Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

12/3/08: Γνωμοδότηση για κατάθεση Καραμανλή επί της υπόθεσης Ζαχόπουλου

Σε ακρόαση στις αρμόδιες για την υπόθεση Ζαχόπουλου κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα πρέπει να κληθούν τόσο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όσο και οι στενοί του συνεργάτες Γιάννης Αγγέλου, Γιάννης Ανδριανός και Σπύρος Κλαδάς, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.
Όπως σημειώνει την Τετάρτη η εφημερίδα Τα Νέα, η γνωμοδότηση δικαιώνει πλήρως τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ), τα οποία, μολονότι με ξεχωριστά τους υπομνήματα διατύπωσαν το σχετικό αίτημα, είχαν συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Υπενθυμίζεται ότι με μια σειρά επιχειρημάτων, το κυβερνών κόμμα έλεγε μέχρι τώρα «όχι» στην κλήση των συγκεκριμένων προσώπων, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «ο πρωθυπουργός ουδέποτε άσκησε καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού, καθώς τα εκχώρησε στην τότε αναπληρώτρια κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά», ότι «τα αιτήματα της αντιπολίτευσης διατυπώθηκαν ξεχωριστά κι όχι σε ενιαίο κείμενο, ώστε να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο πέμπτων της αρμόδιας επιτροπής» και ότι «οι κ.κ. Ανδριανός, Αγγέλου και Κλαδάς θα πρέπει να έχουν την άδεια του πολιτικού τους προϊσταμένου, προκειμένου να καταθέσουν στη Βουλή».
Όλα αυτά ανατράπηκαν την Τρίτη με τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Μολονότι το πόρισμά του έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, στην ουσία, σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης, δεσμεύει ηθικά και πολιτικά την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και προσωπικά τον πρόεδρο της Βουλής στην «υποχρέωση να κληθούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα στις Επιτροπές».
Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Απόστολος Σταύρου, μιλώντας στους δημοσιογράφους αργά το βράδυ της Τρίτης, υποστήριξε ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου δεν αφορά στη συγκεκριμένη Επιτροπή, αλλά ούτε και την κλήση των κ.κ. Κλαδά, Αγγέλου και Ανδριανού, δεδομένου, όπως είπε, ότι το αίτημα της αντιπολίτευσης δεν αφορά τη λειτουργία μιας ανεξάρτητης αρχής, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: