Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007

31/7/07: Εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή το νομοσχέδιο για το Δ΄ΚΠΣ

Κάλλιο αργά παρά ποτέ!
Μπήκε ο Αύγουστος και η Κυβερνητική Επιτροπή έφτασε στο σημείο να εγκρίνει το ΕΣΠΑ 2007-2013!!!

Εγκρίθηκε την Τετάρτη από την Κυβερνητική Επιτροπή το νομοσχέδιο για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 (Δ΄ΚΠΣ).
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε πως πρόκειται μια πολύ μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα και προσέθεσε ότι με το ΕΣΠΑ «έχουμε λαμβάνειν από την Κοινότητα για την επόμενη περίοδο ένα ποσό, που, σε σημερινές τιμές, προσεγγίζει τα 24,5 δισ. ευρώ». «Είναι, ίσως, η τελευταία πολύ μεγάλη ευκαιρία που έχουμε για την αξιοποίηση τέτοιων πόρων και έχει πολύ μεγάλη σημασία η αξιοποίηση των πόρων να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχουμε μάθει από τις εμπειρίες του παρελθόντος και το σχέδιο νόμου το οποίο εγκρίθηκε σήμερα από την Κυβερνητική Επιτροπή προβλέπει ένα πολύ απλούστερο σύστημα» εξήγησε ο κ. Αλογοσκούφης.
Όπως διευκρίνισε, αυτό προβλέπει λιγότερα προγράμματα -οκτώ τομεακά και πέντε περιφερειακά- και λιγότερους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων. Είναι, τόνισε, μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την περιφερειακή ανάπτυξη και δεσμεύτηκε ότι το 80% των πόρων κατευθύνεται στην περιφέρεια. Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι για τα θέματα του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής «είμαστε σχεδόν έτοιμοι» και εξήγησε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες το θέμα θα συζητηθεί στην Κυβερνητική Επιτροπή. Ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας υπογράμμισε ότι το σχέδιο νόμου για το ΕΣΠΑ 2007-2013 είναι απόσταγμα ευρύτερης διαβούλευσης και αποδεκτό στο σύνολο της χώρας. Πρόκειται, τόνισε, για τομή στην διαχείριση των προγραμμάτων καθώς εξασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια και αποδοτικότητα.Ο κ. Φώλιας σημείωσε ότι καταρτίστηκαν έγκαιρα και εγκρίθηκαν από τις Βρυξέλλες τα 13 επιχειρησιακά προγράμματα και η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προχώρησε στην υποβολή των σχετικών σχεδίων.
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις των πυροπλήκτων, ο κ.Φώλιας υπογράμμισε ότι όταν θα γίνει η οριστική καταγραφή «τότε θα κάνουμε ταμείο για να δούμε τί θα ζητήσουμε από την ΕΕ».Σε ερώτηση αν θα δοθούν επιπλέον ενισχύσεις και αποζημιώσεις και αν υπάρχουν περιθώρια, ο κ. Φώλιας ανέφερε ότι «θα κάνουμε όσα χρειάζονται για να ανακουφιστεί ο κόσμος».Εξ άλλου, σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ, επέκρινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκ των προτέρων κριτική και δυσπιστία και σημείωσε ότι «είναι ντροπή να κάνει αντιπολίτευση πάνω από τις στάχτες».Τέλος, σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο κ.Φώλιας είπε ότι «οι εκλογές θα γίνουν πριν από το Πάσχα, αλλά αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει τους πολίτες».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: