Σάββατο, 1 Μαρτίου 2008

29/2/08: Κοινοβουλευτική αντιπαράθεση Καραμανλή - Παπανδρέου για τα blogs

Για την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο, με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση των blogs, και το ηλεκτρονικό έγκλημα αντιπαρατέθηκαν την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Η χώρα μας υποχρεούται να υιοθετήσει κανόνες για την καταπολέμηση αδικημάτων που συντελούνται στο Internet κατά της ζωής και της αξιοπρέπειας του πολίτη» δήλωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στο σχόλιο του κ. Παπανδρέου ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την ποινικοποίηση του Διαδικτύου.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτο» το νέο νομοσχέδιο για την «ποινικοποίηση του Διαδικτύου», υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση κατάφερε να βάλει απέναντί της τη νέα γενιά.
«Η άρνησή σας για δωρεάν φορητούς υπολογιστές και δωρεάν Διαδίκτυο στους μαθητές εξηγείται από το ενδιαφέρον σας για ελεγχόμενη ενημέρωση, ελεγχόμενα μέσα, ελεγχόμενους εισαγγελείς» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βλέπετε κάθε νέο με ηλεκτρονικό υπολογιστή ως έναν εν δυνάμει blogger».
Απαντώντας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που «σερφάρουν» στο Internet δεν είναι ψηφοφόροι ενός και μόνο κόμματος, για να τους εκμεταλλεύεται ο οποιοσδήποτε. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ουδεμία πρόθεση έχει η κυβέρνηση να μην στηρίξει το αναφαίρετο δικαίωμα έκφρασης στο Διαδίκτυο.
«Αυτό που υποχρεούται και η χώρα μας να κάνει, όπως και τόσες άλλες χώρες, είναι η ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκαιο της Συνθήκης της Βουδαπέστης, δηλαδή των ελαχίστων κανόνων για την καταπολέμηση ποινικών αδικημάτων κατά της ζωής και της αξιοπρέπειας του πολίτη» σημείωσε.
Κάλεσε, τέλος, τον κ. Παπανδρέου να μην μονοπωλεί ένα διεθνές αγαθό με εκατομμύρια χρήστες και να μην παραβλέπει το δικαίωμα στη υπεράσπιση των αξιών της ανθρώπινης υπόστασης, που «εξίσου όλοι δικαιούνται να απολαμβάνουν».
* Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις του βουλευτή της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ Νίκου Καραχάλιου κατά της προώθησης νομοθετήματος για τα blog, ανέφερε ότι όσα έχει πει η κυβέρνηση δεν χρειάζονται περαιτέρω διασάφηση.Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ακολουθεί, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, τη συμφωνία της Βουδαπέστης, όσον αφορά την προστασία όλων εκείνων των οποίων θίγεται η αξιοπρέπειά τους από την κακή χρήση που κάνουν πολλοί λίγοι από τους εκατομμύρια χρήστες Internet που υπάρχουν στη χώρα μας.
** Ο κ. Γ.Παπανδρέου είχε, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, συζήτηση με νέους που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο (bloggers) οι οποίοι ζήτησαν να συναντηθούν μαζί του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε στους συνομιλητές του τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι είναι απαράδεκτη η οποιαδήποτε προσπάθεια ελέγχου της ελεύθερης έκφρασης στο Διαδίκτυο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: