Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

6/3/08: Σαρωτικές αλλαγές στις πρόωρες και επικουρικές συντάξεις

Την αναγκαιότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης επισήμανε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι κοντά στα όρια της βιωσιμότητάς του.
Η κυρία Πετραλιά είπε ότι δεν θίγονται τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (65 έτη για τους άνδρες και 60 -προς το παρόν- για τις γυναίκες), ενώ υποστήριξε ότι παραμένει σταθερός και ο τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών.
Οι αλλαγές, σημείωσε η υπουργός, θα εφαρμοστούν σταδιακά, κάποιες θα τεθούν σε ισχύ από το 2009 και κάποιες από το 2013.
Την διατήρηση των τριών «δεν» του πρωθυπουργού τόνισε στις δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος.
Όπως είπε «το ασφαλιστικό παραμένει αναδιανεμητικό κι η ασφάλιση παραμένει ευθύνη του κράτους. Δεν εξαιρείται κανένα ταμείο, καμία ομάδα εργαζομένων. Βασικό κριτήριο στις ενοποιήσεις το ομοειδές των εργαζομένων. Η κινητή και ακίνητη περιουσία εντάσσεται ως αυτοτελής ειδικός λογαριασμός. Δεν μεταβάλλονται τα γενικά όρια ηλικίας, δεν μειώνονται οι συντάξεις, δεν αυξάνονται οι εισφορές».
Ακόμη ο κ. Ρουσόπουλος έκανε αναφορά στις παθογένειες και τις «αδικίες» του σημερινού συστήματος, επισημαίνοντας ότι «στη χώρα μας λειτουργούν 155 φορείς και κλάδοι κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εκ των οποίων οι 133 είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Απασχόλησης».
Στόχος της αναδιάρθρωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, τόνισε η υπουργός Απασχόλησης Φ.Πετραλιά είναι η επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων για όλους και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της αλληλλεγγύης.
Στόχος του έργου αυτού, «το οποίο ήταν τιτάνιο» συμπλήρωσε ο κ. Ρουσόπουλος είναι να απαλειφθούν στρεβλώσεις, να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή, να σταματήσουν οι ανισότητες και οι σπατάλες στις δαπάνες περίθαλψης.
Διαβάστε αναλυτικά:
Το πλήρες κείμενο του σχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό
Με 24ωρη απεργία απαντούν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Οι άξονες της μεταρρύθμισης
Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού επικεντρώνεται σε τρεις άξονες, είπε η κ. Πετραλιά:
* Στη διοικητική αναδιάρθρωση,
* Σε στοχευμένες ασφαλιστικές παρεμβάσεις
* Σε μέτρα ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου
Ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων
Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί τις προηγούμενες ημέρες, η κ. Πετραλιά είπε ότι οι 133 φορείς κοινωνικής ασφάλισης θα συγχωνευθούν σε 13 συνολικά ταμεία.
Τα πέντε θα είναι κύριας ασφάλισης, τα έξι επικουρικής και τα υπόλοιπα δύο θα είναι ταμεία πρόνοιας.
Τα πέντε κύρια ταμεία είναι το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Αυτοαπασχολούμενων και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Πρόωρες συντάξεις
Η υπουργός υπερασπίστηκε την ανάγκη περικοπών στις πρόωρες συντάξεις, λέγοντας ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοξοδότησης πρέπει να συγκλίνουν.
Δεν αλλάζουν τα γενικά όρια και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων μέχρι την 1η/1/1993 (65 έτη για τους άνδρες, 60 για τις γυναίκες) και για τις μειωμένες συντάξεις (60 και 55 έτη αντίστοιχα).
Με τις νέες ρυθμίσεις η πρόωρη συνταξιοδότηση, παύει ουσιαστικά να αποτελεί επιλογή, αφού η σύνταξη θα μειώνεται 6% για κάθε έτος προ του ορίου ηλικίας.
Αντίθετα, δίνονται κίνητρα παραμονής στην αγορά εργασίας, με προσαύξηση της σύνταξης κατά 3,3% για κάθε επιπλέον έτος παραμονής στην εργασία έως και το 68ό έτος ηλικίας.
Καταργείται από το 2013 η ρύθμιση για συνταξιοδότηση στα 37 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας και όριο ηλικίας ορίζεται το 58ό έτος.
Επιπλέον, προβλέπεται περίοδος χάριτος μέχρι το 2013, έτσι ώστε να μη θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Εν συνεχεία, προβλέπεται σταδιακή αύξηση με την προσθήκη εξαμήνων των απαιτούμενων ετών υπηρεσίας ή της ηλικίας καταβολής της σύνταξης για όσους δεν έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από το 60ό έτος ηλικίας.
Όπως είπε ο Θ.Ρουσόπουλος «δίνονται αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, η οποία, όμως, διατηρείται, κίνητρα για παραμονή στην εργασία, διατήρηση των προνομίων για αναπηρία και υποστήριξη αναπήρων τέκνων, μέτρα για τις μητέρες, δημιουργία του Ασφαλιστικού Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών, προστασία της μητρότητας με επιπλέον 6μηνη άδεια στις μητέρες, οι οποίες θα πληρώνονται με το βασικό μισθό, έλεγχος της φοροδιαφυγής με την υποχρεωτική απόκτηση του μοναδικού αριθμού ασφαλισμένου».
Γυναίκες-μητέρες
Το όριο ηλικίας για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά αυξάνεται κατά 5 έτη δηλαδή στο 55ό έτος, ενώ δεν υπάρχει κάποια ειδική πρόβλεψη για τις μητέρες με τρία έως πέντε τέκνα.
Αυξάνεται όμως και ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης -ο οποίος συνδέεται άμεσα με τον αριθμό των τέκνων- και διαμορφώνεται ως όριο τα πέντε χρόνια από τα τέσσερα που ήταν προηγουμένως.
Επιπλέον, οι εργαζόμενες μητέρες θα έχουν τη δυνατότητα λήψης άδειας διάρκειας ενός έτους με αποδοχές.
Επικουρικές συντάξεις
Στις επικουρικές συντάξεις, μπαίνει από το 2009 «πλαφόν» 20% επί της κύριας σύνταξης, δηλαδή η επικουρική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το 20% της κύριας, εκτός και αν, όπως είπε η κ. Πετραλιά, επιτρέπεται από τις αναλογιστικές μελέτες.
Αυτό θα ισχύσει για τους ασφαλισμένους μέχρι το 1992, με 35 χρόνια ασφάλισης. Αν τα έτη ασφάλισης είναι λιγότερα (από 35) το ποσοστό επικουρικής σύνταξης θα μειώνεται περαιτέρω.
Ο Θ.Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στο ύψος των συντάξεων και αν αυτές πιέζονται προς τα κάτω, υπενθύμισε ότι από 1.1.2008 έχει αυξηθεί το ΕΚΑΣ και οι συντάξεις του ΟΓΑ και αφού είπε ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι σημαντικό, αλλά εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, επανέλαβε ότι αν δεν ληφθούν τώρα πρόνοιες τέτοιου είδους το ποσοστό του ΑΕΠ για τις συντάξεις θα στραφεί εναντίον της υγείας, της Παιδείας και άλλων παροχών.
Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών
Δημιουργείται Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) για τη μελλοντική κάλυψη των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος.
Θα χρηματοδοτείται κατά 10% από τις αποκρατικοποιήσεις, κατά 4% από τα ετήσια έσοδα ΦΠΑ και κατά 10% από τους ετήσιους κοινωνικούς πόρους.
Το ΑΚΑΓΕ θα παραμείνει «κλειδωμένο» μέχρι το 2019 και στη συνέχεια θα ξεκινήσει να «πληρώνει».
Ισχύς του νομοσχεδίου
Οι περισσότερες ρυθμίσεις, εξήγησε ο κ. Ρουσόπουλος, ξεκινούν μετά από μια 5ετία, είναι σταδιακές και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες.
«Υπάρχουν πρόνοιες που θα εφαρμοστούν από το 2009 και άλλες από το 2013» είπε και τόνισε ότι ο νόμος για τις διοικήσεις των ταμείων που έφερε η κυβέρνηση, με αφορμή την υπόθεση των ομολόγων, διατηρείται. Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «το νομοσχέδιο είναι αναλυτικό και λεπτομερές στις ρυθμίσεις του ώστε να είναι άμεσα εφαρμόσιμο, χωρίς να απαιτείται έκδοση κανονιστικών πράξεων».
Παράλληλα, συμπλήρωσε ο κ. Ρουσόπουλος, έχει ληφθεί μέριμνα ώστε οι διοικητικές αυτές μεταβολές να διευθετούνται χωροταξικά, οι εργαζόμενοι στα Ταμεία να διατηρούν τη μισθολογική και ιεραρχική τους εξέλιξη και να υπάρχει συνεχής έλεγχος εφαρμογής της μεταρρύθμισης με τις κατάλληλες προσαρμογές όπου χρειαστεί.
Ειδικότερα, για τα περιθώρια μεταβολών του ν/σ στη Βουλή, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως είναι βέβαιο ότι και στις επιτροπές και στην ολομέλεια ανταλλάσσονται απόψεις.
«Αν υπάρχει κάτι το οποίο να θεωρήσουμε ότι από λάθος δεν περιελήφθη ή είναι δίκαιο και πρέπει να περιληφθεί, να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα έχει ανοικτά τα αυτιά της για να κάνει αυτό που πρέπει», επεσήμανε.
Κρατική χρηματοδότηση
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικου από το κράτος, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος απάντησε πως το κράτος είναι εγγυητής.
Ακόμη τόνισε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορήγησε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με 14,6 δις ευρώ το 2007 και με 18 δις ευρώ το 2008, άρα υπήρξε αύξηση 22%, με τις συνολικές δαπάνες να φτάνουν τα 23,8 δις ευρώ ή το 12,6% του ΑΕΠ. «Στα επόμενα χρόνια αν δεν άλλαζε κάτι, αυτές οι δαπάνες θα έφταναν στο 25% του ΑΕΠ, δηλαδή θα πρέπει να διατίθενται για συντάξεις όλα τα ποσά που σήμερα δίνονται για υγεία, παιδεία και πολιτισμό, πράγμα που σημαίνει κατάρρευση του κοινωνικού κράτους», τόνισε ο κ.Ρουσόπουλος.
Σε ότι αφορά τη συνεισφορά των επιχειρηματιών στη χρηματοδότηση του Συστήματος, ο κ. Ρουσόπουλος, τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή και αυτή η προσπάθεια θα δημιουργήσει νέες συνθήκες.
Για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής από 1/6/2009 όλοι οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να έχουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και Ειδική Κάρτα Ασφάλισης.
Ακόμη είπε ότι οι αποκρατικοποιήσεις γίνονται από το δημόσιο προς το ιδιωτικό κεφάλαιο, από το οποίο ένα ποσοστό θα πηγαίνει στο ταμείο.
Βουλευτές - Δημοσιογράφοι
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό των βουλευτών, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι στο ν/σ υπάρχει ρύθμιση με την οποία διπλασιάζεται ο χρόνος κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 4 στα 8 χρόνια και με την προϋπόθεση της συμπλήρωσης του 65ου έτους στην ηλικία, ενώ είπε ότι η ρύθμιση προσεγγίζει ρυθμίσεις άλλων κοινοβουλίων στην ΕΕ. Ακόμη, μετά από σχετική ερώτηση πρόσθεσε ότι οι βουλευτές που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα να πάρουν και δεύτερη σύνταξη από άλλο ταμείο αυτό παραμένει εφικτό, γιατί, όπως τόνισε, θα ήταν άδικο να υπάρξει τέτοια εξαίρεση συγκεκριμένα για τους βουλευτές, ενώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο για άλλους και σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλη ρύθμιση που να αφορά δημάρχους ή κοινοτάρχες
Ερωτηθείς για ό,τι αφορά τους δημοσιογράφους και συγκεκριμένα τον ΕΔΟΕΑΠ είπε ότι δεν αλλάζει τίποτα, ενώ για το ταμείο αλληλεγγύης των γενεών έκανε λόγο για ριζοσπαστική ιδέα που θα αποδώσει σε βάθος χρόνου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: