Δευτέρα 25 Ιουνίου 2007

25/6/07: Τρεις ηλικιωμένοι τα πρώτα θύματα από την επέλαση του καύσωνα

Τρεις ηλικιωμένοι -μια 85χρονη στο Αίγιο, ένας 77χρονος στα Φάρσαλα και ένας 103χρονος στην Αρεόπολη- έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα από θερμοπληξία, ενώ οι μετεωρολόγοι σημειώνουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν έως την Πέμπτη. Στο «κόκκινο» και η κατανάλωση ρεύματος με τη ΔΕΗ να εκτιμά ότι η ζήτηση θα φτάσει τα 10.200MW.
Όπως υπενθυμίζουν Τα Νέα της Δευτέρας, ρεκόρ στην κατανάλωση ρεύματος σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή φτάνοντας τα 9.673ΜW, με αποτέλεσμα να προκληθούν διακοπές και πτώσεις τάσης σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως στην Αττική.
Το δίκτυο της ΔΕΗ θα δοκιμαστεί ιδιαίτερα έως την Τετάρτη, με ημέρες αιχμής τη Δευτέρα και την Τρίτη. Η Επιχείρηση, πάντως, δηλώνει ότι υπάρχει επάρκεια ενέργειας, καθώς μπορεί να καλύψει ζήτηση έως και 11.649MW που είναι και το όριο αντοχής του συστήματος.
To μεσημέρι της Δευτέρας σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος σε περιοχές του Κέντρου της Αθήνας, ιδιαίτερα στο Παγκράτι. Στις 5 το απόγευμα σημειώθηκε νέα υπέρβαση των ορίων των τιμών του όζοντος.
Όσο για τον καύσωνα, θα έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών. Εφόσον επαληθευτούν οι προγνώσεις της ΕΜΥ, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπερνάει τους 40 βαθμούς έως και την Παρασκευή.
Η πλέον καυτή ημέρα, πάντα σύμφωνα με τις προγνώσεις, θα είναι η Τρίτη. Μάλιστα, αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες θα κλείσουν στις 12 το μεσημέρι. Το ίδιο θα συμβεί και την Τετάρτη. Η ΓΣΣΕ ζητά να επεκταθεί το μέτρο και στον ιδιωτικό τομέα.
Το οξύ κύμα καύσωνα πλήττει κυρίως την κεντρική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ ο καιρός αναμένεται να δροσίσει σταδιακά από τα βόρεια την Πέμπτη με πτώση της θερμοκρασίας σε κανονικά για την εποχή επίπεδα από το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Οι παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας είναι οι ιδανικότερες για την καυτή Δευτέρα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η μέγιστη θερμοκρασία των 36 βαθμών που θα φτάσει το θερμόμετρο στις Κυκλάδες και την Κρήτη, θα είναι οι χαμηλότερες σε όλη τη χώρα. Αυτό βέβαια, αφορά του κατοίκους της Βόρειας Κρήτης καθότι, οι κάτοικοι των νότιων περιοχών του νησιού, θα απολαύσουν τη «ζεστασιά» της υπόλοιπης Ελλάδας...
Tην Κυριακή στην Ελευσίνα, στις 4 το μεσημέρι, το θερμόμετρο έδειξε 46 βαθμούς ενώ στην Καλαμάτα τους 45. Eπτά άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας.
Δροσιά σε κλιματιζόμενους χώρους προσφέρουν οι νομαρχίες, οι δήμοι και τα ΚΑΠΗ της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ενώ σε εφαρμογή έχει τεθεί και το σχέδιο Περσέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σύμφωνα με το οποίο βρίσκονται σε ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της χώρας και το ΕΚΑΒ.
Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού καλούνται να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να τηλεφωνούν στο 1570.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: