Τετάρτη 6 Ιουνίου 2007

6/6/07: Έπιτόκια ΕΚΤ στο 4%

Κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,00% αύξησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης, σε μια κίνηση, η οποία αναμενόταν ευρέως από τις αγορές.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ γνωστοποίησε στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ότι η τράπεζα προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το ύψος του πληθωρισμού και της ανάπτυξης για το 2007, χαρακτήρισε, για μία ακόμη φορά "ευνοϊκά τα επιτόκια" και επεσήμανε ότι το ΔΣ της ΕΚΤ συνεχίζει να "παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο πεδίο του πληθωρισμού και θα πράξει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσει την τιμολογιακή σταθερότητα".
Πέραν του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης, η τράπεζα προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων από το 2,75% στο 3,00% και το οριακό επιτόκιο χορηγήσεων από το 4,75% στο 5,00%.Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου ο πρόεδρος της τράπεζας, Jean-Claude Trichet έδινε σαφείς ενδείξεις προς την κατεύθυνση αυτή, λέγοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να παρακολουθεί στενά και να επαγρυπνεί για τους πληθωριστικούς κινδύνους. Η συγκεκριμένη φρασεολογία προηγείται πάντοτε των αυξήσεων των επιτοκίων.
Η συνέντευξη τύπου του Jean-Claude Trichet
"Τα επιτόκια στην Ευρωζώνη παραμένουν ευνοϊκά", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε τη σημερινή συνεδρίαση της τράπεζας, στην οποία αποφασίσθηκε η αύξηση του βασικού επιτοκίου για την Ευρωζώνη από το 3,75% στο 4,00%.Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αιτιολόγησε δια στόματος του προέδρου της, την απόφασή της να αυξήσει το κόστος χρήματος, επικαλούμενη τους κινδύνους που υφίστανται ο πληθωρισμός να αποκλίνει ανοδικά των στόχων της τράπεζας, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη συνεχίζεται με στέρεους ρυθμούς και στο δεύτερο τρίμηνο.
Το κεντρικό τραπεζικό ίδρυμα προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την πορεία του πληθωρισμό και της ανάπτυξης για το 2007, ενώ προχώρησε και σε αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την εικόνα της οικονομίας κατά το 2008. Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, οι πληθωριστικές πιέσεις θα αποκλιμακωθούν στη διάρκεια του καλοκαιριού, θα ενταθούν, ωστόσο και πάλι στα τέλη του έτους, κάτι που οδηγεί σε αναγκαστική ανοδική αναθεώρηση του προβλεπόμενου μεγέθους του πληθωρισμού για το 2007. Ο κ. Trichet στάθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις στις μισθολογικές συμβάσεις, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις των μισθών είναι πολύ πιθανό να θέσουν πληθωριστικό κίνδυνο.
Ερωτηθείς σχετικά με τις περαιτέρω κινήσεις του ιδρύματος στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι "η τράπεζα συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο πεδίο του πληθωρισμού και θα πράξει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλισθεί η τιμολογιακή σταθερότητα".

Οκτώ αυξήσεις από την ΕΚΤ από το Δεκέμβριο του 2005 - τι θα γίνει στο εξής
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια οκτώ φορές κατά 25 μονάδες βάσης από την έναρξη του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής, το Δεκέμβριο του 2005.Και οι 52 χρηματοοικονομικοί οίκοι, οι οποίοι είχαν γνωμοδοτήσει στο Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα, ανέμεναν αύξηση των επιτοκίων στο 4,00%. Παρόλα αυτά, οι απόψεις στην αγορά διίστανται όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου τα επιτόκια θα φθάσουν στο 4,25%. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της, τόσο για τη μεγέθυνση, όσο και για τον πληθωρισμό του 2007. Το Μάρτιο, τα στελέχη της ΕΚΤ είχαν προβλέψει για φέτος, ανάπτυξη της τάξεως, περίπου, του 2,5% και μέσο πληθωρισμό περίπου 1,8%.

http://www.capital.gr/news.asp?Details=307500

Δεν υπάρχουν σχόλια: