Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2007

3/11/07: Πρόταση του ΚΕΠΕ για ετήσιο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 3.480 ευρώ

Το έμμεσο επίδομα επιβίωσης ισοδυναμεί με εισοδηματική ενίσχυση που ανέρχεται σε 3.480 ευρώ ετησίως και είναι αναγκαίο σε τουλάχιστον 560.000 άτομα ή το 5,4% του συνολικού πληθυσμού, αναφέρεται σε μελέτη του ΚΕΠΕ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εργασία «Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στην ΕΕ-15 και δυνατότητες εφαρμογής του στην Ελλάδα» των Αθανασίου Θ.Μπαλφούσια και Κωνσταντίνου Ν.Κωτσή, που παρουσιάσθηκε την Παρασκευή από το Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνών.
«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των "15" που δεν διαθέτει ένα γενικό σχήμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο να λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, στην οποία βρίσκονται, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, περίπου 560.000 άτομα» τονίζεται στη μελέτη.
Με αυτό τον τρόπο οι φτωχοί, ενώ δεν θα απολαμβάνουν καμία από τις άλλες έμμεσες φορολογικές ενισχύσεις, θα παίρνουν τουλάχιστον το επίδομα επιβίωσης. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προτείνεται να αυξάνεται, καθώς αυξάνονται τα μέλη της οικογένειας.Η χορήγηση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος μέσα από ένα αρνητικό φόρο εισοδήματος συνεπάγεται την αναδιάρθρωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την υποχρεωτική καταγραφή στη φορολογική δήλωση όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων του ατόμου ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης, αλλά και από το αν είναι φορολογήσιμα ή όχι.
Έτσι, θα καταστεί δυνατός ο εντοπισμός των πραγματικών δικαιούχων, που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος.Εάν η χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος γίνει με τη μορφή ενός κοινωνικού μερίσματος, τότε ο τρόπος εφαρμογής του και οι διοικητικές προϋποθέσεις που θα τεθούν, είναι οι βασικότεροι παράγοντες για την επιτυχή εφαρμογή του.
Η υλοποίηση ενός κοινωνικού μερίσματος προϋποθέτει την ακριβή στόχευση των δικαιούχων, ώστε:
1) Να μην αποκλείονται πολίτες που δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα,
2) Να μην εντάσσονται στο πρόγραμμα άτομα που δεν το δικαιούνται και
3) Να εξασφαλίζεται η ενεργοποίηση των δικαιούχων σε θέσεις κοινωνικής εργασίας ή σε άλλες κοινωνικές δράσεις. Αυτά απαιτούν την αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών διαχείρισης του κοινωνικού μερίσματος από άποψη πληροφόρησης και ελέγχου.
Η εισαγωγή ενός γενικού αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι σχετικές πληροφορίες των ατόμων, αναμένεται να συμβάλει στη διαχειριστική αποτελεσματικότητα του συστήματος και να βοηθήσει στον έλεγχο και εντοπισμό των πραγματικών δικαιούχων.Στη μελέτη του ΚΕΠΕ τονίζεται ακόμη ότι «το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ακραίας φτώχειας που παρατηρείται στην Ελλάδα, μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με το σχεδιασμό ενός γενικού συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που, σε πρώτη φάση μπορεί να είναι πιο χαμηλό, με βάση τις περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας».
»Το πρόβλημα της χρηματοδότησης ενός τέτοιου συστήματος αναμένεται να είναι μικρότερο από ό,τι φαίνεται με πρώτη ματιά, αφού στη χρηματοδότησή του θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά ο περιορισμός των εκτεταμένων φορολογικών δαπανών και προνομίων, των φόρων υπέρ τρίτων και των αυτόνομων τρόπων ευνοϊκής φορολόγησης μεγάλων πηγών εισοδήματος».
»Επίσης, τα επιδόματα που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο του ελάχιστου εγγυημένου εισόδηματος θα μπορούσαν να απορροφηθούν από αυτό. Με αυτό τον τρόπο θα απλοποιούνταν τόσο το φορολογικό σύστημα όσο και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας με αποτέλεσμα τον περιορισμό του διαχειριστικού τους κόστους».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: