Τετάρτη 20 Ιουνίου 2007

19/6/07:΅νέος Πτωχευτικός Κώδικας

Τώρα που κατάλαβαν πόσο δανεισμένοι είναι οι Έλληνες, ψηφίζεται και ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας!!!

Με τις ψήφους της συμπολίτευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου. Τα κόμματα της Αριστεράς καταψήφισαν το νομοσχέδιο, με αιτιάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων το ζήτημα της υπαγωγής των ΔΕΚΟ στις διαδικασίες πτώχευσης.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, «ο νέος κώδικας δεν ρυθμίζει μόνον τα του θανάτου μιας επιχείρησης, αλλά προνοεί για τη διατήρηση της επιχείρησης στη ζωή. Έτσι, στο άρθρο 1 προβλέπεται ότι η διαδικασία πτώχευσης αποσκοπεί στη συνολική ικανοποίηση των πιστωτών του οφειλέτη, με τη ρευστοποίηση της περιουσίας του, ή με άλλον τρόπο που προβλέπεται από σχέδιο αναδιοργάνωσης και ιδίως με τη διατήρηση της επιχείρησής του - ενώ μέχρι σήμερα, η πτώχευση εικονογραφείτο με τις άρον-άρον ενέργειες που γινόντουσαν και που ισοδυναμούσαν με κανιβαλισμό εναντίον της επιχείρησης, που έχανε έτσι τη δυνατότητα να λειτουργεί...»«Αντιμετωπίζεται επιεικέστερα ο καλόπιστος οφειλέτης σε αντίθεση με τον δόλιο. Αποποινικοποιείται η μη δόλια χρεοκοπία - ένα αδίκημα χωρίς περιεχόμενο, που οδηγούσε στο εδώλιο εκατοντάδες χιλιάδες εμπόρους. Καταργείται η προσωπική κράτηση του καλόπιστου και η στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Διασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία της ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και καταφέρνουμε να αποβάλουμε τη μάστιγα των κορακιών». «Εισάγεται η διαδικασία της συνδιαλλαγής υπό δικαστική καθοδήγηση και έλεγχο - και σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια ανασυγκρότησης, υιοθετείται μια ταχύτερη διαδικασία με επάλληλους κύκλους ελέγχου, πάντα προς όφελος των εργαζομένων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτης Κοσμίδης ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις εάν υπάγονται και οι ΔΕΚΟ στις ρυθμίσεις περί πτωχεύσεων και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κοινωνικά ουδέτερο». Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο, διακρίνοντας εισαγωγή ρυθμίσεων, δυσμενών για τους εργαζόμενους στις υπό πτώχευσιν επιχειρήσεις.

Τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών που συνέταξαν τον πτωχευτικό κώδικα, Μιχαήλ Μαργαρίτης και Λάμπρος Κοτσίρης, ανέφεραν πως το ζήτημα των ΔΕΚΟ δεν λύνεται στο νόμο.«Για την Επιτροπή, οι ΔΕΚΟ είναι δημόσιοι οργανισμοί, άρα εξαιρούνται της πτώχευσης» ανέφερε ο κ. Μαργαρίτης και πρόσθεσε: «Είμαστε όμως σε μια μεταβατική περίοδο - και από κοινωνικοποιήσεις παλαιότερες πάμε σε ιδιωτικοποιήσεις. Τη λύση θα την δώσουν τα δικαστήρια». «Αν έχουμε δημόσιες επιχειρήσεις μεικτής οικονομίας, ανώνυμες εταιρείες, αν έχουμε δημοτικές επιχειρήσεις που δημιουργούνται από τους ΟΤΑ, αυτές έχουν πτωχευτική ικανότητα» συμπλήρωσε ο κος Μαργαρίτης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: