Πέμπτη 21 Ιουνίου 2007

20/6/07: Triple Crown - Πρωταθλητής Έλλάδας στο Μπάσκετ ο Παναθηναϊκός!

Πράσινη απάντηση" !

Μπορεί να αμφισβητήθηκε αρκετά, όμως ο Παναθηναϊκός μίλησε μέσα στο γήπεδο, επικρατώντας με 89-76, του Ολυμπιακού, κατακτώντας παράλληλα ένα ακόμα τίτλο πρωταθλήματος, τον 28ο στην ιστορία του και 9ο τα τελευταία 10 χρόνια.
Επίσης για πρώτη φορά κατακτά το τριπλ κράουν (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ευρωλίγκα), σφραγίζοντας ονειρικά την φετινή σεζόν. Χέρι-χέρι πήγαιναν στο πρώτο ημίχρονο, οι δυο ομάδες, όμως όλα άλλαξαν στο δεύτερο μέρος με τους "πράσινους" να δείχνουν αποφασισμένοι και να παίρνουν στο τέλος τη νίκη. Κορυφαίοι του "τριφυλλιού", οι Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής, Σισκάουσκας, ενώ θετικοί ήταν και οι υπόλοιποι παίκτες, προσφέροντας τα μέγιστα στην κατάκτηση του τροπαίου. Αξιοσημείωτο της βραδιάς, ότι ο Δημήτρης Παπανικολάου παίρνει το δεύτερο «triple crown» της καριέρας του, ένα με τον Ολυμπιακό (1997) και τώρα με τον Παναθηναϊκό.

Τα δεκάλεπτα: 18-16, 45-46, 68-57, 89-76

Αρκετά νευρικά ξεκίνησαν το ματς οι δυο ομάδες, αστοχώντας σε σουτ τόσο μέσα όσο και απ’ έξω από την ρακέτα. Ο Μπατίστ ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ, με δικό του καλάθι για να απαντήσει ακριβώς στην επόμενη φάση ο Στακ με δίποντο (2-2). Οι παίκτες των δυο συλλόγων, άρχισαν σιγά-σιγά να λύνονται. Ο Σισκάουσκας με τρίποντο έκανε το 5-2 για να ισοφαρίσει με τον ίδιο τρόπο ο Άλεξ Άκερ. Μπατίστ και Ζίζιτς ευστόχησαν σε σουτ κάνοντας το 7-7, πριν ακολουθήσει ένα μικρό σερί του Παναθηναϊκού. Ο Νίκος Χατζηβρέττας, αρχικά με σουτ τριών πόντων και εν συνεχεία με δίποντο έδωσε προβάδισμα +5 (12-7) στο «τριφύλλι», σκορπώντας ενθουσιασμό στις τάξεις των «πράσινων» οπαδών. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός παίζοντας όχι τόσο ορθολογικά, κατάφερε να ισοφαρίσει σε 12-12, τρέχοντας σερί 5-0. Ο Μασιγιάουσκας με δυο βολές μείωσε σε 12-9, ακολούθησε μια βολή του Μπουρούση και δίποντο του Άκερ για να διαμορφώσουν το 12-12. Στη συνέχεια ο Δημήτρης Διαμαντίδης έκλεψε την μπάλα από λάθος πάσα του Μασιγιάουσκας στον Πεν, πέτυχε το καλάθι, πήρε και το φάουλ από τον Λιθουανό, δείχνοντας το δρόμο στους συμπαίκτες του για τη νίκη. Η απάντηση από τον Ολυμπιακό ήταν άμεση με Ζίζιτς και Άκερ να βάζουν τους Πειραιώτες μπροστά με 15-16. Η κίνηση που προκάλεσε σε πολλούς έκπληξη ήταν η χρησιμοποίηση του Δημήτρη Παπανικολάου από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Έλληνας φόργουορν έγραψε με δικό του τρίποντο τον επίλογο της πρώτης περιόδου, δίνοντας προβάδισμα δυο πόντων (18-16) στον Παναθηναϊκό.

Ματς για γερά νεύρα
Με ιδανικό τρόπο ξεκίνησε το δεύτερο δεκάλεπτο για τον Παναθηναϊκό, με τον Κώστα Τσαρτσαρή να αυξάνει τη διαφορά στο +4 (20-16) υπέρ της ομάδας του. Ο Βασιλόπουλος μείωσε σε 20-18 για να ακολουθήσει «βόμβα» τριών πόντων από τον Διαμαντίδη που διαμόρφωσε το 23-18 υπέρ του Παναθηναϊκού. Ακολούθησε παρεξήγηση μεταξύ του Μανώλη Παπαμακάριου και του Σάνι Μπετσίροβιτς, όταν ο πρώτος επιχείρησε να κόψει κάπως άκομψα τον Σλοβένο που έβγαζε σε αιφνιδιασμό τους πρωταθλητές Ευρώπης. Αποτέλεσμα να χρεωθούν και οι δυο από ένα φάουλ. Ο Σκούνι Πεν με τρίποντο μείωσε σε 23-21 για να απαντήσει ο Παπανικολάου με τον ίδιο τρόπο. Ο 31χρονος φόργουορντ παρόλο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί, παρά ελάχιστα τη φετινή περίοδο από τον «Ζοτς» και τον δικαίωσε. Έβαλε δυο δύσκολα καλάθια, δίνοντας προβάδισμα 4 πόντων (28-24) στον Παναθηναϊκό. Ο Χαρίσης μείωσε με τρίποντο σε 28-27 και στη συνέχεια ο Ντόμερκαντ έβαλε μπροστά τους «ερυθρόλευκους» με 28-29. Οι δυο ομάδες εναλλάσσονταν στο σκορ, δίνοντας μια «άγρια» ομορφιά στο παιχνίδι.
Την ίδια ώρα Ομπράντοβιτς και Γκέρσον παρέδιδαν μαθήματα fair play. Οι δυο κόουτς αγκαλιάστηκαν και έλεγαν αστειάκια μεταξύ τους όταν το ματς είχε ανάψει και το σκορ ήταν 33-33.

"Ερυθρόλευκη" ανατροπή
Ο Ολυμπιακός κατάφερε να ξεφύγει με +4 (36-40), ύστερα από τρίποντο του Βασιλόπουλου. Το «τριφύλλι» γύρισε το εις βάρος του σκηνικό, περνώντας μπροστά με 42-40, από συνεχόμενα καλάθια του Τσαρτσαρή. Ο Βασιλόπουλος και πάλι με τρίποντο έβαλε σε θέση οδηγού τον Ολυμπιακό με 42-43, για να απαντήσει ο Μπετσίροβιτς, κάνοντας το 45-43. Ωστόσο, η τεχνική ποινή που δέχτηκε ο πάγκος του «τριφυλλιού» έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα του Πειραιά να προηγηθεί με 45-46 και έτσι πήγαν στο ημίχρονο οι ομάδες. Ένταση δημιουργήθηκε, όταν η διαιτητική τριάδα επιχείρησε να πάει στα αποδυτήρια, δεχόμενη αρκετά αντικείμενα από τις εξέδρες. Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν μια επανάληψη του πρώτου, αφού και οι δυο ομάδες εμφανίστηκαν αρκετά νευρικές με μεγάλη αστοχία. Ο Αλβέρτης με τρίποντο έβαλε μπροστά τους «πράσινους» με +2 (48-46). Στην επόμενη φάση ο Μπατίστ με αρκετά δύσκολο καλάθι, έκανε το 50-46 υπέρ του Παναθηναϊκού. Το σκηνικό του αγώνα παρέμενε σε χαμηλό τέμπο με τα καλάθια να μπαίνουν με το σταγονόμετρο. Ο Μπουρούσης μείωσε σε 50-48 για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Όμως ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, έδειχνε ζεστός και το απέδειξε με τρίποντη «βόμβα» η οποία ήταν η δεύτερη στο τρίτο δεκάλεπτο, δίνοντας προβάδισμα 5 πόντων στον Παναθηναϊκό με 53-48.

Με το γκάζι πατημένο...
Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό, παίρνοντας διαφορά +8 (57-49) από τους αντιπάλους του. Ο «Μάτσε» με τρεις βολές που κέρδισε έφερε τη διαφορά στο -5 (57-52). Ο Λιθουανός μείωσε και πάλι με τρίποντο όταν ο Παναθηναϊκός είχε προηγηθεί με 59-52, κάνοντας το 59-55. Ο Διαμαντίδης με καλάθι σε βάρος του Άκερ έκανε το 63-57 και στη συνέχεια ο Πίνι Γκέρσον χρεώθηκε με τεχνική ποινή, δίνοντας την ευκαιρία στους «πράσινους» για να ξεφύγουν. Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε 68-57 υπέρ των γηπεδούχων. Με τους καλύτερους οιωνούς για τον Παναθηναϊκό και τους χειρότερους για τον Ολυμπιακό, άρχισε το τέταρτο δεκάλεπτο για τους δυο συλλόγους. Ο μάνατζερ των «κόκκινων» Σταύρος Ελληνιάδης χρεώθηκε με τεχνική ποινή, δίνοντας το δικαίωμα στο «τριφύλλι» να αυξήσει το προβάδισμα του, στο +13 (70-57). Ο Ζίζιτς μείωσε σε 70-59, δίνοντας επιθετικές λύσεις στον Ολυμπιακό που είχε κολλήσει, μη μπορώντας να φτάσει προς το αντίπαλο καλάθι. Ο Σάνι Μπετσίροβιτς με καλάθι του, έφερε τη διαφορά ξανά στο +13 (72-59) υπέρ του Παναθηναϊκού, και λίγο αυξήθηκε στο +14 (74-60) με τους γηπεδούχους να αποκτούν σαφέστατο προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου.

"Πράσινο γλέντι"
Ο Ολυμπιακός όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και με ένα μίνι σερί 6-0, κατέβασε για πρώτη φορά τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό, μετά από ώρα. Ο Τομάσεβιτς με καλάθι μέσα από το ζωγραφιστό έκανε το 76-66, για να ακολουθήσουν δυο βολές από τον Χαρίση που μείωσε σε 76-68. Με μια βολή ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 77-68, ενώ ο Ολυμπιακός με τον Χαρίση να πετυχαίνει καλάθι με διείσδυση έκανε το 77-70. Στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός έκανε το λάθος, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι φιλοξενούμενοι, μειώνοντας ακόμα περισσότερο σε 77-72 με κάρφωμα του Γιάννη Μπουρούση. Οι «ερυθρόλευκοι» έριξαν τη διαφορά ακόμα και στο -4 (77-73), όμως το τρίποντο του Σισκάουσκας, 2 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, έβαλε "ταφόπλακα" στα όνειρα των φιλοξενούμενων για νίκη, υπογράφοντας παράλληλα τον τίτλο υπέρ του Παναθηναϊκού. Το τελικό 89-76 υπέρ του «τριφυλλιού», σφράγισε το πρωτάθλημα των «πράσινων» που είναι το ένατο τα τελευταία δέκα χρόνια.

Γήπεδο: "ΟΑΚΑ" (10.000)
Διαιτητές: Ζαβλανός, Κορομηλάς, Κουκουλεκίδης
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 8, Μπετσίροβιτς 9, Μπατίστ 14, Σισκάουσκας 16, Χατζηβρέττας 5, Ντικούδης, Τσαρτσαρής 11, Διαμαντίδης 6, Τομάσεβιτς 4, Βούγιανιτς 4, Παπανικολάου 12, Γιαφτόκας.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πίνι Γκέρσον): Πεν 8, Παπαμακάριος, Άκερ 12, Μασιγιάουσκας 10, Ζίζιτς 12, Μπουρούσης 8, Ντόμερκαντ 5, Χαρίσης 10, Μπάρλος, Βασιλόπουλος 9, Στακ 2, Σχορτσιανίτης. Αλέξανδρος Κουλούρης
http://www.sport-fm.gr/news.jsp?newsID=90313

Δεν υπάρχουν σχόλια: