Σε φθορά αγωγού που δεν αντικαταστάθηκε εγκαίρως και για την οποία η διοίκηση ήταν ενήμερη, οφείλεται η διαρροή νιτρικών αερίων από το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στην Καβάλα, για την οποία οι κάτοικοι της περιοχής ουδέποτε ενημερώθηκαν.
Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Γιώργος Τσιμενίδης, μιλώντας σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού της Καβάλας «Studio 7», υποστήριξε ότι η διαρροή ποσότητας νιτρικών αερίων στην ατμόσφαιρα της Καβάλας από το εργοστάσιο, οφείλεται σε φθορά αγωγού που δεν αντικαταστάθηκε εγκαίρως, ενώ είχε εντοπιστεί από τα τεχνικά συνεργεία της μονάδας.
Ο κ. Τσιμενίδης σημείωσε ότι είχε εντοπιστεί έντονη διάβρωση σε τμήμα του αγωγού που διακινούνταν τα νιτρικά αέρια και η αντικατάστασή του είχε προγραμματισθεί για τις 3 Δεκεμβρίου, κατά την τακτική συντήρηση της μονάδας.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων ανέφερε, πάντως, ότι υπήρξαν καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις τόσο από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Καβάλας, όσο και από τη διεύθυνση της βιομηχανίας πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και πρόσθεσε πως: «ευτυχώς το σύννεφο διαλύθηκε στον αέρα».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων είπε ακόμα ότι αν και τηρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας, αν τη στιγμή της έκρηξης του αγωγού υπήρχαν εργαζόμενοι θα υπήρχε κίνδυνος για την υγεία τους. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας του εργοστασίου κ. Ουζούνη, ο οποίος επιβεβαίωσε πως είχε διαπιστωθεί διάβρωση του αγωγού, αλλά προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός λέγοντας ότι η διάβρωση δεν ήταν μεγάλη. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι αν και, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το εργοστάσιο υπάγεται στην εφαρμογή της οδηγίας ΣΕΒΕΖΟ, αυτή δεν εφαρμόζεται στο στάδιο της ενημέρωσης των κατοίκων που διαβιούν κοντά στη μονάδα παραγωγής φωσφορικού λιπάσματος. Παρεμβαίνοντας στην ίδια εκπομπή, ο γενικός διευθυντής του εργοστασίου, Νίκος Σίμογλου, παραδέχτηκε πως γνώριζαν ότι υπήρχε διάβρωση του αγωγού, υποστήριξε όμως ότι έγινε συγκόλληση στη διάρκεια παλαιότερης συντήρησης, που «αστόχησε», για να καταλήξει, λέγοντας ότι σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες «δυστυχώς ατυχήματα γίνονται».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου