Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

12/3/08: Το ασφαλιστικό «λαιμητόμος» θα γίνει το Βατερλό της ΝΔ λέει η Αντιπολίτευση

Σφοδρή αντιπαράθεση στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου του Ασφαλιστικού.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να δοθεί άπλετος χρόνος στη συζήτηση του νομοσχεδίου - ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να μην ολοκληρωθεί η επεξεργασία του πριν την ερχόμενη Τρίτη. Ακόμα αποφασίστηκε να κληθούν την Τετάρτη στην Επιτροπή, εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕ, της ΕΣΕΕ, του ΤΕΕ, της ΟΤΟΕ, της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, του ΣΕΒ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και εκπρόσωποι των ιατρών, των δικηγόρων και των μηχανικών.
Την παρουσίαση και «υπεράσπιση» του νομοσχεδίου ανέλαβε ο εισηγητής της ΝΔ, Κων.Μαρκόπουλος, που τόνισε πως «η μεταρρύθμιση που επιχειρεί η κυβέρνηση, έρχεται να αγγίξει τα καυτά πυορροούντα ζητήματα και έχει βάθος χρόνου ως προς τη λειτουργία της και την οικονομική της επιβίωση. Το νομοσχέδιο, είναι λειτουργικό, μπαίνει σε λειτουργία με βάση χρονοδιαγράμματα, δεν αιφνιδιάζει κανέναν».
Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η μόνη στόχευση του νομοσχεδίου είναι η εισπρακτική και χαρακτηρίζει τα ευνοϊκά μέτρα για τις λεχώνες «ζάχαρη στο κινίνο του» και λέει ότι τα δύο από τα τρία «δεν» του πρωθυπουργού «φαγωθήκανε». Επίσης κατηγορεί την κυβέρνηση για απαξίωση του ασφαλιστικού συστήματος.
Το ΚΚΕ μιλά για αντιλαϊκό νομοσχέδιο-λαιμητόμο που καρατομεί ό,τι έχει απομείνει όρθιο και για ψεύτικα μεγάλα λόγια που προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι στους εργαζόμενους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε ότι το νομοσχέδιο «θα αποτελέσει Βατερλό για την κυβέρνηση». Υποστήριξε δε, ότι δεν «υπαγορεύεται από ανάγκες αντιμετώπισης χρηματικών προβλημάτων του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, αλλά επιβάλλεται από κύκλους της ελληνικής μεγαλοεπιχειρηματικής τάξης και από τα διευθυντήρια της ΕΕ, ΔΝΤ και ΟΟΣΑ ...για να περάσουν τα αποθεματικά των ταμείων στον τζόγο και για να κατευθυνθούν μαζικά οι πολίτες στη ληστεία των ιδιωτικών εταιρειών».
Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, επισημάνθηκε ότι οι άνθρωποι που πληρώνουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, «είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι ίδιοι που είχαν πληρώσει και τις προηγούμενες», και έκανε λόγο για στέρηση κινήτρων και ελπίδας στους εργαζόμενους και κυρίως τους νέους.
Ειδικότερα, ο κ. Μαρκόπουλος, υπογράμμισε τη σημασία της διοικητικής μεταρρύθμισης και της ενοποίησης των ασφαλιστικών φορέων, τονίζοντας πως «συνδυάζει τη συμμετοχή των εργαζομένων, με διοικητικά συμβούλια και άξιους προέδρους, με βάση προκηρύξεις υψηλών προσόντων - και με την κοινοβουλευτική σφραγίδα στο να μπορούμε να ελέγχουμε τη λειτουργία των ταμείων αλλά και τη λειτουργία των προεδρείων».Επιπλέον, κατά τον κ. Μαρκόπουλο, «το νομοσχέδιο δεν ασχολείται με την αύξηση των ορίων ηλικίας εκείνων που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ούτε με τη μείωση κάποιας σύνταξης, ούτε με το ύψος των εισφορών».
«Υπάρχει προστασία της μητρότητας με μισό χρόνο πλασματικό από τη σύνταξη, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις γυναίκες που θα μείνουν μετά τον τοκετό στην εργασία, δυνητική παράταση της παραμονής της στο σπίτι επί εξάμηνο με αμοιβή την βασική μηνιαία αποζημίωση από τον ΟΑΕΔ» πρόσθεσε ο εισηγητής της ΝΔ.
«Εισάγεται αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, με βάση τον οποίον ανιχνεύουμε και την εισφοροδιαφυγή. Συνιστάται Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών, που θα προκύψει από πολύ συγκεκριμένους πόρους και θα ενισχύεται και με το 10% των κοινωνικών πόρων και που συμπεριλαμβάνονται σε διάφορους λογαριασμούς» επισήμανε ο κ. Μαρκόπουλος. Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναγνώρισε τη θετική κατεύθυνση των μέτρων για τις λεχώνες, χαρακτηρίζοντάς τα ωστόσο, «ζάχαρη στο κινίνο τους» - καθώς το νομοσχέδιο δεν διέπεται, όπως είπε, από οιαδήποτε άλλη γενική στόχευση, πλην της εισπρακτικής. «Το νομοσχέδιο συνιστά όντως βαθειά τομή, μόνο που γίνεται στον προγραμματισμό ζωής και οικογένειας - και στις τσέπες των ασφαλισμένων» ανέφερε η κα Χριστοφιλοπούλου.
«Σκοπός του είναι, με αύξηση των ορίων ηλικίας και περικοπές δικαιωμάτων, να σωθούν χρήματα. Η κυβέρνηση απαξίωσε συνειδητά το ασφαλιστικό σύστημα, αφήνοντας την εισφοροδιαφυγή να διογκωθεί κατά 2,7 δισ. ευρώ, με απίστευτη κακοδιαχείριση των ταμείων, αύξηση των χρεών κατά 5,3 δισ. ευρώ και υπερδιπλασιασμό της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης» ανέφερε.«Τα δύο από τα τρία 'δεν' του Πρωθυπουργού, φαγωθήκανε. Ακόμα και οι ενοποιήσεις των ταμείων για τις οποίες θα μπορούσαμε να βρούμε κοινές συνισταμένες, έρχονται να τσουβαλιάσουν τομείς άσχετους μεταξύ τους. Δεν υπάρχει ενιαία λογική, δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες. Το μόνο που θέλετε, είναι να πάρετε τα αποθεματικά τους» σημείωσε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος, έκανε λόγο για «βαθειά αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο-λαιμητόμο, που καρατομεί παραδόσεις και δικαιώματα και γκρεμίζει ό,τι έχει απομείνει όρθιο». «Ακούσαμε και σήμερα τα ίδια ψεύτικα μεγάλα λόγια που επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι απέναντι στους εργαζόμενους, όπως ακούγαμε στο παρελθόν με τους νόμους Σιούφα, Ρέππα, Γιαννίτση. Σε όλες τις αντιασφαλιστικές επιθέσεις, λεγόταν ότι το σύστημα θα καλυφθεί για 30 χρόνια και μετά από δυο χρόνια, νεότερες ρυθμίσεις απεδείκνυαν ότι το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά οικονομικό, αλλά πρόβλημα πολιτικής. Τα καλλωπιστικά επιχειρήματα, δείχνουν την αδυναμία της κυβέρνησης και των στελεχών της, να υπερασπίσουν επί της ουσίας το συγκεκριμένο νομοσχέδιο» ανέφερε ο κ. Μαυρίκος.Τέλος, ο αγορητής του ΚΚΕ, πρότεινε να καταργηθεί η συνταξιοδότηση των βουλευτών και αντ’ αυτής, να συνεχίζει ο κάθε βουλευτής να ασφαλίζεται στον φορέα που ήταν ασφαλισμένος πριν την εκλογή του. Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, προέβλεψε ότι το νομοσχέδιο «θα αποτελέσει Βατερλό για την κυβέρνηση, όπως αποτέλεσε και το αντίστοιχο νομοσχέδιο Γιαννίτση για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» καθώς, «άνθρωποι που είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους, θα δουν τις ασφαλιστικές τους παροχές τους να μειώνονται». «Το νομοσχέδιο δεν υπαγορεύεται από ανάγκες αντιμετώπισης χρηματικών προβλημάτων του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος. Επιβάλλεται από κύκλους της ελληνικής μεγαλοεπιχειρηματικής τάξης και από τα διευθυντήρια της ΕΕ, ΔΝΤ, και ΟΟΣΑ - για δημοσιονομικούς λόγους-, για να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, για να περάσουν τα αποθεματικά των ταμείων στον τζόγο και για να κατευθυνθούν μαζικά οι πολίτες στη ληστεία των ιδιωτικών εταιρειών» ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης. Ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε εξάλλου, πως η χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών από το 4% των εισφορών του ΦΠΑ και με πόρους από τις ιδιωτικοποιήσεις, θα αποτελέσει άλλοθι για αύξηση και του ίδιου του ΦΠΑ και για την «εκποίηση της Ελλάδας».
Διέκρινε δε, ότι εγκυμονείται εξίσωση των ασφαλιστικών παροχών προς τα κάτω, με υποβιβασμό της σύνταξης του ΙΚΑ στην κατώτερη εθνική σύνταξη. Τέλος, ο αγορητής του ΛΑΟΣ, Βαΐτσης Αποστολάτος, υπήρξε επίσης επικριτικός απέναντι στο νομοσχέδιο, λέγοντας πως οι άνθρωποι που πληρώνουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, «είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι ίδιοι που είχαν πληρώσει και τις προηγούμενες».«Οι χαμηλοσυνταξιούχοι την πληρώνουν χωρίς να γίνεται τίποτα για να διορθωθούν οι αδικίες. Δεν δίνετε ελπίδα, ούτε κίνητρο στους νέους για να δουλέψουν. Αναλογιστείτε τι έπεται: 5 χρόνια περισσότερη δουλειά για τις γυναίκες, 45% μείωση των συντάξεων, κατώτερο όριο συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια. Θα έπρεπε να επανεξεταστούν πολλά σημεία, κυρίως για τις εργαζόμενες μητέρες. Και όμως, η ελληνίδα γυναίκα, η πιο άνεργη στην Ευρώπη και η πιο χαμηλόμισθη, διεκδικεί και απαιτεί μια πιο επαγγελματική και πιο οικογενειακή ζωή. Όχι μέτρα δέσμευσής της στο σπίτι, όπως αυτά που της προσφέρονται» ανέφερε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ.Όσο για την ενοποίηση των ταμείων, ο αγορητής του ΛΑΟΣ σημείωσε: «Θέλετε περισσότερα έσοδα, αλλά δεν αποτελεί λύση να παίρνουμε χρήματα από ένα υγιές ταμείο για ένα που έχει πρόβλημα, πίσω από τη μάσκα της ενοποίησης. Είναι λογικό να εξοργίζονται εκείνοι που βγαίνουν χαμένοι».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: