Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

13/3/08: Αγωνία στο υπουργείο Ανάπτυξης για τις ραγδαίες ανατιμήσεις στην αγορά

Σε διάλογο με αρκετές δεκάδες εταιρείες τροφίμων, προκειμένου να μην προχωρήσουν σε ανατιμήσεις με την αιτιολογία των διεθνών οικονομικών εξελίξεων και των συγκυριών που επικρατούν στην αγορά, είπε την Πέμπτη ότι βρίσκεται ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ.Βλάχος.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται «συναντήσεις εργασίας», ανέφερε ο υφυπουργός, με στόχο «οι αυξήσεις να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες και να επιβληθούν χρονικά όσο το δυνατόν αργότερα».Ο υφυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι στο ψωμί δεν αναμένεται καμία ανατίμηση στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει.
Το πρόβλημα των ανατιμήσεων, όμως, το αντιμετωπίζει το υπουργείο σε άλλους κλάδους, όπως είναι τα σπορέλαια και τα ζυμαρικά, και ο υφυπουργός σχολίασε ότι βρίσκεται σε διάλογο με τις εταιρείες -όχι μόνο αυτών των δύο κλάδων- ώστε να μην περνάνε στην αγορά ανατιμήσεις που «μπορεί να είναι αδικαιολόγητες». Ο κ. Βλάχος ανέφερε, πάντως, ότι δεν υπάρχουν μόνο ανατιμήσεις και είπε ενδεικτικά ότι τού έχουν γνωστοποιηθεί από εταιρείες εισαγωγής τυριών μειώσεις στην πλειονότητα των ειδών.
Σε ερώτηση για το εάν έχει εντοπίσει φαινόμενα αδικαιολόγητων ανατιμήσεων ή αισχροκέρδειας από τον έως τώρα διάλογο με τις εταιρείες, ο υφυπουργός επανέλαβε τη σημασία που δίνει στο διάλογο που γίνεται με τους επιχειρηματίες.
Επίσης, είπε ότι το υπουργείο εντείνει τις προσπάθειές του στον ελεγκτικό τομέα, ώστε να λειτουργήσει σε όλα τα επίπεδα ο ανταγωνισμός και «να μην νομιμοποιείται κανείς να αισχροκερδεί σε βάρος της κοινωνίας».Σχετικά με την υλοποίηση των εξαγγελθέντων 41 μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Βλάχος είπε ότι κάθε 15 μέρες θα υπάρχει ενημέρωση για την εξέλιξη της δραστηριότητας γύρω από αυτό το θέμα, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο δεν θα περιοριστεί στην παραπομπή των επιχειρηματιών που συλλαμβάνονται να παρανομούν, σημειώνοντας ότι θα σκληρύνει τη στάση του απέναντι σε όσους βρεθούν να παρανομούν. Σε ό,τι αφορά στην πορεία του πληθωρισμού, ο κ. Βλάχος σχολίασε ότι «στο τμήμα που αφορά στο υπουργείο Ανάπτυξης, δίνουμε τη μάχη μας». Επίσης ο υφυπουργός, αναφερόμενος στο ύψος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, είπε ότι μέχρι το Μάιο, που θα ανακοινωθεί το ποσοστό της αύξησης, θα γίνεται διάλογος με τους ιδιοκτήτες. Για τη συνεχή αύξηση της παρουσίας νέων φαρμάκων στην αγορά, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης είναι υπεύθυνο μόνο για την τιμολόγηση των φαρμάκων και όχι για το εάν πρέπει να κυκλοφορήσουν ή όχι στην ελληνική αγορά, κάτι για το οποίο αποφασίζει ο ΕΟΦ.
Γνωστοποίησε όμως την πρόθεσή του, στο άμεσο μέλλον, να υπάρξει μια κοινή επιτροπή μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης, Εργασίας και Υγείας, που θα ασχοληθεί με το θέμα της διακίνησης των φαρμάκων.Τέλος, ο κ. Βλάχος είπε ότι την Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή θα μοιράζονται στο Σύνταγμα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας φυλλάδια του υπουργείου με τον τίτλο «Ψάξτο καλύτερα», μήνυμα που αφορά στη συμμετοχή του ίδιου του καταναλωτή στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: