Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

23/7/07: Πυροσβεστικό Canadair συνετρίβη στα Στύρα Ευβοίας, νεκροί οι δύο πιλότοι

Νεκροί ανασύρθηκαν ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους Canadair που συνετρίβη το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ πραγματοποιούσε ρίψεις νερού για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στα Στύρα Ευβοίας, κοντά στον οικισμό Δήλεσο.
Οι δύο πιλότοι ανήκαν στη Μοίρα 383 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στάθμευαν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, για να συνδράμουν στη δασοπυρόσβεση στη νότια Ελλάδα.
Το αεροσκάφος τύπου CL-415 κατέπεσε στις 15:46.

Κατά πληροφορίες, το Canadair πραγματοποίησε χαμηλή πτήση, έκανε τη ρίψη νερού και στη συνέχεια ο πιλότος προσπάθησε να του δώσει ύψος, όμως το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε ορεινό όγκο, με αποτέλεσμα να συντριβεί.
Στο σημείο έσπευσε μονάδα της ΕΜΑΚ, η οποία βρήκε τους δύο άτυχους πιλότους.
Οι πρωτές πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για ένα από τα πιο καινούρια Canadair που έχει παραλάβει η Ελλάδα το 1999, το οποίο όμως ήταν ήδη καταπονημένο, καθώς πραγματοποιούσε συνεχείς πτήσεις.
Η φωτιά μαινόταν στην περιοχή, κατακαίοντας πουρνάρια και ελιές, ενώ οι κάτοικοι ορισμένων οικισμών ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς οι φωτιά έχει φτάσει στις αυλές τους.
Στο έργο της κατάσβεσης έπαιρναν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις.
Λίγο πριν την πτώση του αεροπλάνου τραυματίστηκε ελαφρά ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Ευβοίας, πύραρχος Διονύσης Βορίσης, όταν το τζιπ της Πυροσβεστικής στο οποίο επέβαινε, συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο -πιθανόν της Νομαρχίας- που βρισκόταν στο σημείο, επίσης για την πυρκαγιά.
O πύραρχος διακομίστηκε προληπτικά στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.
Ο πρωθυπουργός πληροφορήθηκε για την πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους και επικοινώνησε τηλεφωνικά από το Σαράγεβο, όπου βρίσκεται, με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα.
«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των πιλότων... Η ορμή τους για αυταπάρνηση και αυτοθυσία τους οδήγησε στην αθανασία. Ναι, είναι αθάνατοι οι πεσόντες στο καθήκον στα Στύρα της Ευβοίας πιλότοι, οι ήρωες του αλτρουϊσμού. Ο σμηναγός Δημήτριος Στοϊλίδης και ο υποσμηναγός Ιωάννης Χατζούδης είναι πραγματικοί ήρωες» δήλωσε για το τραγικό συμβάν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας.
«Ζητώ από όλους τους πιλότους και από όλους τους πυροσβέστες αυτές τις δύσκολες ώρες να κάνουν πέτρα την καρδιά τους και να σταθούν όρθιοι και ψύχραιμοι. Ο πόλεμος συνεχίζεται. Προέχει πάντα και σταθερά το απόλυτο κριτήριο της αξίας της ανθρώπινης ζωής» προσέθεσε. Το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να κάνει δηλώσεις για το θέμα αυτό και ο Κώστας Καραμανλής.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

1500 ωρες πτησεων απο τις 20 Ιουνιου,οπως δημοσιευουν τυχαια σημερα στα ΝΕΑ.
Επομενο ηταν...