Την καθιέρωση μητροπολιτικών δήμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τη μείωση του αριθμού των Περιφερειών, των νομαρχιών και των δήμων προτείνει το νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.
Επίσης, προτείνει την άμεση κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, αλλά και αναμόρφωση, απλούστευση και κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και κατάρτιση δασικών χαρτών.
Προβλέπει ακόμη το σταδιακό περιορισμό και τη βαθμιαία υποκατάσταση της εκτός σχεδίου δόμησης με κατάλληλες σχεδιαστικές ρυθμίσεις.
Ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο μαζί με τα Ειδικά Πλαίσια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον Τουρισμό και τη Βιομηχανία συνιστούν μία από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.
Ειδικότερα για την έκτη ενότητα, που αφορά τη γεωγραφική και διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας, ο κ. Σουφλιάς είπε: «Στόχος μας είναι η δημιουργία βιώσιμων διοικητικών και αναπτυξιακών ενοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, οι κατευθύνσεις μας στοχεύουν στον ανασχεδιασμό του χάρτη των υφιστάμενων διοικητικών Περιφερειών της χώρας, ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους και να αποκτήσουν ισχυρή διοικητική δομή και ικανοποιητική κρίσιμη μάζα από δημογραφικής και οικονομικής απόψεως. Επίσης προτείνεται η μείωση του αριθμού των Νομαρχιών και των Δήμων».
«Είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής επικράτειας. Πλέον, καθένας θα ξέρει τι μπορεί να κάνει και πού και όλες οι δραστηριότητες θα υπακούουν σε κανόνες εκ των προτέρων γνωστούς» υποστήριξε ο κ. Σουφλιάς παρουσιάζοντας την Τρίτη το Σχέδιο.
Κατά τη σύνταξη του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου αξιολογήθηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση του εθνικού χώρου, όπως μεταξύ άλλων, ο ευρύτερος χώρος στον οποίο εντάσσεται η Ελλάδα, η φυσιογνωμία της χώρας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες της, οι διεθνείς και διαπεριφερειακές είσοδοι-πύλες και συνδέσεις της χώρας και η χωρική οργάνωση των κύριων εθνικών πόλων και αξόνων ανάπτυξης.
Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το Σεπτέμβριο, αφού γίνει η επεξεργασία του από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.
Σχολιάζοντας σχετικά, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε λόγο για ατελή κείμενα με ημιτελείς εργασίες. «Αυτή είναι η προσφορά της σημερινής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ ύστερα από τέσσερα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την πολιτική ηγεσία ότι δεν έχει ακόμα συγκροτήσει το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, ενώ χαρακτήρισε «διάλογο - φάρσα» το διάλογο που διεξάγεται για το θέμα.
«Ο κ. Λοβέρδος λέει ανακρίβειες, όπως ότι δεν έχει συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας. Και έχει συγκροτηθεί και θα κληθεί μάλιστα, εντός της εβδομάδας, και όπως ο υπουργός δήλωσε, το Σεπτέμβριο θα του ζητηθεί να γνωμοδοτήσει για το Εθνικό και εν συνεχεία, ανά μήνα, για τα Ειδικά Πλαίσια, για τα οποία έγινε διάλογος-διαβούλευση με όλους τους φορείς» απάντησε, μεταξύ άλλων, το ΥΠΕΧΩΔΕ.
«Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε επί 20 χρόνια και άφησε τη χώρα χωρίς εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό και χωρίς ειδικά χωροταξικά πλαίσια. Χωρίς, δηλαδή, το αναγκαίο εργαλείο ορθολογικής και αειφόρου ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος. Σήμερα η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ καλύπτει αυτό το τεράστιο έλλειμμα. Με την κατάρτιση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και των Ειδικών Πλαισίων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον Τουρισμό και τη Βιομηχανία, προχωρούμε σε μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες» αναφέρεται επίσης στη σχετική ανακοίνωση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το περιεχόμενο του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου
Σκοπός του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου είναι ο προσδιορισμός στρατηγικών κατευθύνσεων για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και αειφόρο οργάνωση του εθνικού χώρου για τα επόμενα 15 χρόνια.
Στόχος του είναι η διαμόρφωση ενός χωρικού προτύπου ανάπτυξης, που προωθεί την ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική και οικονομική συνοχή και την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας.
Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο περιλαμβάνει κατευθύνσεις και μέτρα, απαρτίζεται από 13 άρθρα που αναφέρονται σε επτά ενότητες.
Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον και αναλύει τους κύριους πόλους και άξονες ανάπτυξης του εθνικού χώρου.
Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει τις προτάσεις για την αναμόρφωση των δικτύων υποδομών και των υπηρεσιών μεταφορών.
Η τρίτη ενότητα αφορά τη χωρική διάθρωση των παραγωγικών τομέων, αναλύοντας τους στόχους και τις κατευθύνσεις ανά τομέα (αγροτικός τομέας, βιομηχανία τουρισμός). Η τέταρτη ενότητα αναλύει όσα προβλέπονται για τη χωρική διάρθρωση του αστικού δικτύου, του ορεινού, του παράκτιου, του νησιωτικού, του αγροτικού χώρου και των παραμεθόριων περιοχών.
Η πέμπτη ενότητα περιλαμβάνει τις κατευθύνσεις για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου.
Η έκτη ενότητα αφορά τις προτάσεις για τη γεωγραφική και διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η έβδομη ενότητα περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις και τους μηχανισμούς υλοποίησης του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου, καθώς και όσα προβλέπονται για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των χωρικών εξελίξεων.
H έκτη ενότητα αφορά τη γεωγραφική και διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας. Oι κατευθύνσεις στοχεύουν:
Στον ανασχεδιασμό του χάρτη των υφιστάμενων διοικητικών Περιφερειών της χώρας, ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους και να αποκτήσουν ισχυρή διοικητική δομή και ικανοποιητική κρίσιμη μάζα από δημογραφικής και οικονομικής απόψεως. Επίσης προτείνεται η μείωση του αριθμού των Νομαρχιών και των Δήμων.
Στην ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην καθιέρωση μητροπολιτικών αυτοδιοικήσεων στα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και την εξέταση εφαρμογής και σε άλλα αστικά κέντρα.
Η έβδομη ενότητα αφορά τις προϋποθέσεις υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των χωρικών εξελίξεων.
Για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τη διαχείριση του χώρου, προτείνονται μεταξύ άλλων οι ακόλουθες ρυθμίσεις:
Αναθεώρηση της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας με σκοπό την ουσιαστική διασύνδεση του χωροταξικού με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών κατάρτισης και έγκρισης, τον εξορθολογισμό και ενδεχομένως ελάττωση των επιπέδων σχεδιασμού, καθώς και την αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων.
Κατάλληλη ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους -κεντρικού και αποκεντρωμένου- και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Υιοθέτηση της αρχής της μέγιστης δυνατής ευελιξίας στο σύστημα του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
Πρόβλεψη, στο πλαίσιο του προηγουμένου στόχου, τρόπων έγκαιρης αντιμετώπισης προτάσεων ιδιωτικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας και σημαντικής δημόσιας ωφέλειας.
Σταδιακός περιορισμός και βαθμιαία, υποκατάσταση της εκτός σχεδίου δόμησης με κατάλληλες σχεδιαστικές ρυθμίσεις κατά προτεραιότητα στις κρίσιμες περιοχές του εξωαστικού χώρου (ευρύτερες αστικές, νησιωτικές, παράκτιες, τουριστικές περιοχές κλπ).
Οριστικοποίηση της οριοθέτησης ζωνών προστασίας (αρχαιολογικοί τόποι και τοπία, τοπία φυσικών οικοσυστημάτων, αγροτικά τοπία), όπου η εκτός σχεδίου δόμηση δεν θα επιτρέπεται παρά μόνον σε ειδικές και περιορισμένες περιπτώσεις.
Αντιμετώπιση του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης με: αναμόρφωση απλούστευση και κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, αυστηρό έλεγχο και άμεση κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, άμεση πολεοδόμηση περιοχών που παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση (περιοχές περιαστικών, παραθεριστικών ή τουριστικών δραστηριοτήτων, καθώς και κατάρτιση δασικών χαρτών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου