Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007

7/8/07: "Ερχεται δύσκολος χειμώνας" προβλέπει ο κ. Φούρλας

Συμμεριζόμενος τις εκτιμήσεις επιστημόνων ότι εφεξής τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μας επισκέπτονται συχνά, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Παν. Φούρλας, μιλώντας στην «Κ» κάνει λόγο για ένα δύσκολο επερχόμενο χειμώνα, ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές.
Βιώνουμε άγνωστες καταστάσεις και πρέπει ως Πολιτεία να δημιουργήσουμε σταθερές υποδομές που να ανταποκρίνονται στις νέες αυτές συνθήκες τονίζει, υπογραμμίζοντας όμως και τις ευθύνες των πολιτών στον τομέα πρόληψης και προστασίας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_08/08/2007_237068

«Τα ακραία φαινόμενα θα μας έρχονται συχνά»

Συχνότατα θα είναι στο μέλλον τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας, κάτι που υποδηλώνει την άμεση ανάγκη δημιουργίας υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων. Οπως τόνισε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Π. Φούρλας, ο φετινός χειμώνας αναμένεται δύσκολος, ιδιαίτερα για τις περιοχές που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές. Σύμφωνα με τον κ. Φούρλα, θα πρέπει να δημιουργηθούν σταθερές υποδομές που να ανταποκρίνονται στις νέες αυτές συνθήκες: «Οπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια βιώνουμε άγνωστες καταστάσεις, αναφορικά με τη διαφοροποίηση των καιρικών συνθηκών. Θα πρέπει η Πολιτεία να λάβει μέτρα, θα πρέπει να οργανωθεί έτσι και να αναπτύξει ανάλογους μηχανισμούς».
Σύμφωνα με τον ίδιο, όσον αφορά στις πλημμύρες και τους σεισμούς, οι μηχανισμοί μπορούν να παρέμβουν μόνο όταν «γίνει το κακό», οπότε το βάρος «πέφτει» σε καλύτερες υποδομές (αντιπλημμυρικά κ.ά.), καθώς και στους μηχανισμούς αρωγής στον δοκιμαζόμενο πολίτη μετά την καταστροφή.
Ο κ. Φούρλας θεωρεί αναγκαία την άμεση δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων, πολύ περισσότερο στις περιοχές όπου διαταράχθηκε το φυσικό περιβάλλον εξαιτίας μεγάλων πυρκαγιών. «Βλέποντας τα έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ στην Πάρνηθα, εκτιμώ πως θα είναι σωτήρια αν χρειαστεί. Και σίγουρα θα χρειαστεί διότι -βάσει της εμπειρίας μας- εκτιμούμε πως σίγουρα φέτος θα έχουμε βροχές και πλημμύρες». Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να γίνει ιδιαίτερος σχεδιασμός για τις μεγάλες πόλεις.
Για την Αθήνα, «βλέπουμε τα τελευταία χρόνια βελτίωση της κατάστασης λόγω των αντιπλημμυρικών έργων», όμως υπάρχουν ακόμα προβλήματα στα οποία η Πολιτεία πρέπει να δώσει λύση, όπως το σύστημα στο κέντρο της πόλης όπου τα όμβρια ύδατα και οι αποχετεύσεις καταλήγουν στον ίδιο αγωγό, ξεπερνώντας τη χωρητικότητά του. Η ασφάλεια των πολιτών όμως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τους ίδιους. «Επειδή πιστεύουμε ότι ο ασφαλέστερος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης, μπορεί να πάρει να μέτρα αυτοπροστασίας του», σχολιάζει ο κ. Φούρλας.
Η ΓΓΠΠ ζητεί από τους πολίτες να τηρούν τις οδηγίες της όταν υπάρχει ειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς έτσι «δεν θα έχουμε ανθρώπινα θύματα. Δείτε τα αυτοκίνητα που παρασύρονται κάθε χρόνο όταν οι οδηγοί τους αποφασίζουν να διασχίσουν χειμάρρους. Από αυτά χάνονται ανθρώπινες ζωές». Ωστόσο, ο κ. Φούρλας τόνισε πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει θεομηνία πάσης φύσεως. «Υπάρχει ένας μηχανισμός, ένας σχεδιασμός που κινητοποιείται και θα είναι δίπλα στους πολίτες. Αυτός ο μηχανισμός είναι πάντα σε ετοιμότητα. Δεν μπορεί να αιφνιδιαστεί», δήλωσε.
Μεσούσης πάντως της καλοκαιρινής περιόδου, η προσοχή της Γενικής Γραμματείας και της Πυροσβεστικής εστιάζεται στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ο αριθμός των οποίων φέτος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες, για πρώτη μέρα στη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα μόλις μέτωπο δασικής πυρκαγιάς, στη θέση Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας. Η φωτιά ξέσπασε τις απογευματινές ώρες σε δασική έκταση με πουρνάρια και θάμνους, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Στην Ακράτα, όπου το μεσημέρι της Δευτέρας εκδηλώθηκε πυρκαγιά κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών - Πατρών, οι πυροσβέστες παρέμεναν σε θέσεις «μάχης» για τον φόβο αναζωπυρώσεων. Η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, καθώς οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας να ελέγξουν το κύριο μέτωπο με συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος. Οι πρώτες εκτιμήσεις για την έκταση της καταστροφής που προκάλεσε η δεύτερη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλη δασική πυρκαγιά στην περιοχή της Αιγιαλείας αναφέρουν ότι συνολικά κάηκαν περισσότερα από 200 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100027_08/08/2007_237054

Δεν υπάρχουν σχόλια: