Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

13/3/08: Οι ελληνικές θέσεις στο θέμα της ΠΓΔΜ επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Στις Βρυξέλλες την Πέμπτη ο Κ.Καραμανλής στο πλαίσιο της Συνόδου της ΕΕ. Στο περιθώριο των εργασιών ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με άλλους ηγέτες, που μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις εντός ΝΑΤΟ, ώστε να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ΠΓΔΜ πριν τη Σύνοδο της Συμμαχίας.
Ο Κ.Καραμανλής θα συνοδεύεται από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη και τον υπουργό Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλο.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Βήματος, ο κ. Καραμανλής έχει ήδη προγραμματίσει μια σειρά από συναντήσεις τόσο στο περιθώριο της συνόδου όσο και στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να συναντήσει την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, καθώς και ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Στόχος της Αθήνας είναι να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να καταφύγει στη λύση του βέτο απέναντι στην είσοδο της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.
Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει να ζητήσει τον λόγο στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, κατά πάσα πιθανότητα μάλιστα με την παρουσία του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι.
Επαφές Καραμανλή με Μέρκελ και Σαρκοζί
Σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το θέμα της ονομασίας
ΑΠΟΣΤΟΛΗ Β. ΧΙΩΤΗΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.
Επαφές με ηγέτες ισχυρών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις και στο ΝΑΤΟ υπέρ των ελληνικών θέσεων και επιχειρημάτων θα επιδιώξει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, σε μια ύστατη προσπάθειά του να κάμψει την αδιαλλαξία των Σκοπίων τις επόμενες είκοσι ημέρες. Ο κ. Κ.Καραμανλής φθάνει σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη και τον υπουργό Επικρατείας κ. Θ.Ρουσόπουλο, και έχει ήδη προγραμματίσει μια σειρά από κατ΄ ιδίαν συναντήσεις τόσο στο περιθώριο της συνόδου όσο και στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα συνεδριάσει νωρίτερα. Στόχος του Πρωθυπουργού είναι να επιχειρήσει να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες που θα συμμετάσχουν και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 2 Απριλίου ότι η Ελλάδα εξάντλησε κάθε περιθώριο καλής πίστης στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και δεν μπορεί να επιτρέψει την είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αν η γειτονική χώρα δεν επιδείξει ανάλογη συμπεριφορά. Απώτερος σκοπός του κ. Καραμανλή είναι ή να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στα Σκόπια τις δύο επόμενες εβδομάδες από όλες τις ισχυρές χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ώστε να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή να αποδεχθούν τα μέλη της Συμμαχίας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την αναβολή της πρόσκλησης στη γειτονική χώρα να ονομαστεί υποψήφια προς ένταξη χώρα, με το πρόσχημα ότι δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τα τυπικά κριτήρια ένταξης. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα» ο κ. Καραμανλής θα επιδιώξει να συναντήσει την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί, καθώς και ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ για να αποσαφηνίσει γιατί η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να καταφύγει στη λύση του βέτο απέναντι στην είσοδο της πΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς. Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει να ζητήσει τον λόγο στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, κατά πάσα πιθανότητα μάλιστα με την παρουσία του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας κ. Νίκολα Γκρούεφσκι (αν το επιτρέψουν οι ραγδαίες εξελίξεις στη χώρα του). Δεν αποκλείεται δε, στην περίπτωση που οι κκ. Καραμανλής και Γκρούεφσκι συναντηθούν σήμερα στη σύνοδο του ΕΛΚ, να έχουν μια ανεπίσημη και σύντομη συνομιλία, επιδιώκοντας και οι δύο να εκπέμψουν ότι δεν έχουν κλείσει ακόμη όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Αλλο ρεπορτάζ στην Οικονομία, σελίδα 5 -->
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: