Τρίτη 5 Ιουνίου 2007

5/6/07: Πράσινο φως από το Eurogroup για έξοδο της Ελλάδας από την επιτήρηση

Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας των χωρών του ευρώ υιοθέτησε στο Λουξεμβούργο τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έξοδο της Ελλάδας και της Γερμανίας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος. Tο Eurogroup εισηγήθηκε την Τρίτη, τη λήψη ανάλογης απόφασης και από το Ecofin.Ο πρόεδρός του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση «για τις εξαιρετικά σημαντικές προσπάθειές της να οδηγήσει στην εξυγίανση την ελληνική οικονομία», ενώ για «σαφέστατη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας» μίλησε και ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.
Ο κ. Αλμούνια τόνισε ωστόσο την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών, για απόλυτη εξυγίανση της οικονομίας, και επανέλαβε τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συρρίκνωση και του διαρθρωτικού ελλείμματος, κρούοντας ουσιαστικά «καμπανάκι» για το ασφαλιστικό.
Ο Ισπανός Επίτροπος υπενθύμισε τη δέσμευση όλων των χωρών του ευρώ για μηδενισμό των ελλειμμάτων ως το 2010 και σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης έχει απόλυτη συνείδηση της αναγκαιότητας να επιτύχει και η Ελλάδα το φιλόδοξο αυτό στόχο.Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά οικονομικά στοιχεία ο Χ.Αλμούνια τόνισε πως η αξιοπιστία τους είναι πλέον δεδομένη και ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο πνεύμα συνεργασίας που επικράτησε τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις ελληνικές και τις κοινοτικές υπηρεσίες.
Αναφορικά με την αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ ο Ισπανός Επίτροπος προέβλεψε ότι το φθινόπωρο οι κοινοτικές υπηρεσίες θα είναι σε θέση να την επικυρώσουν.
Σημείωσε δε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα πρέπει στη συνέχεια να αυξήσει τη συνεισφορά της στα κοινοτικά ταμεία, κατά ένα ποσό της τάξεως του 0,7% του ΑΕΠ, η δημοσιονομική σταθεροποίηση δεν θα διακυβευτεί και το έλλειμμα της χώρας θα εξακολουθήσει να βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ.Τέλος, τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο κ. Αλμούνια σημείωσαν ότι το Eurogroup τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Κύπρου και της Μάλτας στο ευρώ από το 2008 και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ανάλογη απόφαση θα λάβει και η σύνοδος κορυφής του Ιουνίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: