Διχάζει τη ΝΔ η «σφήνα» του ΠΑΣΟΚ για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα με βάση το γερμανικό μοντέλο. Αν και ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο σύστημα, κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος τάσσονται ανοικτά υπέρ των ριζικών αλλαγών.
Το γερμανικό εκλογικό σύστημα είχε απορρίψει επισήμως ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον Μάιο του 2006 με ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ. Εντούτοις, βρίσκει αποδέκτες και στην κυβέρνηση και απετέλεσε την Τετάρτη -λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ- το πρώτο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πρώτη σύγκρουση
Βασικοί πρωταγωνιστές της πρώτης μετωπικής σύγκρουσης, μετά την εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣOΚ, ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου που διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ανοιχτός σε έναν διάλογο για τον νέο εκλογικό νόμο που θα συνδυάζει μονοεδρικές περιφέρειες και ευρείες εκλογικές περιφέρειες, με λίστα (γερμανικό μοντέλο). «Ο νόμος πρέπει να ανατρέπει τις εξαρτήσεις και να κατοχυρώνει επιτέλους την πολιτική αυτονομία στον τόπο μας, να σπάει την εξάρτηση της πολιτικής ζωής και από το μαύρο χρήμα και από τις παρεμβάσεις των ΜΜΕ» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Ο κ. Παυλόπουλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για επιλεκτική μνήμη, και το κάλεσε να θυμάται την αυτονομία στο διηνεκές. «Ο αγώνας είναι διαρκής και όχι a la carte, όπως βολεύει τον καθέναν» δήλωσε και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να θυμόμαστε τη διαπλοκή όταν νομίζουμε ότι μας βλάπτει».
«Γαλάζιοι» θιασώτες
Ο κ. Γιώργος Σουφλιά απέφυγε την Τετάρτη να σχολιάσει τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, με το επιχείρημα ότι δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί το νομοσχέδιο. Συνεργάτες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, εξάλλου, ανέφεραν ότι «είναι πάγια η θέση του υπέρ του γερμανικού μοντέλου» και υπενθύμιζαν ότι αυτή τη θέση είχε επαναφέρει στο προσκήνιο κατά την αρχική φάση της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Το ίδιο μοντέλο προκρίνει και η κα Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, η οποία ουσιαστικά προέτρεψε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ανοίξει τη συζήτηση. «Οι ιδέες είναι ενδιαφέρουσες και θα ευχόμουν ο κ. Παπανδρέου να τις θέσει με διάθεση συνομιλίας και συνεννόησης», ανέφερε στον Αlpha η πρώην πρόεδρος της Βουλής.
Υπέρ του γερμανικού εκλογικού συστήματος τάχθηκε εκ νέου την Τετάρτη και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ, όπως σημειώνουν Τα Νέα, στους οπαδούς του συγκεκριμένου μοντέλου συγκαταλέγονται στη ΝΔ και οι Ντόρα Μπακογιάννη, Σ.Χατζηγάκης, Α.Σπηλιωτόπουλος, Μ.Χαρακόπουλος κ.ά.
Οι επιτελείς σε Μαξίμου και Ρηγίλλης, πάντως, κινήθηκαν με στόχο να κλείσει άμεσα η σχετική συζήτηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε κάθε σχόλιο με το επιχείρημα ότι ακόμη δεν έχει υποβληθεί επισήμως καμία πρόταση από τον κ. Παπανδρέου, ενώ ο γραμματέας της ΝΔ Λ.Ζαγορίτης δήλωσε άγνοια για τα στελέχη του κόμματος που προκρίνουν το γερμανικό μοντέλο.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου