Παρασκευή 15 Ιουνίου 2007

14/6/07: Αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Τρεις - σχετικά μεγάλες - αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο έγιναν γνωστές!

1. Νέος πρόεδρος στη Σούπερ Λίγκα ο Γιάννης Βαρδινογιάννης
Αντιπρόεδρος ο Κώστας Πηλαδάκης
Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης είναι ο νέος πρόεδρος της Σούπερ Λίγκα.
Στη δεύτερη χρονιά ζωής της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος, η σκυτάλη αλλάζει χέρια και από τον Πέτρο Κόκκαλη, ο οποίος ήταν β' αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού την προηγούμενη χρονιά, που βρισκόταν στην προεδρία της Λίγκα, περνάει πλέον περνάει στον «Τζίγγερ», ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού.
Ο Πέτρος Κόκκαλης παραιτήθηκε από την προεδρία, καθώς αναλαμβάνει αυξημένα καθήκονυτα στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, όπου θα είναι αντιπρόεδρος.
Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης εξελέγη ομόφωνα στο Διοικητικό Συμβούλιο της διοργανώτριας αρχής, αφού υπήρχε συμφωνία από την περσινή χρονιά. Αντίθετα, για τη θέση του αντιπροέδρου υπήρχε διπλή υποψηφιότητα.Ο Κώστας Πηλαδάκης της Λάρισας εξελέγη, παρά το γεγονός ότι την τελευταία στιγμή έθεσε υποψηφιότητα και ο Λάμπρος Σκόρδας του Αρη
http://www.in.gr/sports/article.asp?lngEntityID=809832&lngDtrID=246

2. Οριστικοποιήθηκε το σύστημα των πλέι-οφ για την έξοδο στα Κύπελλα Ευρώπης
Τη διεξαγωγή αγώνων πλέι-οφ από τη νέα σεζόν για την έξοδο των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργάνωσεις αποφάσισε την Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Σούπερ Λίγκα. Σε αυτήν την απόφαση διαφώνησαν ο Αρης και η ΕΠΟ, συμφώνησαν όμως όλες οι υπόλοιπες ομάδες.
Ο πρωταθλητής θα βγαίνει από την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος και θα κερδίζει απευθείας την έξοδό του στο Champions League. Από εκεί και πέρα, θα υπάρχει η διεξαγωγή αγώνων κατάταξης μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν τις θέσεις 2, 3, 4 και 5 για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, η οποία οδηγεί στα προκριματικά του Champions League, καθώς επίσης της τρίτης θέσης που κλείνει μια θέση στο Κύπελλο UEFA αλλά και της τέταρτης που στέλνει μια ομάδα στο Ιντερτότο.Θα δημιουργείται ένας όμιλος με τέσσερις ομάδες με διεξαγωγή αγώνων εντός και εκτός. Σε περίπτωση που το Κύπελλο Ελλάδας κατακτηθεί από ομάδα που συμμετέχει στα πλέι-οφ, τότε δικαίωμα συμμετοχής στο Ιντερτότο αποκτά και η τελευταία ομάδα του ομίλου.Το σύστημα διεξαγωγής
Με τη λήξη της περιόδου συντάσσεται ειδικός πίνακας με τη βαθμολογία των ομάδων που κατέλαβαν τις θέσεις 2-5, όπου λαμβάνεται υπόψιν το σύνολο των βαθμών που κατέκτησαν οι ομάδες, με βάση την ακόλουθη συνάρτιση:
- Η ομάδα που κατέλαβε την 5η θέση ξεκινάει με 0 βαθμούς
- Η ομάδα που κατέλαβε την 4η θέση ξεκινάει με 1/3 των βαθμών διαφοράς που είχε από την 5η ομάδα
- Η ομάδα που κατέλαβε την 3η θέση ξεκινάει με το 1/3 των βαθμών διαφοράς που είχε από την 5η ομάδα
- Η ομάδα που κατέλαβε την 2η θέση ξεκινάει με το 1/3 των βαθμών διαφοράς που είχε από την 5η ομάδα.
Σε περίπτωση που στη διαίρεση βγαίνει δεκαδικός αριθμός, τότε η στρογγυλοποίηση γίνεται προς τα πάνω, αν ο αριθμός που προκύψει είναι από 0,5 μέχρι 0,9 (δηλαδή το 0,5 γίνεται 1, το 1,5 γίνεται 2 κτλ) και προς τα κάτω, αν ο αριθμός που προκύψει είναι από 0,1 μέχρι 0,4 (δηλαδή το 0,4 γίνεται 0, το 1,4 γίνεται 1 κτλ).Παράδειγμα ομίλου με βάση τη φετινή βαθμολογία
Η ΑΕΚ θα ξεκινούσε με έξι βαθμούς (κανονική περίοδο 62 βαθμοί), ο Παναθηναϊκός με τρεις βαθμούς (κανονική περίοδο 54 βαθμοί), ο Αρης με 0 βαθμούς (κανονική περίοδο 46 βαθμοί), ο Πανιώνιος με 0 βαθμούς (κανονική περίοδο 45 βαθμοί).
Οι διαγωνιζόμενες ομάδες αγωνίζονται σε μέγιστο διάστημα τριών εβδομάδων σε εντός και εκτός έδρας αναμετρήσεις, οι οποίες ορίζονται ως εξής:
1η αγωνιστική, ημέρα Κυριακή: 5ος vs 2ος, 4ος vs 3ος.
2η αγωνιστική, ημέρα Τετάρτη: 3ος vs 5ος, 2ος vs 4ος.
3η αγωνιστική, ημέρα Κυριακή: 2ος vs 3ος, 5ος vs 4ος.
4η αγωνιστική, ημέρα Σάββατο: 3ος vs 2ος, 4ος vs 5ος.
5η αγωνιστική, ημέρα Τρίτη: 2ος vs 5ος, 3ος vs 4ος.
6η αγωνιστική, ημέρα Κυριακή: 5ος vs 3ος, 4ος vs 2ος.Το τελικό πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί, καθώς οφείλουν να ληφθούν υπόψιν οι ημερομηνίες διεξαγωγής του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας και των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.Με την ολοκλήρωση των αγώνων συντάσσεται νέα κατάταξη βάση της οποίας η ομάδα με την καλύτερη συγκομιδή, καταλαμβάνει την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και τη συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League, ενώ οι ομάδες που ακολουθούν αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο UEFA και το Ιντερτότο.Σε περίπτωση που δύο ή παραπάνω ομάδες ισοβαθμούν στη λήξη των αγώνων των πλέι-οφ και στο σχετικό νέο πίνακα βαθμολογίας, θα υπολογίζονται τα μεταξύ τους παιχνίδια κατά τη διάρκεια των πλέι-οφ (με βάση τα κριτήρια που αναφέρει ο ΚΑΠ σε περίπτωση ισοβαθμίας).
Σε περίπτωση που οι ομάδες παραμένουν ισόβαθμες, λαμβάνεται υπόψη η θέση την οποία κατέλαβαν κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου της Σούπερ Λίγκα.Να σημειωθεί ότι το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα είναι
http://www.in.gr/sports/article.asp?lngEntityID=809857&lngDtrID=246

3. Νέα οργανωτική δομή στον Ολυμπιακό
Π.Κόκκαλη και Ίλια Ίβιτς παρουσίασε ο Σ.Κόκκαλης και υποσχέθηκε «σωστές» μεταγραφές

Ο Σωκράτης Κόκκαλης επισημοποίησε την Πέμπτη τις αλλαγές στη δομή του Ολυμπιακού με την ανάληψη της θέσης του διευθύνοντα συμβούλου από τον Πέτρο Κόκκαλη και του τεχνικού διευθυντή από τον Ίλια Ίβιτς. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε όλους και σε όλα...
«Δεν λέω ευχαριστώ σε κανέναν, γιατί όλοι παραμένουν εδώ» τόνισε ο πρόεδρος των «ερυθρολεύκων».
«Η συνέντευξη αυτή αφορά την έγκαιρη ενημέρωση για θέματα που έχουν σχέση με ορισμένες διοικητικές αλλαγές που θα γίνουν στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο Ολυμπιακός είναι ο μεγαλύτερος αθλητικός οργανισμός αυτής της χώρας. Έχοντας αυτή τη θέση, είναι υποχρεωμένος να οργανωθεί στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι αυτό των αγγλικών συλλόγων. Πρέπει να κάνουμε ορισμένες αλλαγές που θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε την καλή πορεία και στο μέλλον» συνέχισε.
Ο Σωκράτης Κόκκαλης συμπλήρωσε ότι οι Γιώργος Λούβαρης και Σάββας Θεοδωρίδης θα παραμείνουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ, χωρίς τις αρμοδιότητες που είχαν έως τώρα.
Σχετικά με τους φιλάθλους, είπε: «Τα συνθήματα που λέγονται στο γήπεδο άλλες φορές λέγονται αρνητικά, άλλες θετικά. Η καλή οργάνωση είναι απαραίτητη ώστε να μην περάσει ο Ολυμπιακός ξανά δεκαετίες σαν κι αυτή που προηγήθηκε της διοίκησής μου.
» [...] Ο Ολυμπιακός είναι εκατομμύρια κόσμου και πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως αν θέλουμε να γίνουμε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή ομάδα αυτό αφορά όλους, τη διοίκηση, το αγωνιστικό κομμάτι, τους παίκτες, αλλά και κυρίως τους φιλάθλους μας. Μόνο ενωμένοι και λειτουργώντας σαν μια γροθιά θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Δεν θέλω να ευχαριστήσω κανέναν για ό,τι έγινε ως σήμερα, γιατί θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στα δρώμενα του Ολυμπιακού από τη θέση τους στο ΔΣ».
«Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στον προπονητή μας, Τάκη Λεμονή, τον οποίο θα στηρίξουμε πλήρως, και η συνεργασία με τον Ίβιτς αποσκοπεί σε αυτό. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό που πετύχαμε εμείς τα 11 χρόνια θα συνεχιστεί και στο μέλλον, γιατί θα συνδυάσει την εμπειρία και τις γνώσεις με τις δυνάμεις των παρευρισκομένων και του κ. Λεμονή» είπε επίσης ο κ. Κόκκαλης.Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο α' αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Γιώργος Λούβαρης, ο οποίος είπε: «Αισθάνομαι ότι παραμένω ενεργός στον Ολυμπιακό, ανεξάρτητα αν παύει η καθημερινή ενασχόληση. Είμαι βέβαιος ότι το νέο σχήμα που προκύπτει στον Ολυμπιακό θα έχει μια συνέχεια, που θα είναι καλύτερη από αυτή που είχε μέχρι σήμερα. Ευχαριστώ όσους συνεργαστήκανε όλα αυτά τα χρόνια. Υπήρξαν και εντάσεις και ήσυχες μέρες. Εύχομαι η νέα κατάσταση να έχει τα επιτυχή αποτελέσματα που περιμένουμε όλοι».
Από τη δική του μεριά, ο Σάββας Θεοδωρίδης δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο για τη μεγάλη αγάπη που μου δείχνει. Στον Ολυμπιακό είμαστε όλοι στρατιώτες. Είμαστε περήφανοι για όσα έχει πετύχει ο Ολυμπιακός. Θα είμαστε δίπλα στον Λεμονή και στον Ίβιτς. Έπρεπε να γίνει αυτό και ο Ολυμπιακός θα προχωρήσει μπροστά».
Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Πέτρος Κόκκαλης, που τόνισε: «Να ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη και την ανάθεση αυτού του πόστου. Εγώ και οι συνεργάτες μου και όλοι μέσα στον Ολυμπιακό, οφείλουμε να εργαστούμε για το μέλλον της ομάδας και να εξασφαλίσουμε ότι η ομάδα θα πετυχαίνει για χρόνια αυτό που ονειρευόμαστε. Πιστεύω ότι όλοι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τα δικά μας όνειρα. Θα πρέπει να είμαι υπόλογος στο ΔΣ».
»Πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλά, όπως έχουμε πάει καλά τα τελευταία χρόνια, όπου ο Ολυμπιακός κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, και θα πάμε ακόμη πιο μπροστά, αλλά θα χρειαστεί δουλειά, συνεργασία, πρόθεση και κανείς να μην ξεχνά το χρέος του στον Ολυμπιακό. Ο σκοπός του Ολυμπιακού είναι να κάνει τη ζωή όλων καλύτερη. Καλή επιτυχία στον Ιλια Ίβιτς και τον καλωσορίζουμε πίσω στον Ολυμπιακό».
Στο σημείο αυτό, ο Ίλια Ίβιτς πήρε το λόγο και, εμφανώς συγκινημένος, υπογράμμισε: «Ξέρετε ότι δεν είμαι άνθρωπος που λέει πολλά. Το κάνω μέσα από τη δουλειά. Δεν σας κρύβω ότι, όταν με πήρε τηλέφωνο πριν από μια βδομάδα ο Πέτρος Κόκκαλης, συγκινήθηκα, γιατί με αυτή την ομάδα με δένουν ισχυροί δεσμοί. Ήταν η ομάδα που με έφερε και με κράτησε στην Ελλάδα. Έπαιξα πέντε χρόνια και έκανα οικογένεια εδώ. Η επιλογή του κ. Σωκράτη Κόκκαλη και του Πέτρου με τιμά και με γεμίζει με ευθύνες απέναντί τους. Το ίδιο έχουμε και απέναντι στον κόσμο, που από την πρώτη στιγμή είχαμε πολύ καλές σχέσεις και, ακόμη και όταν ερχόμουν ως αντίπαλος, πάντα με χειροκροτούσε και αυτό δεν το ξεχνώ ποτέ».
»Από τη θέση του τεχνικού διευθυντή θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω και να συνεχίσουμε την πετυχημένη πορεία. Εδώ είναι ο κ. Λούβαρης, που ήταν ο πρώτος άνθρωπος που γνώρισα όταν ήρθα στην Ελλάδα. Τον ευχαριστώ για όλα και σίγουρα θα τον χρειαστώ, για να με συμβουλεύει. Και να ευχαριστήσω και την πρώην ομάδα μου, την ΑΕΚ, που μου έδωσε τη δυνατότητα να εργαστώ για πρώτη φορά ως τεχνικός διευθυντής».
Τα μεταγραφικά
Αμέσως μετά έγινε ερώτηση για τα μεταγραφικά και ο Σωκράτης Κόκκαλης απάντησε: «Να είσαστε σίγουροι ότι ο Ολυμπιακός θα κάνει τις μεταγραφές που πρέπει. Οι μεταγραφές δεν είναι σαν να παίζεις Playstation. Όταν υπάρξουν πραγματικές πληροφορίες, θα τις μάθετε. Μέχρι τότε, γράψτε ό,τι θέλετε».Σχετικά με τα ποσά που μπορεί να δαπανηθούν, η απάντηση του προέδρου του Ολυμπιακού ήταν: «Ζούμε σε μια χώρα που δεν μπορεί να συγκριθεί με τις μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως είναι η Αγγλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία. Οι οικονομικές δυνατότητες που έχει ο Ολυμπιακός, με μια άριστη οργάνωση, ποτέ δεν θα μπορέσει να βρεθεί στα ίδια επίπεδα αυτών των χωρών, λόγω του μεγέθους της ελληνικής αγοράς. Η προσπάθεια πρέπει να είναι τέτοια, ώστε ο Ολυμπιακός να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα πάει για φούντο. Υπάρχουν ομάδες που για μας αποτελούν μοντέλο, όπως η Τσέλσι. Αν αύριο ο κ. Αμπράμοβιτς πει ότι βαρέθηκε να ασχολείται, η Τσέλσι θα έχει σοβαρότατο πρόβλημα. Εγώ δεν θέλω να αποχωρήσω από τον Ολυμπιακό, αφήνοντας πίσω μου ερείπια».»Οι μεταγραφές θα γίνουν και δεν πρέπει κανείς να έχει ανησυχία. Μετά από τις εισηγήσεις που θα γίνουν, σε συνεργασία του τεχνικού διευθυντή με τον προπονητή και αφού θα έρθουν στο ΔΣ από το διευθύνοντα σύμβουλο, θα αποφασίσουμε ποιές μεταγραφές θα κάνουμε. Εμείς δεν λέμε αυτό που είπε ο Παναθηναϊκός, ότι δηλαδή κάνουμε μια νέα ομάδα και διώχνουμε παίκτες και φέρνουμε νέους, για να πάμε καλά μετά από πέντε χρόνια. Αυτά τα έλεγαν κάποιοι άλλοι που απέτυχαν. Σίγουρα θα δώσουμε μεγάλο βάρος και στις ακαδημίες μας».
«Ο Ριβάλντο υπέπεσε σε παράπτωμα»
Ο κ. Κόκκαλης είπε ακόμη ότι θα βελτιωθεί η επικοινωνιακή πολιτική του Ολυμπιακού, ενώ στο τέλος ρωτήθηκε για τον Ριβάλντο και αν γίνει ανάλογη μεταγραφική κίνηση, οπότε και τόνισε: «Νομίζω ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν πολύ σύντομα, θα είναι αποτέλεσμα των μέχρι τώρα επαφών και των νέων που θα γίνουν. Για τον Ριβάλντο πρέπει να ξέρετε ότι ο Ολυμπιακός του έκανε μια πρόταση, η οποία ήταν κατά τη γνώμη μου διπλάσια από αυτή που δέχθηκε από την ΑΕΚ. Υπέπεσε σε ένα παράπτωμα, γιατί είχαμε συμφωνήσει να μιλήσουμε με όλους τους παίκτες αμέσως μετά τη λήξη του πρωταθλήματος, αλλά αυτός ήθελε πριν».
»Είναι μεγάλος παίκτης, του ευχόμαστε καλή συνέχεια, όχι όμως να βάλει τόσα γκολ, αλλά και εμείς είμαστε μεγάλη ομάδα και ήταν λάθος του Ριβάλντο να μην ακολουθήσει αυτά που είχαμε συμφωνήσει».
Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: