Σάββατο 8 Μαρτίου 2008

7/3/08: «Καμπάνες» 660.000 ευρώ από Αλ.Πιλάβιο για την υπόθεση «χειραγώγησης μετοχής Γερμανός»

Πρόστιμα συνολικού ύψους 660.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) στο Π.Γερμανό, στη Eurobank, αλλά και σε σειρά άλλων προσώπων που συνδέονται με την υπόθεση χειραγώγησης της μετοχής Γερμανός στο διάστημα πριν την αγοράσει η Cosmote.
Εν τω μεταξύ με ερώτηση και αίτηση ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για κατάθεση στη Βουλή του πορίσματος των ελεγκτών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη χειραγώγηση των μετοχών της εταιρίας Γερμανός και όλων των σχετικών στοιχείων.
Όπως επισημαίνει στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Παν.Λαφαζάνης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «έπειτα από έλεγχο που διενήργησαν οι υπηρεσίες της Επιτροπής της Κεφαλαιαγοράς διαπίστωσαν ότι υπήρξε χειραγώγηση των μετοχών της εταιρείας Γερμανός λίγο πριν τη σκανδαλώδη αγορά της από την Cosmote, με βάση την οποία η μετοχή της Γερμανός εκτοξεύτηκε στα ύψη στο εξάμηνο που προηγήθηκε της πώλησής της.»
»Οι ελεγκτές της ΕΚ, μάλιστα, συνέταξαν για αυτή τη χειραγώγηση τεκμηριωμένο πόρισμα το οποίο συζητήθηκε σε συνεδρίαση της ΕΚ χωρίς, όμως, να υπάρξει κατάληξη για τις επιβαλλόμενες εκ του νόμου κυρώσεις».
Επειδή εξ αυτής της χειραγώγησης προκύπτει μεγάλη ζημιά για την Cosmote και κατ' επέκταση για τον όμιλο του ΟΤΕ, επισημαίνει ακόμη ο κ. Λαφαζάνης- στον οποίο βασικός μέτοχος είναι το Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από το υπ. Οικονομίας, που οφείλει να προστατεύσει το συμφέρον του ερωτάται ο κ. υπουργός αν έχει ενημερωθεί γαι το πόρισμα, σε τι ενέργειες έχει ή πρόκειται να προβεί προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα του Δημόσιου από την εν λόγω χειραγώγηση της μετοχής της Γερμανός και αν έχει ελέγξει τη νομιμότητα και την ακεραιότητα των διοικήσεων ΟΤΕ και Cosmote για πράξεις ή παραλείψεις σχετικά με την εξαγορά της Γερμανός;
Πρόστιμα της ΕΚ για τη Γερμανός
Ειδικότερα, το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την συνεδρίασή του την Παρασκευή αποφάσισε κατά πλειοψηφία:
την επιβολή προστίμων ύψους 200.000 ευρώ στον κ. Π.Γερμανό, 100.000 ευρώ στους κ.κ. Σ.Μάρρα και Σ.Κόπολα, 80.000 ευρώ στους κ.κ. Γ.Διαμαντή και Α.Παναγιώτου και 20.000 ευρώ στον κ. Ι.Κότσιρα, διότι με τη συναλλακτική τους συμπεριφορά στο διάστημα 15.12.2005 - 23.3.2006 προέβησαν επανειλημμένα σε στήριξη της τιμής της μετοχής «Γερμανός ΑΒΕΕ» κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας στην οποία υπολογίζεται η τιμή κλεισίματος, κατά παράβαση του Ν. 3340/2005 για κατάχρηση αγοράς.
την επιβολή προστίμου ύψους 80.000 ευρώ στην EFG Eurobank ΑΧΕΠΕΥ διότι δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την αποτροπή της ανωτέρω παραβατικής συμπεριφοράς.
Διευκρινίζεται ότι από τις 24.3.2006 μέχρι την ημερομηνία σύναψης της συμφωνίας εξαγοράς της εταιρίας «Γερμανός ΑΒΕΕ» από την εταιρία «Cosmote AE» (9.5.2006) δεν διαπιστώθηκε από τον έλεγχο της Επιτροπής οποιαδήποτε άλλη παραβατική συμπεριφορά.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=880455&lngDtrID=251

Δεν υπάρχουν σχόλια: