακό τόπο του υπουργείου Παιδείας, από όπου θα μπορούν να τα πληροφορούνται οι υποψήφιοι με τον κωδικό τους, όπως επίσης και από τον τετραψήφιο αριθμό 1564.
Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Βήμα αναφέρεται ότι μεγαλύτερη θα είναι η άνοδος των βάσεων στα τμήματα του πέμπτου επιστημονικού πεδίου των επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης, ενώ τα τμήματα τα οποία απευθύνονται σε υποψηφίους κάτω του «16», θα ανέβουν κατά περίπτωση και ανάλογα με τις «δεύτερες» επιλογές εκείνων οι οποίοι δεν θα κατορθώσουν να περάσουν στις σχολές της πρώτης επιλογής τους.
Από το «16» και πάνω, τα στοιχεία φανερώνουν ότι θα καταγραφεί άνοδος στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Οι υποψήφιοι οι οποίοι επιδιώκουν να εισαχθούν στις λεγόμενες καθηγητικές σχολές (τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Φιλολογίας κ.λπ.) θα χρειαστούν φέτος ως και 800 μόρια περισσότερα από πέρυσι.
Η μείωση των θέσεων στα ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου θα οδηγήσει εκατοντάδες υποψηφίους της Αθήνας και του Πειραιά σε αναγκαστική «μετανάστευση» στην περιφέρεια.
Έτσι, πολλά τμήματα Τεχνολογικών Ιδρυμάτων του Λεκανοπεδίου αναμένεται να έχουν φέτος σημαντική άνοδο των βάσεών τους, η οποία μπορεί να φτάσει και τα 1.300 μόρια.
Ειδικά τα τμήματα ΤΕΙ Πληροφορικής, Νοσηλευτικής, Αισθητικής, Βιβλιοθηκονομίας, Τοπογραφίας, Πολιτικών Εργων Υποδομής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ενεργειακής Τεχνολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Λογιστικής κ.ά. θα είναι φέτος ιδιαίτερα απαιτητικά, καθώς δέχονται λιγότερους υποψηφίους από την περυσινή χρονιά.
Μικρή άνοδος αναμένεται να καταγραφεί και σε τμήματα που ως πέρυσι ήταν χαμηλής ζήτησης (Φυτικής, Ζωικής Παραγωγής κ.ά.), καθώς φέτος μειώθηκαν και σε αυτά οι θέσεις των εισακτέων. Την αύξηση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ευνοούν φέτος δύο παράγοντες: οι περίπου 7.000 περισσότεροι υποψήφιοι που έγραψαν «πάνω από τη βάση» και οι 7.891 αριστούχοι της φετινής εξεταστικής διαδικασίας, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά κάθε προηγούμενο των τελευταίων ετών.
Στις πυρόπληκτες περιοχές
Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών ειδικά στο νομό Ηλείας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, εκτός από τα σχολεία, θα αναρτηθούν και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Πύργο και στο πρώτο γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αμαλιάδα, προκειμένου να τα πληροφορούνται τα παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από τα λύκειά τους. Επίσης, στην Αρκαδία, εκτός από τα λύκεια, τα αποτελέσματα θα συγκεντρωθούν στη Μεγαλόπολη.
Newsroom ΔΟΛ