Με «όχημα» την ενοποίηση των ταμείων κύριας σύνταξης και τη συγχώνευση των επικουρικών, τα συνδικάτα καταγγέλουν την κυβέρνηση ότι προχωρά ουσιαστικά σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξιμων αποδοχών.
Σήμερα, Πέμπτη, στη Βουλή το θέμα της συζήτησης θα είναι οι ενοποιήσεις των ομοειδών ασφαλιστικών οργανισμών και η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασης της για τους 5 φορείς κύριας ασφάλισης και τους 9 φορείς επικουρικής, δίνοντας έτσι παράταση στην ολοκλήρωση των ενοποιήσεων των ειδικών ταμείων των τραπεζών και ΔΕΚΟ στο ΙΚΑ που, σύμφωνα με το νόμο Ρέππα, θα έπρεπε να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2007.Παράλληλα, θα τεθεί θέμα μηχανοργάνωσης των ασφαλιστικών οργανισμών, με στόχο την έκδοση ενιαίας κάρτας κοινωνικής ασφάλισης, μέτρο που εφόσον επιτευχθεί η εφαρμογή του, θα αποσαφηνίσει πλήρως την κατάσταση και την πορεία των Ταμείων.
Τα πέντε Ταμεία κύριας ασφάλισης που φιλοδοξεί να δημιουργήσει το υπουργείο Απασχόλησης είναι τα ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ (αυτοαπασχολουμένων), Ταμείο επιστημόνων (ένταξη των Ταμείων υγειονομικών, μηχανικών, νομικών και δημοσιογράφων) και το Ταμείο δημοσίων υπαλλήλων. Τα επικουρικά Ταμεία θα είναι τα ΤΕΑΜ-μισθωτών, ΤΕΑΔΥ-δημοσίων υπαλλήλων, εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων, Σωμάτων Ασφαλείας, αυτοαπασχολουμένων, εργαζομένων στις βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις, ΕΔΟΕΑΠ (δημοσιογράφων) και ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κυβερνητική Επιτροπή, την Τετάρτη, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να αρκεί μόνο μια υπουργική απόφαση (χωρίς απαραίτητα αναλογιστική μελέτη) για τη συγχώνευση ενός Ταμείου με ένα άλλο.
Το σχετικό νομοσχέδιο ίσως κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο.
Ποιοι ασφαλισμένοι θίγονται
Σύμφωνα με Το Βήμα, από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές θίγονται:
1) Όσοι λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από το 90% των συντάξιμων αποδοχών, με στόχο να προσαρμοστούν στο μοντέλο των νέων ασφαλισμένων, που λαμβάνουν 70% κύρια και 20% επικουρική σύνταξη. Απώλειες θα έχουν οι ασφαλισμένοι των ΔΕΚΟ και τραπεζών.
2) Όσοι συνταξιοδοτούνται πριν τα 65 έτη και κυρίως όσοι αποχωρούν από την εργασία σε ηλικία κάτω των 60 ετών. Στόχος είναι να περιοριστεί δραστικά ο αριθμός των πρόωρων συντάξεων, στόχος που αφορά κυρίως τα ειδικά Ταμεία και τις γυναίκες.
3) Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, ειδικώς για αυτούς των οποίων η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τον τελευταίο μισθό ή με ένα πολύ μικρό τμήμα του εργασιακού βίου.
4) Όσοι συνταξιοδοτούνται στα 35 έτη και στην ηλικία των 58 ετών, καθώς το όριο θα αυξηθεί στα 60 έτη, ενώ θα τεθεί όριο ηλικίας και για όσους σήμερα συνταξιοδοτούνται με 37 έτη ασφάλισης χωρίς να υφίσταται κανένα όριο (μάλλον θα γίνει 39ετία). Oι προωθούμενες αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στο ύψος των συντάξεων σχεδιάζεται να αρχίσουν σε 5 χρόνια από την ψήφιση του νόμου (πιθανότατα στις αρχές του 2008), δηλαδή από την 1/1/2013, και θα ολοκληρωθούν το 2023.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι συνταξιοδοτηθούν μέχρι τις 31/12/2012 δεν θα έχουν καμία απολύτως επίπτωση από τις αλλαγές.
Αλλαγή τρόπου υπολογισμού συντάξεων από 1/1/2008
Όπως επισημαίνουν Τα Νέα, από την 1/1/2008 θα εφαρμοστεί ως έχει ο νόμος Ρέππα όσον αφορά την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Στο στόχαστρο θα βρεθούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και στα ειδικά ταμεία, οι οποίοι θα δουν σταδιακά τη σύνταξή τους να μειώνεται έως 5%.
Συγκεκριμένα, οι νέες ρυθμίσεις αγγίζουν τους εργαζομένους στο Δημόσιο και όσους ασφαλίζονται στο ΤΑΠ-ΟΤΕ, τον ΟΑΠ-ΔΕΗ, το ΤΑΠ-ΕΤΕ (Εθνική), το ΤΑΠ-ΑΤΕ (Αγροτική), το ΤΑΠ-ΗΣΑΠ, το ΤΑΠ της ασφαλιστικής εταιρείας «Η ΕΘΝΙΚΗ», το ΤΑΥΣΟ (συνεταιριστικών οργανώσεων), το ΤΣΠ- Τραπέζης της Ελλάδος, το ΤΑΠΙΛΤ (Ιονικής-Λαϊκής, που έχει ενοποιηθεί με το ΙΚΑ) και το ΤΑΠ-ΕΤΒΑ.
Με βάση τον νόμο, από τον επόμενο χρόνο οι συντάξεις στα συγκεκριμένα Ταμεία θα υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που ισχύει σήμερα. Αυτό ισχύει για τα χρόνια που θα διανυθούν στους ασφαλιστικούς φορείς μετά την 1η Ιανουαρίου 2008.
Συγκεκριμένα, για κάποιον ασφαλισμένο που θα συνταξιοδοτηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2008, τα έτη ασφάλισης που έχουν συμπληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2007 θα υπολογισθούν με βάση ό,τι ισχύει σήμερα, δηλαδή με βάση τον τελευταίο μισθό, και με ποσοστό αναπλήρωσης 80%. Για τα χρόνια που θα συμπληρωθούν μετά το 2008 σταδιακά (εντός δεκαετίας) το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από το 80% στο 70%.
Σταδιακά επίσης από τον τελευταίο μισθό πάμε στις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας. Ως αποδοχές για τα έτη μετά την 1η Ιανουαρίου λαμβάνεται -για όσους αποχωρήσουν από το 2008 ώς το 2012- ο μέσος όρος των αποδοχών των μηνών που έχουν διανυθεί μέχρι και τον προηγούμενο μήνα από την υποβολή της αίτησης.
Από 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου