Την ανάγκη μεταρρύθμισης στον τρόπο κατάρτισης και υλοποίησης του προϋπολογισμού υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης και τάχθηκε υπέρ τριετών σχεδίων, στη διάρκεια εκδήλωσης του ΙΟΒΕ με θέμα: «Σύνταξη και εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού: Αδυναμίες του σημερινού συστήματος και προτάσεις για μεταρρύθμιση», όπου παρουσιάσθηκαν τα συμπεράσματα σχετικής μελέτης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η αλλαγή της μεθοδολογίας σύνταξης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των δημοσίων δαπανών, χωρίς να περιορισθούν οι υπηρεσίες και οι παροχές του κράτους προς τους πολίτες.
«Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με το υφιστάμενο σύστημα κατάρτισης του προϋπολογισμού, απαιτεί προσεκτική προεργασία και εφαρμογή. Εμείς κάνουμε συγκεκριμένα βήματα που είναι απαραίτητα για τη μεταρρύθμιση του τρόπου κατάρτισης και υλοποίησης του προϋπολογισμού. Στη βάση αυτή θα συνεχίσουμε και στα επόμενα χρόνια ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.
«Χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο κατάρτισης και υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού, προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες για διαφάνεια της δημοσιονομικής διαχείρισης και για αξιολόγηση της αποδοτικότητας των δημοσίων δαπανών. Από την αρχή της πρώτης κυβερνητικής μας θητείας, τον Μάρτιο του 2004, κρίναμε ότι ήταν απαραίτητος ο εξορθολογισμός του συστήματος, με βασικό γνώμονα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένων πολιτικών και δράσεων», σημείωσε.Ήδη, από τον προϋπολογισμό του 2007, διαμορφώθηκε, σε πρώτο στάδιο, ένα Εθνικό Σχέδιο Προγραμμάτων, το οποίο παρουσιάζει τα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού κατά λειτουργικές ομάδες, είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι βασική προτεραιότητα είναι η μετάβαση στο νέο σύστημα να είναι ομαλή.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την υιοθέτηση προϋπολογισμού προγραμμάτων, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2008 θα συνοδεύεται από μια ειδική έκδοση που θα περιλαμβάνει την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού σε λειτουργίες και προγράμματα υπό την μορφή του Εθνικού Σχεδίου Προγραμμάτων, ανέφερε ο κ.Αλογοσκούφης.
Τα προγράμματα διαμορφώθηκαν, αφού ελήφθη υπόψη ο σκοπός, το είδος και η φύση των δαπανών, όπως αυτές αποτυπώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Ως πιλοτικό πρόγραμμα, θα παρουσιασθούν οι δράσεις του προγράμματος «Πολιτισμός, Θρησκεία, Αθλητισμός». Παράλληλα θα αποτυπωθούν και οι πηγές χρηματοδότησης του Προγράμματος αυτού κατά δράση, από τον τακτικό προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από τους ειδικούς λογαριασμούς, όπως είπε.
Στόχος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι η ειδική αυτή έκδοση να αποτελέσει εντός του 2008 αφενός το πρώτο βήμα ενημέρωσης των φορέων για τις αλλαγές που θα επιφέρει ο νέος τρόπος κατάρτισης και υλοποίησης του προϋπολογισμού και αφετέρου τη βάση διαλόγου με τα υπουργεία και τους λοιπούς φορείς προκειμένου να βελτιωθεί και να αναλυθεί περαιτέρω το Εθνικό Σχέδιο Προγραμμάτων. Επίσης, εντός του 2008 θα αποφασισθούν οι περαιτέρω αλλαγές που είναι αναγκαίες για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.
«Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει συγκεκριμένα βήματα για ένα πιο ορθολογικό σύστημα δημοσιονομικής διαχείρισης. Όμως, δεν είναι στον σχεδιασμό μας μόνο η σύνταξη του προϋπολογισμού με βάση τα προγράμματα που προανέφερα. Είναι στον σχεδιασμό μας να προχωρήσουμε και στην κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών» επισήμανε ο κ.Αλογοσκούφης.
Βολές από το ΠΑΣΟΚ
Μιλώντας στην εκδήλωση, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι «ο προϋπολογισμός του 2008, πέραν των άλλων προβλημάτων του, είναι ένας πρόχειρος προϋπολογισμός. Το 50% των πρόσθετων φορολογικών εσόδων που περιέχει, είναι στον αέρα μετά τις ανακλήσεις δύο σημαντικών προεκλογικών εξαγγελιών, για το πετρέλαιο θέρμανσης και την αλλαγή στην φορολόγηση των ακινήτων. »Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την έλλειψη σχεδίου για την οικονομία της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα αυτής της έλλειψης, που είναι η διαρκής μείωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η μεγέθυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η απώλεια αναπτυξιακών πόρων, ενώ επιφέρει και πλήγμα στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Επειδή δε αυτός ο προϋπολογισμός ήταν η αιτία των εκλογών, αποτυπώνει και τη σοβαρότητα του επιχειρήματος» ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου«Ο εκσυγχρονισμός της κατάρτισης και υλοποίησης του προϋπολογισμού είναι μία αδήριτη ανάγκη για την ελληνική διοίκηση και οικονομία, αλλά προϋποθέτει νέα πολιτική και διοικητική κουλτούρα» τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει την αλλαγή του συστήματος σύνταξης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τη μετάβαση σε ένα Προγραμματικό Προϋπολογισμό με έμφαση στη διαφάνεια, την αξιολόγηση, τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα.
Οι προτάσεις του ΙΟΒΕ
Η αλλαγή της μεθοδολογίας σύνταξης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των δημοσίων δαπανών, χωρίς να περιορισθούν οι υπηρεσίες και οι παροχές του κράτους προς τους πολίτες. Αυτή είναι η βασική διαπίστωση μελέτης του καθηγητή Βασίλη Ράπανου, υπεύθυνου του Παρατηρητηρίου Δημόσιου Τομέα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η οποία στηρίζεται στην εμπειρία πολλών χωρών που έχουν προχωρήσει σε ανάλογες αλλαγές και παρουσιάσθηκε στην εκδήλωση.
Οι βασικότερες αδυναμίες του σημερινού συστήματος σύνταξης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, αφορούν την έλλειψη διαφάνειας, το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός είναι σε ετήσια βάση και δεν συνδέεται επαρκώς με τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές πολιτικές και προοπτικές της οικονομίας.
Επίσης, αναφέρεται ότι δεν γίνεται ουσιαστική αξιολόγηση των δαπανών και η κάθε δαπάνη αξιολογείται με το ύψος της και όχι με το αν αποδίδει αποτελέσματα, ενώ και η λογοδοσία πολλών φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι περιορισμένη, έως ελάχιστη.
Το ΙΟΒΕ αναφέρει ότι, για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων αδυναμιών, προτείνει μια συνολική μεταρρύθμιση των διαδικασιών σύνταξης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στηριγμένη στη διεθνή εμπειρία και τις ελληνικές ιδιαιτερότητες, η οποία απαιτεί ένα συντονισμένο πρόγραμμα δράσης, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- Την ενοποίηση της διαδικασίας σύνταξης του Τακτικού Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
- Την σύνταξη του προϋπολογισμού κάθε έτους με βάση προγράμματα, για τα οποία θα είναι υπεύθυνοι οι αρμόδιοι φορείς (υπουργεία, ΝΠΔΔ κ.α.). Η διαδικασία αυτή μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά, σε ένα μικρό αριθμό υπουργείων ώστε να δοκιμασθεί και μετά να επεκταθεί σταδιακά σε όλα τα υπουργεία.
- Την αξιολόγηση των προγραμμάτων δαπανών με βάση τα αποτελέσματα τους και όχι μόνο με το πόσο ξοδεύουμε.- Την κατάρτιση ετήσιου προϋπολογισμού στα πλαίσια ενός μεσοπρόθεσμού οικονομικού πλαισίου, το οποίο θα μπορούσε να είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.- Τον περιορισμό ή την εξάλειψη των επικαλύψεων που δημιουργεί το σημερινό σύστημα πολλαπλών προληπτικών ελέγχων. - Την αλλαγή των λογιστικών συστημάτων του Δημοσίου, με βάση τα σύγχρονα διεθνή λογιστικά πρότυπα για το Δημόσιο τομέα και με βελτίωση της διαδικασίας συλλογής και επεξεργασίας των στατιστικών δεδομένων, τόσο για τα έσοδα όσο και τις δαπάνες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου