Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

25/7/07: Μετά τον καύσωνα ..πυρκαϊες!!

Κανονικά έπρεπε να αντιγράψω την είδηση από τις 26-27/6/2007...
Χωρίς άλλο σχόλιο

Κάηκαν σπίτια
Καταστροφικές φωτιές σε Κεφαλλονιά και Αχαΐα - Ένας νεκρός στο Αίγιο

Δραματική ημέρα η Τετάρτη, με περισσότερες από 200 πυρκαγιές να καίνε τη χώρα απ' άκρου εις άκρον. Στο χωριό Μαμουσιά του Αιγίου βρέθηκε απανθρακωμένος ένας 75χρονος. Σε Αχαΐα, Κεφαλλονιά και Καστοριά τα μεγαλύτερα μέτωπα. Κάηκαν σπίτια, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και εννέα ελικόπτερα του στρατού επιστρατεύθηκαν για τον απεγκλωβισμό τους.
Στο έλεος της φωτιάς παραδόθηκαν σπίτια στα Κουνινά Αιγίου και στην Κμπιτσάτατης Κεφαλλονιάς, όπου οι πυρκαγιές συνέχιζαν το βράδυ της Τετάρτης το καταστροφικό τους έργο. Σε γενική επιφυλακή τέθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Στο Αίγιο, η φωτιά έφθασε στο χωριό Πυργάκι, ενώ δόθηκε διαταγή εκκένωσης για τα Κουνινά, τα Μελίσσια, το Αχλάδι, το Μαυρίκι και την Πτέρη. Ένας 75χρονος βρέθηκε απανθρακωμένος στο χωριό Μαμουσιά. Πρόκειται για τον Σ.Λ., ο οποίος, αν και κλήθηκε να εγκαταλείψει το χωριό του όταν πλησίαζε το πύρινο μέτωπο, επέλεξε να μείνει κοντά στο σπίτι του, για να προστατεύσει τα πρόβατά του.
Τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που είχαν σπεύσει στις περιοχές που απειλούνταν από τη μεγάλη πυρκαγιά προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες σε έξι ηλικιωμένους που αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα, λόγω του καπνού, ενώ ένα άλλο άτομο που τραυματίστηκε, διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Με απόφαση του Δήμου Αιγίου οργανώθηκε κέντρο υποδοχής πυροπαθών στο 1ο Λύκειο της πόλης.
Στο Πυργάκι και τα Μελίσσια εγκλωβισμένοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν με στρατιωτικά ελικόπτερα Super Puma. Κάτοικοι των Μελισσίων που εγκλωβίστηκαν στο χωριό κατέφυγαν στο γήπεδο για να σωθούν.
Η πυρκαγιά έφθασε γύρω από τη Μονή Ταξιαρχών, όπου είχαν εγκλωβιστεί δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Ιωάννης Λούπης. Οι μοναχοί είχαν απομακρυνθεί νωρίτερα από το μοναστήρι.
Η κυκλοφορία τόσο στην παλιά όσο και στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Πάτρας, στο ύψος του Διακοπτού, διακόπηκε, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, που κατέβηκε μέχρι το δρόμο.Η διακοπή της κυκλοφορίας έγινε για να μην κινδυνέψουν διερχόμενοι οδηγοί, αλλά και για να διευκολύνεται η κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.Όσοι κινούνται προς Πάτρα και Ηλεία θα πηγαίνουν στον προορισμό τους μέσω Τρίπολης, ενώ για όσους κινούνται προς Αιτωλοακαρνανία και την υπόλοιπη δυτική Ελλάδα η εκτροπή γίνεται μέσω Λειβαδιάς - Ιτέας - Ναυπάκτου.
Η πυρκαγιά στην Κεφαλλονιά επεκτάθηκε και στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, στην περιοχή Σκάλα. Ο Δήμος Ελειού Πρόννων είχε κηρυχθεί από το μεσημέρι της Τετάρτης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, πυροσβέστες επιχειρούσαν με εναέρια και επίγεια μέσα να τιθασεύσουν τις φλόγες, που απειλούσαν τα χωριά Καπανδρίτι, Ξενόπουλο, Αγιος Γεώργιος, Αγία Ειρήνη, Κρεμμύδι και Μαρκόπουλο.
Ζώα και σπίτια κάηκαν, ενώ από τους καπνούς ένας πυροσβέστης λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Στη μάχη με τις φλόγες στην Κεφαλλονιά κινδύνεψε και ένα αεροσκάφος Canadair που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης, όταν υπέστη απώλεια ισχύος στον ένα κινητήρα. Οι πιλότοι του ωστόσο κατάφεραν να το προσγειώσουν στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.
Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας ο Δήμος Ελειού-Πρόννων του νομού Κεφαλλονιάς, οι Δήμοι Αιγαίου, Καλαβρύτων, Συμπολιτείας, Διακοπτού, καθώς και η κοινότητα Λεοντίου της Νομαρχίας Αχαΐας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι λόγω των πυρκαγιών.
Πηγή ιδιαίτερης ανησυχίας παρέμεναν οι πυρκαγιές κατά μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων στις περιοχές Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Οι αρχές της Ηπείρου προβληματίζονταν ιδιαίτερα από τον κίνδυνο οι φωτιές να επεκταθούν προς τη χώρα μας, λόγω των ανέμων.
Στη Γοραντζή κάηκε το μοναστήρι της Παναγίας, ενώ ζημιές προκάλεσε η φωτιά στην εκκλησία των Ταξιαρχών στη Δερβιτσάνη. Στην περιοχή της Δερόπολης, η φωτιά απείλησε τα χωριά, Βάνιστα, Χάσκοβο και Δούβιανη, καθώς επίσης και το Ζερβάτι.
Από ξερά χόρτα ξεκίνησε η πυρκαγιά στο δημοτικό διαμέρισμα Καρτερών του Δήμου Λαχανά, στη Θεσσαλονίκη. Η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε σε δασική έκταση στο Βελβεντό της Κοζάνης συνεχιζόταν.
Πυρκαγιά συνέχιζε να καίει και τη χωματερή της Ύδρας, όπου πραγματοποίησαν ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, ενώ μία ακόμα πυρκαγιά σε χωματερή εκδηλώθηκε στις 11:30 το πρωί στα Χανιά. Φωτιά εκδηλώθηκε το πρωί της Τετάρτης και στη Χίο, στις περιοχές Ποταμιά και Πισπιλούντα του Δήμου Αμάνης.
Από το δημοτικό διαμέρισμα Κυψέλης του Δήμου Νεστορίου Καστοριάς η Πυροσβεστική Υπηρεσία απομάκρυνε 120 άτομα, ενώ περίπου 50 επέλεξαν να παραμείνουν με δική τους ευθύνη, υπογράφοντας σχετική υπεύθυνη δήλωση. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οι δήμοι Νεστορίου και Ακριτών, καθώς και οι κοινότητες Αρένων, Γράμμου και Καστρακίου.
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή Δορκάδας, στην επαρχία Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Μάχη για την κατάσβεση της έδιναν 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα. Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Κοκολάκης, δήλωσε ότι το μήκος του μετώπου είναι πέντε-έξι χιλιόμετρα και συμπλήρωσε ότι το έργο της κατάσβεσης δυσχέραιναν οι άνεμοι εντάσεως έξι μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή.
Πυρκαγιά στην περιοχή Χαμηλού στο Κιλκίς έκαιγε δασική έκταση. Στον τόπο της πυρκαγιάς, που πέρασε τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, ενώ ρίψεις πραγματοποίησε πυροσβεστικό αεροπλάνο.Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Μεταλλικό Κιλκίς, που έφτασε μέχρι τις αυλές των σπιτιών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά ξεκίνησε από ξερά χόρτα. Στο σημείο έσπευσαν εννέα πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πύρινος εφιάλτης χωρίς προηγούμενο
Δύο ακόμα νεκροί από την πυρκαγιά που εξακολουθεί να μαίνεται στο Αίγιο

Τον θάνατο δύο γυναικών στο Ανω Διακοπτό Αχαΐας επιβεβαίωσαν οι Αρχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης o διοικητής της 6ης ΔΥΠΕ Σταύρος Πεντέας.
Όσον αφορά την φωτιά, εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα στην ανατολική και κεντρική Αιγιάλεια σε μέτωπο 40χλμ, ενώ οι Αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα για την εκκένωση και άλλων χωριών.
Οι Αρχές έχουν ήδη εκπονήσει σχέδιο για την εκκένωση του νοσοκομείου Αιγίου, εφόσον η πυρκαγιά φθάσει κοντά σε αυτό. Σε ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της Αχαΐας.
Κλειστές παραμένουν η παλιά και νέα ΕΟ Πατρών-Κορίνθου από το 156ο έως το 172ο χιλιόμετρο. Όσοι κινούνται προς Πάτρα και Ηλεία θα πηγαίνουν στον προορισμό τους μέσω Τρίπολης, ενώ για όσους κινούνται προς Αιτωλοακαρνανία και την υπόλοιπη δυτική Ελλάδα η εκτροπή γίνεται μέσω Λειβαδιάς - Ιτέας - Ναυπάκτου.
Στο νομό Σερρών, φωτιά κατακαίει δασική έκταση στην περιοχή της Δορκάδας κοντά στη Νιγρίτα. Στο νομό Κιλκίς, βρίσκεται σε εξέλιξη φωτιά στην περιοχή Ειδομένης - Χαμηλού.
H φωτιά κατακαίει δασική έκταση, ενώ δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς και οχήματα και προσωπικό της νομαρχίας δίνουν μάχη με τις φλόγες.
Στο νομό Πιερίας, η φωτιά που πέρασε χθες το πρωί από το Βελβεντό της Κοζάνης, κατακαίει την κορυφή Φλάμπουρο, προς την αγροτική περιοχή Φτέρι.
Τις πρώτες πρωινές ώρες, οι φλόγες είχαν φτάσει σε απόσταση 1χλμ από τον οικισμό της περιοχής.
Μάχη με τις φλόγες δίνουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη και τη Λάρισα, καθώς και εθελοντές.Στο νομό Φλώρινας, η φωτιά μαίνεται από χθες το μεσημέρι στην περιοχή της Κρυσταλλοπηγής, στη θέση Σμαρδέσι κατακαίγοντας δάση δρυός και είναι ανεξέλεγκτη.Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά και στην περιοχή των Πρεσπών στη θέση Βάρμπα- Σφίκα.Οι δυνάμεις που βρίσκονται σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών αναμένουν τη συνδρομή των εναέριων πυροσβεστικών μέσων από το πρώτο φως, καθώς οι προσπάθειες κατάσβεσης δυσχεραίνονται από τους ανέμους που επικρατούν στις δασικές περιοχές που καίγονται.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στην Aσσυρο Θεσσαλονίκης.
Η φωτιά κατακαίει χαμηλή βλάστηση, ενώ στην περιοχή δίνουν μάχη με τις φλόγες 20 οχήματα και 50 άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη στους εξής νομούς: Κερκύρας, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Κορινθίας, Αττικής, Ευβοίας, Μαγνησίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Καβάλας και Λέσβου.
Επίσης, σε όλους τους νομούς του Έβρου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: