Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

5/3/08: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Το απόγευμα της Τετάρτης συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας και επέδωσαν ψήφισμα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι ασφαλιστικές ανατροπές δεν θα περάσουν, τονίζουν τα συνδικάτα.
Εν συνεχεία, και το αργότερο έως το απόγευμα της Πέμπτης, αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά την τελική μορφή του νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη σύσταση πέντε ταμείων κύριας ασφάλισης, αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις εργαζόμενες μητέρες και κατάργηση των πρόωρων συντάξεων (κάτω των 60 ετών).
Επίσης, αυξάνεται στα 60 έτη (από 58 σήμερα) το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους είναι ασφαλισμένοι 35 έτη, ενώ οι επικουρικές συντάξεις δεν θα είναι πάνω από το 20% των συνολικών συντάξιμων αποδοχών.
Τέλος, η μεταβατική περίοδος για την πλήρη εφαρμογή των ρυθμίσεων είναι μόνο πέντε έτη (μετά το 2013), ενώ δεν αποκλείεται τελικά να περιορισθεί σε τρία.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Αναλαμβάνω το πολιτικό κόστος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, τονίζει ο πρωθυπουργός
Αναλαμβάνω το πολιτικό κόστος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης προς όφελος της κοινωνίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, προσθέτοντας ότι το υπάρχον Σύστημα Κοινωνική Ασφάλισης χαρακτηρίζεται από χάος και κοινωνική αδικία.
Οι αλλαγές που προωθούνται είναι κατά τον πρωθυπουργό «ήπιες και μετριοπαθείς» και εξασφαλίζουν την εξυγίανση και τη μακρόχρονη βιωσιμότητα του Συστήματος.
Τι δε αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός αποδίδει σε λίγους προνομιούχους. Όπως τόνισε, ο Κ.Καραμανλής «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν θα σταματήσει γιατί λίγοι και προνομιούχοι λειτουργούν ως κατεστημένο» και θέλουν να εξασφαλίσουν τα προνόμια που μέχρι σήμερα απολαμβάνουν εις βάρος των πολλών.
Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής για το νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού που διήρκησε τέσσερις ώρες περίπου. Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλη Πετραλιά ανέφερε σε δήλωσή της ότι έγινε διεξοδική συζήτηση η οποία ήταν εποικοδομητική και τόνισε ότι αύριο (Πέμπτη) το πρωί θα καταθέσει το Νομοσχέδιο στη Βουλή και στη συνέχεια θα το παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου.Ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης περιορίστηκε να πει ότι όλοι συμφώνησαν με το προωθούμενο νομοσχέδιο.
Σε ότι αφορά το περιεχόμενο των αλλαγών ο πρωθυπουργός είπε ότι κινούνται σε τρεις άξονες και προσπάθησε να αποδείξει ότι έμεινε πιστός στις προεκλογικές δεσμεύσεις τους για τα «τρία δεν».
Σχετικά με τις ενοποιήσεις Ταμείων, είπε ότι οι 133 φορείς και κλάδοι αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης (στους οποίους υπάγονται πάνω από το 90% των εργαζομένων) μειώνονται σε 13.
Στέρησε δε, κάθε ελπίδα για «εξαιρέσεις», τονίζοντας ότι «από τη Διοικητική μεταρρύθμιση δεν εξαιρείται κανένα απολύτως Ταμείο και ότι τα βασικά κριτήρια ενοποίησης ή ένταξης είναι το ομοειδές των εντασσόμενων».
Ο Κ.Καραμανλής «παίρνει πάνω του» το Ασφαλιστικό
Όσο ο καιρός περνά, μεγαλώνει το αδιέξοδο για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, και θα γίνονται ολοένα πιο επώδυνες οι λύσεις που θα επιβάλει η σκληρή πραγματικότητα, για όλη την κοινωνία, και κυρίως, για τις νεότερες γενιές, είπε ο πρωθυπουργός της χώρας ξεκινώντας τις δηλώσεις του μετά την Κυβερνητική Επιτροπή.
Με αυτό ως δεδομένο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θεωρεί πράξη έσχατης ανευθυνότητας τη μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον και στις επόμενες κυβερνήσεις ή την υιοθέτησή επιφανειακών μόνο αλλαγών.
Η απόφασή του λοιπόν είναι να προχωρήσει σε ουσιαστική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, που θα εξυγιάνει και θα εξασφαλίσει τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του, ακόμη και αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνει δυσάρεστος σε κάποιους.
Οποιαδήποτε άλλη επιλογή δεν συνάδει με την πολιτική ηθική και τη «φιλοσοφία» του, είπε ο Κ.Καραμανλής.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό είναι «ήπιες και μετριοπαθείς. Είναι κοινωνικά δίκαιες. Υπηρετούν τα συμφέροντα όλης της κοινωνίας. Έστω κι αν θίγουν ειδικότερα συμφέροντα και συγκεκριμένα προνόμια των λίγων».
Μεγάλη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην υπάρχουσα κατάσταση του Συστήματος Ασφάλισης. Όπως είπε χαρακτηρίζεται από χαοτική πολυδιάσπαση υπηρεσιών με 155 φορείς και κλάδους ασφάλισης, δαιδαλώδη γραφειοκρατία που είναι σπάταλη και αναποτελεσματική.
«Πάνω από 1.000 νόμοι, Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις διέπουν το Σύστημα. Η σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων καθιστούν το Σύστημα μη βιώσιμο. Η γραφειοκρατία το καθιστά ανεξέλεγκτο. Ετσι πολλαπλασιάζεται δραματικά η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροαποφυγή», είπε ο Κ.Καραμανλής.
Εξαιτίας της χαοτικής αυτής πραγματικότητας, πρόσθεσε, δημιουργήθηκαν «μεγάλες ανισότητες στις συντάξεις. Μεγάλες στρεβλώσεις στο χρόνο συνταξιοδότησης. Μεγάλες διαφοροποιήσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Υπάρχουν συνταξιούχοι που παίρνουν μεγαλύτερη σύνταξη από τον μισθό που είχαν ως εργαζόμενοι. Υπάρχουν συμπολίτες μας που συνταξιοδοτούνται για περισσότερα χρόνια απ' όσα δούλεψα. Χάος και κοινωνική αδικία χαρακτηρίζουν το υπάρχον σύστημα, από το οποίο ωφελούνται λίγοι και πλήττεται όλη η κοινωνία».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κρατική χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού.
«Ήδη το κράτος πληρώνει 23,8 δις ευρώ το χρόνο, δηλαδή 12,5% του ΑΕΠ. Αυτή η πραγματικότητα δεν πάει άλλο. Το υπάρχον σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει στα επόμενα χρόνια να συμπαρασύρει την οικονομία της χώρας, να φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους οικονομικά αδύναμους. Άρα, το ζητούμενο είναι ξεκάθαρο: μια ουσιαστική μεταρρύθμιση που να διαμορφώνει υγιές ασφαλιστικό σύστημα μακριά από τις παθογένειες, που άφησε το χτες, ένα Σύστημα με προοπτική δεκαετιών».
Τις αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός απέδωσε σε ειδικά συμφέρονται και προνομιούχους που αντιδρούν ακριβώς για να μη χάσουν τα ιδιαίτερα προνόμια τους.
Όπως τόνισε «η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος δεν θα σταματήσει γιατί λίγοι και προνομιούχοι λειτουργούν ως κατεστημένο. Διότι δεν θα θυσιάσουμε την πρόοδο και το μέλλον της χώρας μας. Γνωρίζω ότι ο δρόμος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων δεν είναι εύκολος.»
»Ακόμη κι όταν οι αλλαγές αυτές είναι αυτονόητες και μετριοπαθείς. Η κοινωνία μας, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, γνωρίζει πως οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν. Και θα προχωρήσουν παρά τα όποια εμπόδια. Γιατί υπηρετούν το συμφέρον της πατρίδας μας» κατέληξε Κ.Καραμανλής.
Οι άξονες των αλλαγών
Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος κινείται, εξήγησε ο πρωθυπουργός, σε τρεις άξονες.
Ειδικότερα ο Κ.Καραμανλής ανέφερε επακριβώς:
Αξονας πρώτος: τολμηρή και αποτελεσματική διοικητική μεταρρύθμιση.
Οι 133 φορείς και κλάδοι αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης (στους οποίους υπάγονται πάνω από το 90% των εργαζομένων) μειώνονται σε 13. Οι αναγκαίες αυτές δομικές αλλαγές, όχι μόνον δεν θα έχουν καμία αρνητική επίπτωση στις παροχές και τις υπηρεσίες, αλλά θα τις βελτιώνουν.Από τη Διοικητική μεταρρύθμιση δεν εξαιρείται κανένα απολύτως Ταμείο. Τα βασικά κριτήρια ενοποίησης ή ένταξης είναι το ομοειδές των εντασσόμενων.Η περιουσία (κινητή και ακίνητη) των Ταμείων εντάσσεται ως αυτοτελής λογαριασμός, που διατηρείται και συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες στους ασφαλισμένους.Άξονας δεύτερος: γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να διορθωθούν στρεβλώσεις δεκαετιών. Γίνονται διορθωτικές κινήσεις σε ακραίες και κοινωνικά άδικες περιπτώσεις, δίχως να θίγονται τα γενικά όρια ηλικίας. Ταυτόχρονα, δίνονται κίνητρα παραμονής στην εργασία, για όσους το επιθυμούν.Οι διορθωτικές κινήσεις στις στρεβλώσεις στα ειδικά όρια ηλικίας και τις ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφαρμόζονται σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Οι περισσότερες ξεκινούν από το 2013.Δεν μεταβάλλονται τα γενικά όρια ηλικίας, δεν μειώνονται οι συντάξεις και δεν αυξάνονται οι εισφορές.Άξονας τρίτος: Προωθούμε θεσμικές καινοτομίες. Εισάγουμε νέους θεσμούς, που δημιουργούν στέρεες βάσεις για το Ασφαλιστικό Σύστημα. Ανάμεσα στ' άλλα:Πρώτον: Δημιουργούμε το Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών. Κάθε χρόνο το 10% από τις αποκρατικοποιήσεις, το 4% από το ΦΠΑ και το 10% του κοινωνικού πόρου (από όσα Ταμεία διαθέτουν κοινωνικό πόρο) θα συγκεντρώνονται στο Κεφάλαιο αυτό, το οποίο θα παραμείνει ακέραιο έως το 2019. Δεύτερον: Θεσμοθετούμε Κεντρικό Έλεγχο όλου του Συστήματος Απασχόλησης -Συνταξιοδότησης- Περίθαλψης. Κάθε πολίτης θα έχει μία κάρτα με ένα μοναδικό αριθμό, που θα είναι απολύτως απαραίτητος για να εργασθεί, να συνταξιοδοτηθεί ή να τύχει περίθαλψης.Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, η ριζική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, ο δραστικός περιορισμός της σπατάλης. Τρίτον: Θεσμοθετούμε νέες συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την προστασία της μητρότητας και τη συμφιλίωση οικογενειακής και εργασιακής ζωής.

Το τελειωτικό χτύπημα στο Ασφαλιστικό κατάφερε ο Κ.Καραμανλής, λέει η Αντιπολίτευση
Δριμεία επίθεση δέχεται το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και ο πρωθυπουργός, από την Αντιπολίτευση, που βλέπει στο νομοσχέδιο, που την Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή, το «τελειωτικό χτύπημα» της «αντιασφαλιστικής επίθεσης» της κυβέρνησης.
Ο Κ.Καραμανλής αθέτησε τα τρία «δεν», που προεκλογικά είχε υποσχεθεί για το Ασφαλιστικό λένε και μιλούν για αύξηση ορίων ηλικίας, μείωση συντάξεων, καταστροφή υγειών Ταμείων, αλλαγές που πλήττουν «θανάσιμα» νέους και γυναίκες.
Ακόμη κάποιοι δεν θεωρούν καθόλου τυχαία την επίσπευση των διαδικασιών για την κατάθεση του νομοσχεδίου του Ασφαλιστικού, υπονοώντας ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται το Σκοπιανό, αλλά και το τρίημερο της καθαρής Δευτέρας, για να περάσει στη «ζούλα» τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, που υπονομεύουν θεμριώδη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Αξιωματική Αντιπολίτευση, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, μαζί και η ΓΣΕΕ καλούν την κοινωνία σε αγωνές για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων.
«Επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συστηματικά απαξίωσε το ασφαλιστικό σύστημα και υπονόμευσε τα ασφαλιστικά Ταμεία, καταλήστεψε τα αποθεματικά τους και υπερτριπλασίασε τα ελλείμματά τους. Σήμερα, με το σχέδιο νόμου που έφερε για συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο ασφαλιστικό σύστημα» δήλωσε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Με τις ρυθμίσεις που προωθεί, αυξάνει τα όρια ηλικίας, μειώνει τις συντάξεις, επιβάλλει με τρόπο αυταρχικό και βίαιο, χωρίς μελέτη και χωρίς διάλογο ενοποιήσεις Ταμείων, που σκοπό έχουν την ανακατανομή και την εκμετάλλευση των αποθεματικών τους. Είναι υποκριτικό σήμερα ο πρωθυπουργός στη Βουλή να μιλάει για την Ημέρα της Γυναίκας και στην πραγματικότητα με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό να πραγματοποιεί πλήγμα πάνω από όλα στην ίδια τη γυναίκα, στα ασφαλιστικά δικαιώματα της εργαζόμενης γυναίκας, της εργαζόμενης μητέρας», πρόσθεσε η υπεύθυνη του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.«Είναι πλέον φανερό στον ελληνικό λαό ότι τα περίφημα τρία προεκλογικά 'δεν' του κ. Καραμανλή, δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά η άρνηση στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, η υπονόμευση του δημόσιου και κοινωνικού του χαρακτήρα προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων και της ιδιωτικής ασφάλισης» είπε ακόμη η κα. Ξενογιαννακοπούλου.«Με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση άρον - άρον και στη 'ζούλα', σε μια περίοδο με κρίσιμες εξελίξεις για το Σκοπιανό, και μάλιστα το καταθέτει στη Βουλή στο τριήμερο της Αποκριάς, είναι φανερό ότι προσπαθεί αφ' ενός να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και από την άλλη να προλάβει τις λαϊκές αντιδράσεις. Δεν θα το πετύχει όμως» τόνισε η ίδια.«Εμείς προειδοποιούμε την κυβέρνηση: θα μας βρει δυναμικά απέναντι. Έχουμε καθαρή θέση ως ΠΑΣΟΚ και είμαστε κατηγορηματικοί. Θα δώσουμε τη μάχη στη Βουλή και στην κοινωνία. ..Θα δώσουμε τη μάχη, για να αποτρέψουμε αυτές τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, και δεσμευόμαστε ότι εφ’ όσον νομοθετηθούν, έχουν ημερομηνία λήξης τις επόμενες εκλογές», τόνισε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου. Από την πλευρά του ΚΚΕ τονίζεται ότι «οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης του για το Ασφαλιστικό, έχουν στόχο τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος και ότι θα θίξουν μόνο ορισμένες ειδικές κατηγορίες προνομιούχων».
«Τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα χρησιμοποίησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να δικαιολογήσουν τους αντιασφαλιστικούς νόμους 'Σιούφα' και 'Ρέππα' που αύξησαν τα όρια συνταξιοδότησης και μείωσαν τις συντάξεις για όλους τους εργαζόμενους. Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης θα είναι η συνέχεια της αντιασφαλιστικής επίθεσης, που απαιτεί το κεφάλαιο. Θα θίγουν όλους τους εργαζόμενους, και πρώτα απ’ όλα τις γυναίκες και τους νέους» προσθέτει το ΚΚΕ. «Η απάντηση πρέπει να είναι μία: Πανεργατικός - παλλαϊκός ξεσηκωμός για σύγχρονα δικαιώματα στην Κοινωνική Ασφάλιση και στις συντάξεις» καταλήγει το ΚΚΕ.
«Η κυβερνητική επιτροπή ουσιαστικά αποφάσισε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με κύρια θύματα τους εργαζόμενους στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, τις γυναίκες και τους νέους αναιρώντας έτσι τα προεκλογικά τρία 'δεν' του ίδιου του πρωθυπουργού» δήλωσε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημ.Στρατούλης.«Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε παλλαϊκό ξεσηκωμό τους εργαζόμενους και τη νεολαία για να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για την κατεδάφιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και για την αφαίρεση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μέσω των ενοποιήσεων των ταμείων. Όλοι στους δρόμους. Τη νίκη θα φέρουν οι κοινωνικοί αγώνες» κατέληξε ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: