Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

//: «Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν την εξεύρεση λύσης για το όνομα» γράφει ο Τύπος των Σκοπίων

Σύσσωμος ο Τύπος των Σκοπίων γράφει σε πρωτοσέλιδες αναφορές ότι οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν τις προσεχείς ημέρες «ενεργό ρόλο» με στόχο την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας έως τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. «Η λύση μας είναι απαραίτητη» λέει σε συνέντευξή του ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Ντάνιελ Φριντ.
Ο Ντάνιελ Φριντ, ο οποίος την Παρασκευή συναντήθηκε στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τονίζει οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όμως για να καταστεί αυτή εφικτή, πρέπει να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.«Το μήνυμα στις συναντήσεις μου με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό, ήταν ότι οι ΗΠΑ είναι φίλη χώρα της 'Μακεδονίας' και θέλουμε να τη δούμε στο δικό μας κοινό σύστημα αξιών. Στο ΝΑΤΟ υπάρχει μεγάλο άνοιγμα προς τη 'Μακεδονία', αλλά χρειαζόμαστε λύση για το ζήτημα της ονομασίας. Πράγματι μας είναι απαραίτητη. Το μήνυμά μου ήταν: Ας προσπαθήσουμε να βρούμε τη λύση» αναφέρει.
Μιλώντας στο μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Α1» ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο, «εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση».
«Δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να μην βρεθεί λύση. Αλλά, σκεφτείτε το. Είσαστε πολύ κοντά. Την Πέμπτη ήμουν στην Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ με την υπουργό Εξωτερικών κ.Ράις και στα Γραφεία [του ΝΑΤΟ] υπήρχε δυνατό αίσθημα υπέρ της 'Μακεδονίας'. Με την ευκαιρία αυτή, όταν είσαστε τόσο κοντά, επιθυμώ έντονα οι ηγέτες να σταθούν στο ύψος τους και να πουν: 'Άντε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα και να οδηγήσουμε τη χώρα μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» λέει ο Ντ.Φριντ.
«Ενεργός ρόλος» των ΗΠΑΣύσσωμος ο Τύπος των Σκοπίων, σε πρωτοσέλιδες αναφορές τη Δευτέρα, γράφει ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τις προσεχείς ημέρες «ενεργό ρόλο» στη διένεξη της ονομασίας, με στόχο να βρεθεί λύση στο ζήτημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι από τις 2 έως τις 4 Απριλίου.«Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Ντνέβνικ», η οποία επικαλούμενη διπλωματικές πηγές των Σκοπίων σημειώνει ότι την «ενεργό ανάμειξη» των ΗΠΑ στο ζήτημα αυτό, γνωστοποίησε ο Ντάνιελ Φριντ στην ηγεσία της ΠΓΔΜ, την περασμένη Παρασκευή.Η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο: «Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν τώρα την πρωτοβουλία για το όνομα».Τέλος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κέντρο Ερευνών και Πολιτικής», το 83% των πολιτών της ΠΓΔΜ δεν συμφωνούν να αλλάξει η χώρα το «συνταγματικό ονόμα» για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το 16% συμφωνεί με την εκδοχή αυτή, ενώ το 1% λέει «δεν ξέρω, δεν απαντώ».Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 81% δεν συμφωνεί να χρησιμοποιείται στους διεθνείς οργανισμούς και στις διεθνείς διμερείς σχέσεις, ονομασία διαφορετική από τη συνταγματική της χώρας.Η έρευνα διεξήχθη από 6 έως 8 Μαρτίου σε δείγμα 1.100 πολιτών από όλες τις εθνικές κοινότητες της ΠΓΔΜ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: