Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

22-23/7/07: Τραγικά λάθη κόστισαν τη ζωή των δύο Πολωνών στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Δύο εγκληματικά λάθη και μία πινακίδα που δεν υπήρχε κόστισαν τη ζωή του 40χρονου Μάρεκ Σάβικα από την Πολωνία και της 37χρονης αδελφής του Ντανούτα, που επιχείρησαν να περάσουν το Φαράγγι της Σαμαριάς.
Oι Αρχές ενημερώθηκαν για την εξαφάνισή τους με καθυστέρηση δύο ημερών. Επιπλέον, δηλώθηκε ότι είχαν θεαθεί τελευταία φορά στη θέση Άγιος Νικόλαος στο Φαράγγι της Σαμαριάς, ενώ όπως όλα δείχνουν οι δύο άτυχοι Πολωνοί δεν είχαν μπει ποτέ εκεί: βρέθηκαν στο Φαράγγι της Τρυπητής, έχοντας χάσει τον προσανατολισμό τους. Τώρα, μάλιστα, μετά την τραγωδία αναμένεται να μπει τελικά και μία πινακίδα στη θέση Διάσελο, που να καθοδηγεί τους επισκέπτες προς τη Σαμαριά. Όπως έχει διαπιστωθεί, πολλοί μπερδεύονται στο συγκεκριμένο σημείο και κινούνται τελικά προς την Τρυπητή, αλλά κανείς δεν είχε φροντίσει να τοποθετηθεί μια πινακίδα. Η επιχείρηση για τον εντοπισμό των δύο αδελφών από την Πολωνία άρχισε μόλις το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας και τελικά ο 40χρονος άνδρας εντοπίστηκε από ορειβάτη το απόγευμα της Πέμπτης. Όπως περιέγραψε ο ορειβάτης, ήταν σε άθλια κατάσταση από την εξάντληση, ενώ είχε κρατήσει τα ούρα του μέσα σε ένα μπουκάλι από νερό και τα έπινε για να κρατηθεί στη ζωή. Ο ορειβάτης του έδωσε νερό και απομακρύνθηκε για να μπορέσει να έχει σήμα στο κινητό του και να ειδοποιήσει τα σωστικά συνεργεία. Όταν αργότερα επέστρεψε στο σημείο όπου είχε βρει τον Μάρεκ Σάβικα, εκείνος είχε πεθάνει από την εξάντληση. Σε έναν γκρεμό, μερικά μέτρα μακρύτερα, την επομένη το πρωί εντοπίστηκε νεκρή και η αδελφή του.
Κρίσιμη καθυστέρηση
Ο Μάρεκ και η Ντανούτα Σάβικα είχαν έρθει με γκρουπ από την Πολωνία και είχαν καταλύσει σε ξενοδοχείο στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου. Το πρωί του Σαββάτου 21 Ιουλίου με ξεναγό έναν συμπατριώτη τους ξεκίνησαν για να περάσουν το Φαράγγι της Σαμαριάς. Όπως είπε ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Χανίων, κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο επικεφαλής του γκρουπ διαπίστωσε ότι τα δύο αδέλφια απουσίαζαν από την ομάδα. Ωστόσο δεν έκανε καμία αναφορά στις Αρχές. Η εξαφάνιση των δύο Πολωνών τουριστών αναφέρθηκε στην Ασφάλεια Ηρακλείου το απόγευμα της Δευτέρας. Όπως δηλώθηκε από τους υπευθύνους του τουριστικού γραφείου, τους είχαν δει τελευταία φορά στη θέση Άγιος Νικόλαος, δηλαδή μέσα στον δρυμό της Σαμαριάς. Η αναζήτηση των δύο Πολωνών άρχισε με επίκεντρο των ερευνών το Φαράγγι της Σαμαριάς. Παράλληλα, την επόμενη ημέρα ζητήθηκε να εντοπισθεί το δορυφορικό στίγμα του κινητού τηλεφώνου που είχε ο Μάρεκ Σάβικα. Το τηλέφωνό του ήταν πλέον κλειστό, αφού είχε τελειώσει η μπαταρία του, και εντοπίσθηκε τελικά την Τετάρτη. Το δορυφορικό στίγμα έδειξε ότι οι έρευνες που είχαν γίνει έως τότε ήταν σε τελείως λάθος κατεύθυνση, αφού σύμφωνα με αυτό οι δύο Πολωνοί είχαν κινηθεί στο Φαράγγι της Τρυπητής και όχι στη Σαμαριά, έχοντας κατά πάσα πιθανότητα χάσει τον προσανατολισμό τους. Λόγω πυκνής συννεφιάς δεν μπορούσε να γίνει από αέρος εντοπισμός και τα σωστικά συνεργεία χωρίσθηκαν σε ομάδες για να τους αναζητήσουν στην Τρυπητή. Τελικά εντοπίσθηκε από ορειβάτη, λίγο πριν ξεψυχήσει, ο Μάρεκ Σάβικα και στη συνέχεια νεκρή η αδελφή του. Η υπόθεση είναι πλέον στη Δικαιοσύνη που θα αναζητήσει ευθύνες για την καθυστερημένη ενημέρωση των Αρχών.
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070730&nid=5385189&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876

Δεν υπάρχουν σχόλια: