Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

3/3/08: Αιφνιδιαστική 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος

Σε αιφνιδιαστική 24ωρη απεργία προχώρησαν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος και έκαναν κατάληψη στα κεντρικά της ΤτΕ και στη μηχανογραφική υπηρεσία στο Χολαργό, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
Αποτέλεσμα, να «νεκρώσουν» όλες οι συναλλαγές στη διατραπεζική αγορά, αλλά και στην αγορά ομολόγων. Παράλληλα, προβλήματα εμφανίστηκαν και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε καμία συναλλαγή που αφορούσε το Ελληνικό Δημόσιο.
Ειδικότερα, οι υπάλληλοι της ΤτΕ ζητούν να μην ενταχθεί το ταμείο κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ.
Χωρίς προειδοποίηση, λοιπόν, οι εργαζόμενοι απέκλεισαν το κτίριο της ΤτΕ, εμποδίζοντας την είσοδο ακόμα και του προσωπικού ασφαλείας.
«Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του κτιρίου, δεν γνωρίζουμε πότε θα αποκατασταθούν οι εργασίες, η κινητοποίηση ήταν απροειδοποίητη, για αυτό δεν υπήρχε μέριμνα για τη λειτουργία προσωπικού ασφαλείας» είπε στο Reuters στέλεχος της ΤτΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και ιδιαίτερα στην ενοποίηση ταμείων» προσέθεσε και επισήμανε ότι ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα στον ταμειακό διακανονισμό των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο εάν η Τράπεζα της Ελλάδας παραμείνει κλειστή όλη την ημέρα.
Από το πρωί της Δευτέρας βρέθηκαν εκτός λειτουργίας η Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), στην οποία πραγματοποιούνται οι συναλλαγές επί των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, δεν λειτούργησε το σύστημα διακανονισμού και εκκαθάρισης άυλων τίτλων του Δημοσίου.
Επιπροσθέτως δεν λειτούργησαν τα διατραπεζικά συστήματα πληρωμών ΕΡΜΗΣ (για συναλλαγές που γίνονται μεταξύ των Τραπεζών εντός Ελλάδος) και TARGET (με το οποίο πραγματοποιούνται διεθνώς οι μεταφορές κεφαλαίων).
Η μη λειτουργία των συστημάτων αυτών προκάλεσε προβλήματα και σε συναλλασσόμενους πελάτες εμπορικών τραπεζών, ενώ και οι ίδιες οι τράπεζες δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές στη διατραπεζική αγορά. Το «μπλακ άουτ» στην ΤτΕ προκάλεσε προβλήματα και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, καθώς η ΤτΕ δεν ήταν σε θέση να εκκαθαρίσει ταμειακώς τις όποιες χρηματιστηριακές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα.
Τέλος, δεν πραγματοποιήθηκε καμία συναλλαγή του ελληνικού Δημοσίου, είτε αυτή αφορούσε σε είσπραξη ΦΠΑ ή άλλων εσόδων, είτε στην πληρωμή υποχρεώσεων.
Οι συνδικαλιστές τονίζουν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και τις επόμενες ημέρες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: