Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα προγραμματίζουν για την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Αιτήματα αποτελούν η μη αναγνώριση των κέντρων ελευθέρων σπουδών, η μη εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ και η αύξηση των αποδοχών των εκπαιδευτικών.
Η ΟΛΜΕ έχει ήδη κηρύξει στάση εργασίας για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ενώ το ίδιο καλεί τους πανεπιστημιακούς συλλόγους να κάνουν και η συνδικαλιστική ηγεσία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ).
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται σε πολλά σχολεία της Ελλάδας οι καταλήψεις με την κυβέρνηση να δηλώνει πως δεν υπάρχει πραγματικός λόγος για τις κινητοποιήσεις των μαθητών.
«Ακούγονται πράγματα που ξεφεύγουν της λογικής» σχολίασε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος σχετικά με τις καταλήψεις στα σχολεία αναφέροντας πως σε ραδιοφωνική εκπομπή στον Σκάι άκουσε γονέα να λέει ότι στο σχολείο που πηγαίνει το παιδί του, το οποίο είναι καινούργιο και δεν λείπουν βιβλία ή δάσκαλοι, κάποιοι άρχισαν κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για τον Καποδίστρια 2 ή το άρθρο 16.
Κατά πληροφορίες, στον Καποδίστρια 2 υπάρχει πρόβλεψη για ενδεχόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων των διευθύνσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους ή τις περιφέρειες που θα προκύψουν από τη νέα διοικητική διαίρεση.
«Θα πρέπει όλοι να σέβονται τους μαθητές εκείνους, που είναι και πλειοψηφία, που θέλουν να διδαχθούν τα μαθήματά τους. Να σέβονται όλοι το δημοκρατικό δικαίωμα εκείνων που επιθυμούν να σπουδάσουν» είπε ο κ. Ρουσόπουλος και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι δεν θα χαθούν ώρες μαθημάτων.
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι οι ώρες εκδρομών και περιπάτων θα καλύψουν χαμένες ώρες σε σχολεία που είναι υπό κατάληψη και ότι στην περίπτωση που οι χαμένες διδακτικές ώρες είναι περισσότερες θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την αναπλήρωσή τους.
«Σε ένα σχολείο χωρίς προβλήματα, κάποιοι δημιουργούν πρόβλημα διαφωνώντας με τον Καποδίστρια 2 ή με το άρθρο 16. Αυτά είναι προφάσεις» είπε ενώ για τις σχολικές εγκαταστάσεις που έχουν όντως προβλήματα ή για τις ελλείψεις σε δασκάλους ή βιβλία ανέφερε: «Οι ελλείψεις είναι ελάχιστες, αυτή τη στιγμή, σε επίπεδο καθηγητών. Στο 99% έχουν καλυφθεί σε επίπεδο βιβλίων. Αναρωτιέμαι αν είναι ικανές. Κανείς δεν είπε ότι οι καταστάσεις είναι ιδανικές παντού. Διαρκώς η προσπάθεια συνεχίζεται, αλλά θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο δημοκρατικό δικαίωμα των μαθητών που θέλουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους».
Σε ερώτηση αν θεωρεί πως υπάρχουν κόμματα πίσω από τις καταλήψεις, με αφορμή θέσεις του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο
«Όλοι πρέπει να σέβονται το δικαίωμα του καθενός στη γνώση. Κάθε δημοκρατικά ευαισθητοποιημένος πολίτης υιοθετεί αυτή την άποψη. Κάποιοι σπάνε λουκέτα και αλυσίδες. Βάζουν καινούργια και την επομένη καταλαμβάνουν το χώρο. Οι ολίγοι δηλαδή επιβάλλουν την άποψή τους στους πολλούς» είπε και αναρωτήθηκε σε ποια δημοκρατία, από αρχαιοτάτων χρόνων, οι ολίγοι επέβαλλαν την άποψή τους στους πολλούς
Σε άλλη ερώτηση αν οι καταλήψεις είναι μέρος σχεδίου, ο κ. Ρουσόπουλος αναρωτήθηκε αν αυτό που απασχολεί μαθητές Γυμνασίου ή Λυκείου είναι ο Καποδίστριας 2. Είπε μάλιστα πως μακάρι να έχουν γνώμη και πως κανείς δεν θέλει άβουλους μαθητές ή αύριο πολίτες, αλλά αναρωτήθηκε ξανά τι σχέση μπορεί να έχει ο Καποδίστριας 2 με καταλήψεις σε σχολεία.
Δηλώσεις, έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την δωρεάν δημόσια εκπαίδευση. «Αν ενδιαφερόταν δεν θα είχε καταθέσει ένα τέτοιο προσχέδιο προϋπολογισμού και μάλιστα, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, και βεβαίως, θα είχε φροντίσει ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου