Σάββατο 2 Ιουνίου 2007

2/6/07: εμπορική αμαξοστοιχία «έσπερνε» πυρακτωμένα σίδερα

http://greece.flash.gr//soon/2007/6/2/33407id/
Στη σύλληψη των δύο μηχανοδηγών της εμπορικής αμαξοστοιχίας που «έσπερνε φωτιά» καθώς κατευθυνόταν προς το Λιανοκλάδι, προχώρησε το Σάββατο η Αστυνομία, ενώ παράλληλα διατάχθηκε πραγματογνωμοσύνη στο τρένο, το οποίο έχει ακινητοποιηθεί στο σταθμό Λιανοκλαδίου.
Η σιδηροδρομική συγκοινωνία Αθηνών-Θεσσαλονίκης, που είχε διακοπεί από τις 11 το πρωί, αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι.
Η φωτιά, ύστερα από πολύωρες προσπάθειες επίγειων και εναέριων δυνάμεων της Πυροσβεστικής, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο και έχει περιοριστεί σε δύο μέτωπα στα οποία επικρατεί ύφεση.
Ολα ξεκίνησαν γύρω στις 11 το πρωί, όταν εμπορική αμαξοστοιχία που κινείτο από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη «έσπερνε» πυρακτωμένα σίδερα σε διάφορα σημεία απ' όπου περνούσε, με αποτέλεσμα σε τουλάχιστον 25 περιπτώσεις να δημιουργηθούν εστίες φωτιάς, οι οποίες στη συνέχεια πήραν μεγάλες διαστάσεις.
Σε μήκος 10 χιλιομέτρων από το χωριό Βαρδάτες της Λαμίας κοντά στο Γοργοπόταμο μέχρι και λίγο πριν το σταθμό Λιανοκλαδίου, υπήρξαν δεκάδες εστίες φωτιάς, από τις οποίες έξι πήραν πολύ μεγάλες διαστάσεις.
Μια «ανάσα» από τα σπίτια έφτασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι μια εστία κοντά στο χωριό Φραντζή, το οποίο ήταν κυκλωμένο από τρεις εστίες φωτιάς. Αλλες δύο μεγάλες εστίες φωτιάς βρίσκονταν πριν και μετά το μνημείο του Γοργοποτάμου, απειλώντας ακόμη και μοναστήρια που υπάρχουν στην περιοχή. Εστίες φωτιάς ήταν κοντά στο χωριό Βαρδάτες και σε ένα μεγάλο μήκος στην ορεινή περιοχή.
Από την πρώτη στιγμή άρχισαν τις ρίψεις νερού δύο μικρά πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου «Πεζετέλ», τα οποία απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Λαμίας, ενώ σε όλο το μήκος της γραμμής του τρένου διασκορπίστηκαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και πεζοπόρα τμήματα της 7ης ΕΜΑΚ. Παράλληλα, ο ΟΣΕ διέθεσε βυτιοφόρο, το οποίο κυκλοφορούσε στις σιδηροδρομικές γραμμές και τροφοδοτούσε τα οχήματα της Πυροσβεστικής.
Οι κάτοικοι της περιοχής, με όποια μέσα μπορούσαν να διαθέσουν, δημιουργούσαν ζώνες προστασίας. Χωματουργικά μηχανήματα του δήμου της Λαμίας και βυτιοφόρα προσπαθούσαν να ανακόψουν την ένταση της φωτιάς σε κρίσιμα σημεία.
Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στην περιοχή έφτασαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη «Καναντέρ» και ένα ελικόπτερο και άρχισαν συντονισμένες ρίψεις νερού, με αποτέλεσμα μία ώρα αργότερα να περιοριστούν σημαντικά τα μέτωπα της φωτιάς και γύρω στις τρεις το απόγευμα να τεθεί τελικά υπό μερικό έλεγχο.
Από τις 11 το πρωί η σιδηροδρομική συγκοινωνία Αθηνών-Θεσσαλονίκης διακόπηκε και μάλιστα μία αμαξοστοιχία, η 500, στάθμευσε λίγα μέτρα πριν φτάσει στο αρχικό μέτωπο της φωτιάς. Τόσο στο Λιανοκλάδι όσο και στον Μπράλο ακινητοποιήθηκαν άλλα δύο τρένα.
Στα μέτωπα της φωτιάς βρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Θανάσης Σκορδάς, ο νομάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Χειμάρας, ο δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς και λίγο μετά τη μία το μεσημέρι έφτασε στην περιοχή ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Φούρλας
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, η έκταση η οποία έχει καεί, αν και εκτείνεται σε πολύ μεγάλο μήκος, δεν ξεπερνά τα 300 στρέμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: