Περικοπές που αγγίζουν ακόμα και το 50% αναμένονται στο ύψος των επικουρικών συντάξεων, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει σε ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστούν σε 4 τα ασφαλιστικά ταμεία (σε σύγκριση με τα 175 κύρια και επικουρικά ταμεία που σήμερα λειτουργούν), ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να ισχύουν ενιαίοι όροι ασφάλισης.
Στην κύρια ασφάλιση, επισημαίνουν Τα Νέα, οι ενοποιήσεις θα προχωρήσουν με βάση και το «μοντέλο» του νόμου Ρέππα και στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν κυρίως τα Ταμεία των ΔΕΚΟ.
Η αρχή έγινε από τα Ταμεία των τραπεζών και θα ακολουθήσουν οι φορείς των ΔΕΚΟ (βάσει του νόμου Ρέππα, το 2008 η ενοποίηση είναι υποχρεωτική).
Όπως καταγγέλουν οι συνδικαλιστές, με τον τρόπο που γίνονται οι ενοποιήσεις μεταφέρεται έλλειμμα 1 δισ. ευρώ ετησίως στο ΙΚΑ, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση των συνδικαλιστών. Μόνο η υπαγωγή του ΤΑΠ-ΟΤΕ αναμένεται να κοστίσει στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας 600 εκατ. ευρώ ετησίως.
Όσον αφορά την επικουρική ασφάλιση, στόχος είναι η δημιουργία 6 ή 7 κεντρικών φορέων. Οι αλλαγές αυτές θα συνοδευτούν από παρεμβάσεις στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, προκειμένου το ποσοστό αναπλήρωσης να διαμορφωθεί στο 90%.
Δηλαδή στόχος είναι η κύρια σύνταξη να είναι 70% και η επικουρική 20%, κάτι που ισχύει ήδη για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως σήμερα στην επικουρική ασφάλιση οι συντάξεις για τα 35 έτη κυμαίνονται από το 12% και φθάνουν έως και το 80% των συντάξιμων αποδοχών. Μάλιστα οι επικουρικές συντάξεις σε ορισμένα Ταμεία είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τη μέση σύνταξη των μεγάλων Ταμείων.
Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Απασχόλησς, υπάρχει και ο τρίτος γύρος διαλόγου όπου θα συζητηθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, τα κίνητρα για την παραμονή στην εργασία, οι αναπηρικές συντάξεις και η ενίσχυση της μητρότητας.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου