Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

5/3/08: Αγωγή κατά της απεργίας κατέθεσε η ΔΕΗ, ενώ η ΓΕΝΟΠ κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις

Την ώρα που οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος συνεχίζονται σε πολλές περιοχές της χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί το γενικευμένο «μπλακ άουτ», η ΔΕΗ κατέθεσε αγωγή για την κήρυξη παράνομης και καταχρηστικής της απεργίας της ΓΕΝΟΠ, που αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις έως την επόμενη Τετάρτη.
Τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάζονται το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Η ΔΕΗ στην αγωγή της επικαλείται το επιχείρημα ότι το προσωπικό δεν επαρκεί για τη λειτουργία της εταιρίας.
Την ίδια ώρα, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αποφάσισε να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της για την υπαγωγή του ασφαλιστικού τους ταμείου στο ΙΚΑ, αποφασίζοντας να πραγματοποιήσει νέες κυλιόμενες 24ωρες απεργίες έως την επόμενη Τετάρτη, οπότε θα υπάρξει νέα σύσκεψη του ΔΣ της Ομοσπονδίας για να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.
Εν τω μεταξύ, οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος, διάρκειας ωρών, συνεχίζονται σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς ήδη εκτός λειτουργίας βρίσκονται 19 μονάδες της ΔΕΗ, κάτι που αντιστοιχεί σχεδόν στο 50% της συνολικής παραγόμενης ισχύος.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα, τα νησιά, καθώς και στην Αττική. Στο Λεκανοπέδιο, οι μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος σημειώνονται κυρίως στα Βόρεια και τα Δυτικά προάστεια.
To βράδυ της Τετάρτης, μεγάλα τμήματα της Ηπείρου βυθίζονταν κατά διαστήματα στο σκοτάδι. Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρατηρήθηκαν στον Εύοσμο, στην Πολίχνη, στην Σταυρούπολη, στους Αμπελόκηπους και στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, όπου η Πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε πάνω από 200 κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων.
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με την κατάσταση, ο υπουργός Χρ.Φώλιας ζήτησε από τη ΔΕΗ να δίνει εκ των προτέρων λεπτομερή ενημέρωση για το πρόγραμμα περικοπών στην ηλεκτροδότηση, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.
Η ΔΕΗ απεύθυνε εκ νέου έκκληση προς όλους τους καταναλωτές να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών, μηχανημάτων, ανελκυστήρων κλπ όλες τις ώρες του 24ώρου και κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 10:00 έως 14:00 και από 18:30 έως 21:30.
Δεν συντρέχει κανένας λόγος να αρθεί η εξαίρεση που έχει ήδη θεσμοθετηθεί για τον ΟΑΠ/ΔΕΗ, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το ασφαλιστικό των εργαζομένων στη ΔΕΗ.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει την επιχείρηση συκοφάντησης και τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ κατά των απεργών εργατών της ΔΕΗ που αγωνίζονται για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Η κυβέρνηση εφόσον απέτυχε με απειλές και συκοφαντίες να κάμψει την απεργιακή κινητοποίηση, αξιοποιώντας τη διοίκηση της ΔΕΗ, επιχειρεί τώρα μέσω των δικαστηρίων να απαγορεύσει την απεργία ως παράνομη και καταχρηστική.
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις διακοπές ηλεκτροδότησης στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι οποίες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, εξανάγκασαν πολλές βιοτεχνικές μονάδες να «κατεβάσουν τα ρολά» και να μη λειτουργήσουν σήμερα, ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει μέχρι τη λήξη της απεργίας.
Το ΒΕΑ επισημαίνει: «Ο φαύλος κύκλος των προβλημάτων διευρύνεται, κρατώντας ομήρους τον επιχειρηματικό κόσμο. Οι συνέπειες της απεργίας της ΔΕΗ είναι ανυπολόγιστες, εφόσον απειλούν ευαίσθητα προϊόντα, απορυθμίζουν προγραμματισμούς μηχανημάτων παραγωγής δημιουργούν απώλεια χρόνου εργασίας και συνδέονται με οικονομική απώλεια για τις επιχειρήσεις».Το ΒΕΑ δηλώνει ότι προτίθεται να προστατέψει τις επιχειρήσεις του αναζητώντας τρόπους αποζημίωσής τους από τις ζημιές που υφίστανται.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: