Τρίτη 31 Ιουλίου 2007

31/7/07: Διευρύνεται η ενίσχυση των πυρόπληκτων του Αιγίου μετά την κατακραυγή

ΜΠΡΑΒΟ!!!
ΟΠΟΙΟΣ ΦΩΝΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΤΣΙΜΠΑΕΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΚΚΑΛΟ!!!

Εν μέσω έντασης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Αίγιο η σύσκεψη με τη συμμετοχή των Προκόπη Παυλόπουλου, Φάνης Πετραλιά, Ευάγγελου Μπασιάκου και τοπικών φορέων για τα μέτρα ανακούφισης των πυροπαθών.
Κάτοικοι της πόλης είχαν συγκεντρωθεί έξω από το παλιό νοσοκομείο, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, και αποδοκίμασαν έντονα τους τρεις υπουργούς κατά την άφιξή τους. Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι αποδοκιμασίες προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Μπασιάκο.
Η ένταση πριν από τη σύσκεψη συνεχίστηκε και κατά τη διάρκειά της, όταν τοπικοί παράγοντες και κάτοικοι επιχείρησαν να εισέλθουν στην αίθουσα της συνεδρίασης.
Εντός της αίθουσας επικράτησαν επίσης υψηλοί τόνοι, με τον κ. Μπασιάκο και το βουλευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σπηλιόπουλο, να ανταλάσσουν βαριές εκφράσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αποκάλεσε τον κ. Σπηλιόπουλο «άσχετο», με αποτέλεσμα ο τελευταίος να αποχωρήσει από τη διαδικασία.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Φώλιας εξήγγειλαν τη σύσταση Οργανισμού Προστασίας και Αποκατάστασης. Ο Οργανισμός αυτός θα ενισχυθεί άμεσα με δέκα εκατ. ευρώ.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, το συνολικό ποσό οικονομικής ενίσχυσης της Νομαρχίας Αχαΐας και των τοπικών δήμων θα ανέλθει σε 1.800.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, 800.000 ευρώ θα δοθούν στη Νομαρχία Αχαΐας, 300.000 ευρώ στο Δήμο Αιγίου, 400.000 ευρώ στο Δήμο Διακοπτού, 150.000 ευρώ στο Δήμο Ακράτας, 100.000 ευρώ στο Δήμο Καλαβρύτων και 50.000 ευρώ στην κοινότητα Λεοντίου.
Όσον αφορά στην οικονομική ενίσχυση των πυροπαθών, ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι «θα πάρουν από 3.000 ευρώ και οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας και οι ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας. Καταβολή αποζημιώσεων για τις οικοσκευές θα λάβουν οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας».
Αναφορικά με την προστασία της περιοχής, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θα δοθούν 800.000 ευρώ για μελέτες και αντιπλημμυρικά έργα, ενώ για την αναδάσωση είπε ότι θα γίνει όπως πρέπει και σύμφωνα με τις ανάγκες της περιοχής, η οποία θα παρακολουθείται με δορυφόρο. Ακόμη, τόνισε ότι θα ενισχυθούν οικονομικά οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που καταστράφηκαν ή έπαθαν ζημιές. Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος υπογράμμισε ότι οι αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ θα καταβληθούν μέσα σε διάστημα τριών μηνών και ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για την απώλεια παραγωγής και για τα επόμενα χρόνια, μέχρι να καρποφορήσουν τα νέα δέντρα.
Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά υπογράμμισε ότι δεν έχει σημειωθεί καμία ακύρωση στα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής, ενώ ανακοίνωσε ότι μέσω ειδικών προγραμμάτων θα ενισχυθούν οι ειδικές μορφές τουρισμού, που θα περιλαμβάνουν και το φαράγγι του Βουραϊκού.
«Το ΚΚΕ απαιτεί να αποζημιωθούν πλήρως και εντός τριμήνου οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι και όχι να παραπέμπονται στις εγκρίσεις της ΕΕ, όπως κάνει η κυβέρνηση. Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν δίνουν λύση και προοπτική στα κατεστραμμένα από την πυρκαγιά αγροτικά νοικοκυριά της Αιγιάλειας, που πλήττονται επιπλέον και από την ΚΑΠ» ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ στις κυβερνητικές εξαγγελίες.
«Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως αποζημίωση προς τους πυρόπληκτους είναι αστείο, μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί. Ειδικά μάλιστα, όταν η ενίσχυση που προσφέρει η κυβέρνηση σε ένα ολόκληρο νομό είναι σχεδόν ίσης αξίας με το κόστος ενοικίασης ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους για μερικούς μήνες. Το μοντέλο για την Αιγιαλεία φαίνεται πως υπολείπεται ακόμα και του μοντέλου της Χαλκιδικής, το οποίο ένα χρόνο μετά έχει χρεοκωπήσει και οδηγήσει σε απόγνωση τους καλλιεργητές, τους κτηνοτρόφους και τους πολίτες της περιοχής» σχολίασε ο ΣΥΝ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: