Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

6/3/08: Με το βέτο «ανά χείρας» η Ελλάδα για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Την ξεκάθαρη θέση να ασκήσει η Ελλάδα βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ διατύπωσε η Ντόρα Μπακογιάννη κατά την Ατυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συναινέσει στην αποστολή πρόσκλησης στα Σκόπια, όσο δεν υπάρχει λύση στο θέμα του ονόματος.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Όσον αφορά στην ΠΓΔΜ, τόνισα ότι η πολιτική της γειτονικής μας χώρας δεν μας επιτρέπει να υιοθετήσουμε την ίδια θετική στάση που έχουμε έναντι της Αλβανίας και της Κροατίας». Σημείωσε, δε, ότι τόνισε στους συμμάχους ότι «δυστυχώς η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της γειτονικής μας χώρας στις σχέσεις της με την Ελλάδα, αφενός με αδιαλλαξία, αφετέρου με ενέργειες εθνικιστικής και αλυτρωτικής λογικής άρρηκτα συνυφασμένης με το ζήτημα της ονομασίας» δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να πει το «ναι» στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ.«Η έως χθες επίμονη αδιαλλαξία στο πλαίσιο της επί 15 χρόνια συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που μάλιστα συνδυάζεται με ενέργειες, αποφάσεις και πολλές φορές προσβλητικές δηλώσεις, ακόμη και με αναφορές στην εσωτερική ελληνική πολιτική δεν μας άφησε άλλη πολιτική», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε ευτυχείς γι αυτό», αφού «σε κανένα δεν αρέσουν τα βέτο».
Η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα «ότι υπάρχει ακόμα χρόνος να επιτευχθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου μια αμοιβαία αποδεκτή, πρακτική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση στο πλαίσιο των προσπαθειών του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς», τις οποίες, όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα «στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει».
Παράλληλα, κάλεσε την ΠΓΔΜ «να κάνει το βήμα που με ευθύνη, πολιτικό θάρρος, αλλά και πολιτικό ρίσκο έχει ήδη κάνει η ελληνική κυβέρνηση [...], θα προσεγγίσει και εκείνη το σημείο της αμοιβαίας αποδοχής και θα κερδίσει το μέλλον. Ένα ευρωπαϊκό μέλλον, ένα μέλλον σταθερότητας, ειρήνης και οικονομικής ανάπτυξης».Η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι ένας σταθερός σύμμαχος με 55 χρόνια ιστορίας στο ΝΑΤΟ και ότι κάθε συμμαχία στηρίζεται σε δύο βασικές αρχές: την πολιτική των σχέσεων καλής γειτονίας που πρέπει να εφαρμόζεται ιδίως μεταξύ τρίτων χωρών, οι οποίες αιτούνται την ένταξη και κρατών που είναι ήδη μέλη της και την ομοφωνία στις διαδικασίες υιοθέτησης των κοινών αποφάσεων.
Κατά τη συνέντευξή του, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ εξέφρασε την ελπίδα να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις και της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ.Ο κ. Σέφερε επανέλαβε ότι οι θέσεις μιας χώρας μέλους της Συμμαχίας (όπως η Ελλάδα) και οι θέσεις μιας χώρας (όπως η ΠΓΔΜ) που επιθυμεί να ενταχθεί στη Συμμαχία δεν έχουν την ίδια βαρύτητα για το ΝΑΤΟ και πως για να ενταχθεί μια χώρα στο ΝΑΤΟ χρειάζεται η συναίνεση όλων των χωρών μελών.Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ.Ράις επισήμανε ότι η χώρα της υποστηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, πρατηρώντας ότι η χώρα πληροί όλα τα προαπαιτούμενα για να ενταχθεί σε αυτήν, ωστόσο σημείωσε ότι θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.
Από γαλλικής πλευράς, ο Μπ.Κουσνέρ επισήμανε ότι «η Γαλλία επιθυμεί την επίλυση του θέματος της ονομασίας και λύσεις υπάρχουν», ενώ παρατήρησε ότι οι ελληνικές θέσεις, που παρουσίασε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, αποδεικνύουν την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας στο θέμα αυτό.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, δήλωσε ότι η Τουρκία στηρίζει την υποψηφιότητα και των τριών χωρών, της Κροατίας της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ολλανδία.
Ο υπουργός Αμυνας Ευ.Μεϊμαράκης, μιλώντας στη διάρκεια ορκωμοσίας νεοσύλλεκτων, επισήμανε ότι «το ζήτημα των κανόνων συμπεριφοράς και κριτηρίων καλής γειτονίας δεν είναι θέμα διμερές, αλλά ευρύτερο, άπτεται των διεθνών σχέσεων και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται» και οι όποιες παραινέσεις περί συναίνεσης θα πρέπει να γίνουν προς εκείνους οι οποίοι με την προκλητική αδιαλλαξία τους, οδηγούν τις καταστάσεις σε αδιέξοδο.
Παράλληλα, σημείωσε: «Η διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος απαιτεί σύνθετους και προσεκτικούς χειρισμούς. Γι' αυτό και ''κορόνες'' λαϊκίστικες και εκδηλώσεις ακραίες δεν βοηθούν».
Συνάντηση Ρεν - Γκρουέφσκι
Ο επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Όλι Ρεν μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι, στα Σκόπια, παρότρυνε τη χώρα για εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, καθώς -όπως είπε- θα έχει θετικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ.Ο κ. Ρεν ανέφερε ακόμη ότι για τα ζητήματα της διεύρυνσης, απαιτείται ομοφωνία.
Από την πλευρά του, ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε: «Κάνουμε ότι είναι δυνατόν από πλευράς μας να εντατικοποιήσουμε το διάλογο, διότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό. Υπήρξαν χρόνια και χρόνια που τα περάσαμε με εμπάργκο, με άρνηση συναντήσεων και συνομιλιών, με απαξίωση και την άποψη ότι με πιέσεις θα επιλυθεί το πρόβλημα. Πιστεύω ότι παρήλθε ο καιρός που κάποιοι πολιτικοί ακόμη πίστευαν ότι θα λύσουν το ζήτημα με πιέσεις. Το ζήτημα δύναται να επιλυθεί με συζήτηση και διάλογο και προς αυτή την κατεύθυνση είμαι ικανοποιημένος που και οι δύο πλευρές επέδειξαν ετοιμότητα για συχνότερη και εντατικότερη δυναμική του διαλόγου».
Οι επαφές Νίμιτς
Την Τετάρτη ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς είχε γύρο επαφών με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας στα Σκόπια και, αργότερα, συνάντηση με τον Έλληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιο Βασιλάκη στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Νίμιτς διαπίστωσε έπειτα από τις επαφές του ότι το χάσμα παραμένει, διευκρίνισε ότι δεν κατέθεσε κάποια νέα πρόταση και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Παράλληλα, μηνύματα προς την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της έστειλαν, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν και ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απατουράι.
O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε από την πλευρά του ότι «εάν η Ελλάδα πει 'όχι' στην ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, αυτό θα σημαίνει και 'όχι' προς τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σλοβενία και προς όλες τις άλλες χώρες οι οποίες υποστηρίζουν την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη Συμμαχία».
Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η χώρα του δεν αποφεύγει τον διάλογο για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, προσέθεσε όμως ότι η χώρα του «έχει κάποιες κόκκινες γραμμές τις οποίες δεν μπορεί να υπερβεί».
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας προτίθεται να δημοσιεύσει πληρωμένες καταχωρήσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εφημερίδες για την προώθηση της υποψηφιότητας της χώρας στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Η Μακεδονία αξίζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Ίβιτσα Μπότσεφσκι.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος δεν θέλησε να κάνει σχόλιο για τα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη για το θέμα της ΠΓΔΜ. Την ίδια απάντηση έδωσε και σε ερώτηση αν θεωρεί διχαστικές τις αναφορές που έγιναν στα συλλαλητήρια.
Σε ό,τι αφορά δηλώσεις του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπρένκο Τσερβενκόφσκι ότι το βέτο συνιστά παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και παρέπεμψε στη συνέντευξη που έδωσε στις Βρυξέλλες η Ντόρα Μπακογιάννη.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο θέμα, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του κόμματός του κατά της διπλής ονομασίας και υπέρ γεωγραφικού προσδιορισμού για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την αντίθεσή της στην πολιτική του ΝΑΤΟ. Η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στο Κόσοβο είπε ότι «υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ανάψει η φωτιά του πολέμου», ενώ τάχθηκε υπέρ της άσκησης βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας πάντως ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε να πει: 'αποσύρω τα στρατεύματά μου από το Κόσοβο, τη Βοσνία κλπ', αλλά το αντίθετο θα κάνει· θα πει: 'δώστε μου το όνομα και θα στείλω περισσότερα'».
Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Τουλάχιστον σε πρώτη βάση θέσαμε το βέτο και μακάρι να αντεξεί η ελληνική πλευρά και να συνεχίσει στη ίδια τακτική.... Η Δική μου απορία αφορά την Παπαρήγα...«η Ελλάδα θα έπρεπε να πει: 'αποσύρω τα στρατεύματά μου από το Κόσοβο, τη Βοσνία κλπ' Τότε κυρία Παπαρήγα τι μαχόμαστε για το όνομα; ας τους δώσουμε από τώρα και όλη τη Θεσσαλονίκη να μην κουράζονται να κάνουν επελάσεις σε μη στρατευμένες περιοχές, γιατι μην φανταστείτε οτι χωρις στρατό σε Βοσνια,Κόσοβο δεν θα κινηθούν περισσότερο....Αυτή είναι η πολιτική του ΚΚΕ; ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΑΣΕ ΤΟ ΚΚΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ!