Τρίτη, 11 Μαρτίου 2008

10/3/08: Θιβετιανοί άναψαν δάδα έξω από την Αρχαία Ολυμπία αντιδρώντας στην κινεζική κυριαρχία

Θιβετιανής καταγωγής ακτιβιστές άναψαν δάδα έξω από την Αρχαία Ολυμπία στο πλαίσιο παγκόσμιας κλίμακας εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την κινεζική κυριαρχία στο Θιβέτ. Αποπειράθηκαν να ανάψουν τη δάδα εντός του αρχαιολογικού χώρου, αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία.
Ομάδα περίπου δέκα Θιβετιανών φθάνοντας στην Αρχαία Ολυμπία το πρωί της Δευτέρας πέρασε τη γέφυρα και κατευθύνθηκε εντός του αρχαιολογικού χώρου χωρίς να έχει ζητήσει και να λάβει ειδική άδεια.
Επενέβη η αστυνομία και απομάκρυνε τους Θιβετιανούς χωρίς να γίνουν συλλήψεις.
Ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Γ.Αηδόνης καταδίκασε την ενέργεια της ομάδας των Θιβετιανών και χαρακτήρισε την πράξη τους προσβολή για την Αρχαία Ολυμπία, τονίζοντας ότι η περιοχή είναι χώρος σύνθεσης και όχι αντιπαράθεσης.
Η διαμαρτυρία τους για δεκαετίες κινεζικής κυριαρχίας στο Θιβέτ εκφράστηκε ακολούθως με το άναμμα της δάδας έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έλαβαν μέρος σε παγκόσμια κλίμακα και θα συνεχιστούν έως την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα στις 8 Αυγούστου.
Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της Κυριακής ήλθαν με τη συμπλήρωση της 49ης επετείου από την εξέγερση κατά της κινεζικής κυριαρχίας στο Θιβέτ και με ζητούμενο να προωθεί το αίτημα της ανεξαρτησίας εν όψει των Αγώνων του Πεκίνου.
Στο Νεπάλ σημειώθηκαν επεισόδια σε διαδήλωση Θιβετιανών όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε κλομπ για να διαλύσει πορεία προς την κινεζική πρεσβεία.
Στη γειτονική Ινδία 101 Θιβετιανοί πρόσφυγες επιχείρησαν να ξεκινήσουν μία συμβολική πορεία διάρκειας πέντε μηνών με κατεύθυνση το Θιβέτ, αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: