Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

1/101/07: Νέα συνάντηση για την ονομασία της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη

Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς την Πέμπτη ξεκινά νέος γύρος συναντήσεων των αντιπροσώπων Αθήνας και Σκοπίων, στη Νέα Υόρκη, έπειτα από την πρόσκληση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Στην πρόσκλησή του, ο Μάθιου Νίμιτς είχε περιοριστεί να αναφέρει ότι την 1η Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη νέα συνάντηση με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στο «καθιερωμένο πλαίσιο». Ο Μ.Νίμιτς δεν έχει καταθέσει νέα πρόταση για την ονομασία και ίσως κάνει μια δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης.
Μήνυμα συναίνεσης απηύθυνε στα Σκόπια η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη την Τετάρτη. «Η Ελλάδα ως ένα από τα παλαιότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να εργάζεσαι εποικοδομητικά για εξεύρεση κοινών τόπων και συναινέσεων.
»Μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει και να σφυρηλατηθεί η αλληλεγγύη μεταξύ εταίρων και συμμάχων. Αποτελεί βαθιά μας πεποίθηση ότι η εμμονή σε στείρα και αντιπαραγωγική αδιαλλαξία, διαιωνίζει βλαπτικές εκκρεμότητες και γίνεται πηγή σοβαρών προβλημάτων».
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι με συνέντευξή του είχε διαμηνύσει στην Αθήνα: «Βάλτε βέτο, όνομα δεν αλλάζουμε».
Αναφερόμενος στο θέμα της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου επέρριψε «όλη την ευθύνη για το πρόβλημα όπως είναι διαμορφωμένο σήμερα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό». Τόνισε ότι η προκλητική αδιαλλαξία των Σκοπίων είναι η προδιαγεγραμμένη συνέπεια των χειρισμών της κυβέρνησης, επισημαίνοντας: «Αυτήν την αδιαλλαξία των Σκοπίων την επιτρέψατε εσείς κ. Καραμανλή».
Παράλληλα, προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην μετακυλίσει τις ευθύνες της για τις κρίσιμες αποφάσεις στον ελληνικό λαό. Όσον αφορά στη θέση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν θα ανεχθεί να μην τηρηθεί η υποχρέωση της ΠΓΔΜ για μια αμοιβαίως αποδεκτή ονομασία για κάθε διεθνή χρήση.
Με αφορμή την έναρξη νέων συζητήσεων για το θέμα, ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ Π.Τριγάζης εξέφρασε την ευχή να αποδώσουν οι προσπάθειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ και τόνισε ότι δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε στο ζήτημα του ονόματος, αλλά να δούμε «τον ορίζοντα μιας πολιτικής ειρήνης και πολυδιάστατης ασφάλειας στα Βαλκάνια, με βάση το απαραβίαστο των συνόρων και την αμοιβαία ωφέλιμη συνεργασία για το συμφέρον όλων των λαών της περιοχής».
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=844959&lngDtrID=244

Δεν υπάρχουν σχόλια: