Κυριακή 3 Ιουνίου 2007

3/6/07: νέος ΚΟΚ σε ισχύ

Σε ισχύ τίθεται από την Κυριακή 3 Ιουνίου ο νέος ΚΟΚ και το point system. Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί, καθώς τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και οι ποινές αυστηρότερες. Επιπλέον, δεν θα υπάρξει «περίοδος χάριτος» από τους τροχονόμους.
Για την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ προβλέπονται πρόστιμα 200 - 1.200 ευρώ (από 83 έως 668 σήμερα) και αφαίρεση άδειας οδήγησης ως έξι μήνες.
Το πρόστιμα για το STOP και την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη είναι 334 ευρώ (από 167) και αφαίρεση της άδειας για δύο μήνες.
Για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας και του κράνους προβλέπεται 166 ευρώ (από 83) καθώς και αφαίρεση άδειας οδήγησης για δέκα ημέρες.
Για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση άδειας ως και 30 ημέρες.
Πρόστιμο 200 ευρώ επιφέρουν παραβάσεις όπως η παραβίαση προτεραιότητας και η κίνηση σε αντίθετο ρεύμα, ενώ ακόμη ακριβότερη ποινή (300 ευρώ) επιφέρει η στάθμευση σε χώρο για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Όσοι παραβάτες του νέου ΚΟΚ πληρώσουν το προβλεπόμενο πρόστιμο εντός 10 ημερών θα έχουν έκπτωση 50%. Διαφορετικά τα πρόστιμα θα στέλνονται στις εφορίες.
Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (πρώην point system).
Ο οδηγός θα χάνει το δίπλωμα όταν υποπέσει σε τρεις παραβιάσεις εντός τριών ετών, εφόσον συμπληρώσει 25 βαθμούς εντός τριών ετών (δύο για τους επαγγελματίες) ή κάνει την ίδια σημαντική παράβαση μέσα σε ένα χρόνο.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: