Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

5/3/08: Φορτισμένη ατμόσφαιρα στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης

Στον παλμό των συλλαλητηρίων για την ονομασία της ΠΓΔΜ βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η Θεσσαλονίκη.
Στις 18:30 ξεκίνησε η συγκέντρωση της Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, με κεντρικούς ομιλητές τον μητροπολίτη Ανθιμο, τον Στέλιο Παπαθεμελή και τον Κώστα Ζουράρι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο βρέθηκαν τουλάχιστον 5.000 άτομα.
Στη συγκέντρωση της Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα μίλησαν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο Στέλιος Παπαθεμελής και ο Κώστας Ζουράρις.
Ο Κ.Ζουράρις, κατά την ομιλία του, τόνισε ότι «ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι ακρωτηριασμός και η σύνθετη ονομασία είναι μειοδοσία» και υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει μακεδονική.
Επιπλέον, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κάνοντας -μεταξύ άλλων- λόγο για «ολιγαρχικό τετρακομματικό σύστημα του ψευδοκράτους της Αθήνας» και «αθηναϊκή χωματερή». Παράλληλα, επέκρινε τους βουλευτές της Μακεδονίας που δεν συμμετείχαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Η ομιλία του κ. Ζουράρι προκάλεσε την αντίδραση του νομάρχη Θεσσαλονίκης Π.Ψωμιάδη, ο οποίος παραβρισκόταν στη συγκέντρωση στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο. Ο Π.Ψωμιάδης αποχώρησε εσπευσμένα, σημειώνοντας: «Ήρθα να ακούσω λόγο ενωτικό και μη κομματικό. Διαφωνώ με τα περί "ψευδοκράτους των Αθηνών". Έχω εμπιστοσύνη στον Κώστα Καραμανλή και τα κόμματα».«Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το ένδοξο όνομα της Μακεδονίας» υπογράμμισε ο μητροπολίτης Ανθιμος κατά την ομιλία του στη συγκέντρωση και σημείωσε: «Όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία». Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τα όσα είπε στον ΓΓ του ΝΑΤΟ και εξήρε τη στάση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.
«Δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα, την ψυχή και το έδαφος μας» επισήμανε ο κ. Παπαθεμελής. Σημείωσε πως απέναντι μας είναι οι ΗΠΑ και παρατήρησε πως οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία για τη γειτονική χώρα θα καταλήξει στο «Μακεδονία».
Στις 19:00 ξεκίνησε και το συλλαλητήριο που διοργάνωσε ο ΛΑΟΣ στο άγαλμα Μ.Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, στο συλλαλητήριο συμμετείχαν περίπου 15.000 άτομα.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και ζήτησε την απομάκρυνση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.
Aπευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τόνισε: «Όνομα και ιστορία δεν διαπραγματεύονται. Η χώρα δεν τεμαχίζεται και δεν ξεπουλιέται στους Αμερικανούς. Έχουμε αγωνία ποια θα είναι η τύχη αυτού του τόπου που λέγεται Μακεδονία».Ο κ. Καρατζαφέρης επισήμανε -μεταξύ άλλων- ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική» και πως «δεν θυσιάζουμε για κανέναν το όνομα της Μακεδονίας».
Μετά το πέρας του συλλαλητηρίου, σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ επισήμανε: «Όχι σε οποιαδήποτε ονομασία των Σκοπίων που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή κάποιο παράγωγό του. Οι δυνατές φωνές των συγκεντρωθέντων ελπίζουμε να έφθασαν και στα αυτιά του Έλληνα Πρωθυπουργού. Αν όχι, ο ΛΑΟΣ είναι εδώ για να του στείλει ένα ακόμα ηχηρότερο μήνυμα: Δεν είναι υστερία το όνομα και η Ιστορία».
«Είναι δικαίωμα του καθενός να διαδηλώνει ελεύθερα με όποιο τρόπο νόμιμο νομίζει τη βούλησή του, το αίτημα του. Από την άλλη πλευρά, η εμπειρία μας δείχνει όλα αυτά τα χρόνια ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν οδήγησαν πουθενά», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχετικά με τις εκδηλώσεις για τη Μακεδονία.
Όπως τόνισε, μέσα από τα συλλαλητήρια «προβλήθηκαν, πολλές φορές, ιστορικά και συναισθηματικά κριτήρια, τα οποία, δυστυχώς, για τη διεθνή διπλωματία, αλλά και για την ίδια τη χώρα δεν είναι αυτά που βοηθούν στην επίλυση ενός ζητήματος» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: