Πέμπτη 14 Ιουνίου 2007

14/6/07: στην προεξόφληση δανείων με σταθερό επιτόκιο υπάρχει ποινή

Απόφαση - σοκ για τα «πέναλτι» τραπεζών
Ο Άρειος Πάγος τις δικαιώνει για την ποινή στην προεξόφληση δανείων με σταθερό επιτόκιο


Συνεπής στην υπέρ των τραπεζών πολιτική που ακολουθεί τα δύο τελευταία χρόνια ο Άρειος Πάγος, έκρινε με απόφαση της Ολομέλειας νόμιμους τους τόκους προεξόφλησης, το γνωστό «πέναλτι», που επιβάλλουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες σε περιπτώσεις προεξόφλησης δανείων με σταθερό επιτόκιο.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με πρόεδρο τον κ. Ρ. Κεδίκογλου, έκανε δεκτή την εισήγηση του εισαγγελέα κ. Γ. Σανιδά εκτιμώντας πως το «πέναλτι» στα δάνεια με σταθερό επιτόκιο κινείται εντός των ορίων της νομιμότητας και δεν προσκρούει στις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, αν και προ δύο ετών το είχε κρίνει παράνομο στις περιπτώσεις προεξόφλησης δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο. Πρόκειται για μια απόφαση που προκαλεί σημαντικό κόστος όχι μόνο σε όσους δανειολήπτες επιχειρήσουν να εξοφλήσουν πρόωρα το δάνειό τους, αλλά και σε όσους θελήσουν να κάνουν μεταφορά υπολοίπου από μια τράπεζα σε άλλη. Ως γνωστόν, η μεταφορά γίνεται με πρόωρη εξόφληση του δανείου του δανειολήπτη. Στην ουσία, με την απόφαση αυτή τιμωρείται η αλλαγή τράπεζας από τους δανειολήπτες.

Στα όρια
Οι τόκοι προεξόφλησης, όπως προκύπτει από την εν λόγω απόφαση, δεν είναι καταχρηστικοί, αλλά σύμφωνοι με τους γενικούς όρους των συναλλαγών και κινούνται μέσα στα όρια που επιβάλλει «η καλή πίστη, τα συναλλακτικά ήθη και ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του δικαιώματος της δανείστριας τράπεζας να αποζημιωθεί για την αντιπαροχή που θα απολέσει, δηλαδή τους τόκους, εξαιτίας της πρόωρης αποδόσεως του δανείου εκ μέρους των δανειοληπτών, οι οποίοι με τη λήψη του δανείου θα έχουν ήδη ωφεληθεί ως προς τον σκοπό για τον οποίο το έλαβαν».

Εξέγερση δανειοληπτών
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, το «πέναλτι» δεν επιφέρει σημαντική διατάραξη της ισορροπίας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των δύο μερών, της τράπεζας και του δανειολήπτη. Εκπρόσωποι των δανειοληπτών ωστόσο χαρακτηρίζουν την απόφαση επιζήμια για τους δανειολήπτες καθώς τους επιβαρύνει με παράλογα ποσά και προκλητικά ευνοϊκή για τις τράπεζες. Η υπόθεση που απασχόλησε την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφορά τη λήψη ενυπόθηκου δανείου 29.347 ευρώ με σταθερό επιτόκιο 20,5%, εξοφλητέο σε 15 χρόνια, που πήραν επιχειρηματίες το 1993. Η καταβολή των δόσεων ξεκίνησε στις 15.4.1994 και επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 5.4.2008. Οι επιχειρηματίες όμως θέλησαν να προεξοφλήσουν το δάνειο το 2004, οπότε αντιμετώπισαν τις απαιτήσεις της τράπεζας για την καταβολή αποζημίωσης, όπως προβλεπόταν στο δανειακό συμβόλαιο. Ο σχετικός όρος προέβλεπε, ειδικότερα, ότι αν οι δανειολήπτες επιθυμούσαν να προεξοφλήσουν όλο ή μέρος του δανείου, τότε θα κατέβαλλαν στην τράπεζα ως «πέναλτι» ποσό ίσο με τους τόκους έξι μηνών επί του κεφαλαίου που πρόωρα θα έδιναν για την εξόφληση του δανείου τους. Οι επιχειρηματίες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη όταν κλήθηκαν να πληρώσουν αποζημίωση 2.870 ευρώ.
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070614&nid=4980099&sn=ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ&spid=631

Δεν υπάρχουν σχόλια: