Η Ελλάδα μαζί με την Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Μάλτα πρέπει να καταβάλουν τις σημαντικότερες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στη δέσμευση περί μηδενισμού των ελλειμμάτων ως το 2010, είπε την Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος των εργασιών του Eurogroup, o αρμόδιος επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια.
Ο Ισπανός επίτροπος τόνισε ότι ειδικά η Ελλάδα έχει θέσει σαφή στόχο, μέσω του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2008, να μειώσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα κατά 0,5% του ΑΕΠ.
Συνεχίζοντας, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι και οι άλλες τέσσερις χώρες θα πρέπει να αναλάβουν ανάλογες δεσμεύσεις.
Ερωτηθείς εξάλλου για το περιεχόμενο της απογευματινής συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη, ο κ. Αλμούνια ανέφερε πως συζητήθηκε η γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι της κυβέρνησης και η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε ικανοποίηση για τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ενημέρωσε τον κοινοτικό επίτροπο για το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων σχετικά με τη Στρατηγική της Λισαβόνας.
Στη συνάντηση του κ. Αλογοσκούφη με την αρμόδια για τον προϋπολογισμό επίτροπο Ντάλια Γκριμπασκάουτε συζητήθηκε η χρηματοδότηση από την ΕΕ των περιφερειακών προγραμμάτων με έμφαση αυτά που αφορούν στις πυρόπληκτες περιοχές.
Eurogroup: «Όχι» σε Γαλλία
Οι χώρες της ευρωζώνης οφείλουν να σεβασθούν τα χρονοδιαγράμματα για την εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών τους το αργότερο έως το 2010, επανέλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να φθάσουν τον μεσοπρόθεσμο στόχο τους έως το 2010 το αργότερο. Οι στόχοι ετέθησαν τον Απρίλιο κι η απόφαση αυτή δεν έχει αλλάξει» τόνισε.
Η Γαλλία έχει ζητήσει από τους εταίρους της να υπάρξει η δυνατότητα να μετατεθούν χρονικά οι στόχοι για το 2012, στην περίπτωση που η ανάπτυξη δεν αποδειχθεί ικανοποιητική, προοπτική που φαίνεται πως θίγεται στις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου