Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

1/3/08: Για «ουσιαστικό χάσμα» μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων μίλησε ο Μ.Νίμιτς

Για «ουσιαστικό χάσμα» μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έκανε λόγο ο Μάθιου Νίμιτς, μιλώντας στους δημοσιογράφους το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) μετά τη συνάντησή του με τον πρέσβη της ΠΓΔΜ.
Ο Αμερικανός μεσολαβητής ανέφερε ότι η συνάντηση με τον κ. Ντιμιτρόφ αφορούσε τη θέση της κυβέρνησής του επί της προτάσεως που διατύπωσε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι νωρίτερα συναντήθηκε με τον πρέσβη Αδ.Βασιλάκη και έλαβε την «άλλη άποψη». Συμπλήρωσε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση «είχε πολλές απορίες και απόψεις» επί της πρότασής του.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, η συνάντηση Βασιλάκη-Νίμιτς διακόπηκε για μία ώρα, επειδή ο μεσολαβητής του ΟΗΕ έθεσε ένα «κρίσιμο ερώτημα» στην ελληνική πλευρά και έδωσε χρόνο στον κ. Βασιλάκη να απαντήσει.
Ο γύρος διαβουλεύσεων συνεχίστηκε με τη συνάντηση Νίμιτς-Ντιμιτρόφ, η οποία άρχισε στις 23:00 (ώρα Ελλάδας) και είχε διάρκεια λίγο μεγαλύτερη από δύο ώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, ο κ. Ντιμιτρόφ αναμένονταν να εμφανιστεί αδιάλλακτος, καθώς τα Σκόπια φαίνεται πως απορρίπτουν -τελικά- το σύνολο της πρότασης Νίμιτς, ωστόσο -όπως ανέφεραν πηγές της σκοπιανής πλευράς- «δεν ήρθαμε στη Ν.Υόρκη για να αυτοκτονήσουμε»
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Νίμιτς ανακοίνωσε ότι στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα υπάρξει νέα συνάντηση και με τους δύο πρέσβεις, ώστε «να δούμε πού στεκόμαστε και σε ποιο βαθμό μπορούμε να δούμε εάν αυτές οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν».
Σε ερώτηση αν σκοπεύει να προτείνει νέα ονόματα, απάντησε αρνητικά. Σε άλλη ερώτηση αν νομίζει ότι είναι δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα, υποστήριξε ότι «υπάρχει ένα ουσιαστικό χάσμα, πρέπει να το πω αυτό».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: