Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

26/7/07: Υπογράφεται την Πέμπτη στη Ρώμη η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας-Τουρκίας για το φυσικό αέριο

Τη διακρατική συμφωνία για την ανάπτυξη του διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία θα υπογράψουν την Πέμπτη στη Ρώμη ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφας, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας.
Ο κ. Σιούφας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή για τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας, σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μετά τη συνάντηση ο υπουργός δήλωσε: «Ολοκληρώνονται οι διμερείς συμφωνίες Ελλάδας-Ιταλίας και Ελλάδας-Τουρκίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία και τη Μέση Ανατολή, μέσω Ελλάδας στην Ιταλία και στις αγορές της Ευρώπης».
Ο κ. Σιούφας έκανε λόγο για έργο στρατηγικής σημασίας που αναδεικνύει τη χώρα μας σε στρατηγικό κόμβο μεταφοράς ενέργειας από την Ανατολή στην Ευρώπη.
Η τριμερής συμφωνία θέτει τη βάση για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού νότιου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου και προωθεί την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, υλοποιώντας τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις περιοχές της Κασπίας, της Κεντρικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας, προς την ιταλική αγορά και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε ακόμη τον πρωθυπουργό για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον Ιταλό ομόλογό του για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.«Και οι δύο συμφωνίες αλλά κυρίως η πρώτη, αποδεικνύουν την επιθετική πολυμερή και εξωστρεφή ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας» είπε.
Αργότερα, ο κ. Σιούφας ενημέρωσε για τη συμφωνία και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: