Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

13/3/08: «Ψαλίδι» έως 70% στις επικουρικές συντάξεις φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί (και) η διάταξη του ασφαλισιτκού νομοσχεδίου με την οποία επέρχονται δραματικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες ξεκινούν από 20% και σε ορισμένα Ταμεία φθάνουν και το 69%.
Με διάταξη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ορίζεται ότι το ποσοστό της πλήρους μηνιαίας σύνταξης που θα χορηγείται από τους φορείς επικουρικής ασφάλισης στους μέχρι 31/12/92 ασφαλισμένους για χρόνο ασφάλισης 35 ετών, δεν θα μπορεί πλέον να υπερβαίνει το 20% των συνολικών συντάξιμων αποδοχών.
Μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη θα μπορεί να παρέχεται μόνον εάν το επιτρέπει σχετική αναλογιστική μελέτη του συγκεκριμένου επικουρικού ταμείου, κάτι που παραμένει ασαφές.
Μεγαλύτερα ποσά τα οποία δίνονται, θα αναπροσαρμοστούν εντός μιας οκταετίας, με αρχή την 1/1/2013, με ισόποση ετήσια μείωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής, με το μέτρο αυτό θα υπάρξει μείωση έως και 69,2% και σε πολλά ταμεία η μείωση των επικουρικών συντάξεων θα είναι πάνω από 40%.
Η διάταξη προκαλεί οξύτατες αντιδράσεις, καθώς αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση υπέρβασης των δικαιοδοσιών της κυβέρνησης, αφού τα επικουρικά ταμεία χρηματοδοτούνται μόνο από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων και όχι από το κράτος, ώστε να νομιμοποιείται να παρεμβαίνει.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: