«Οι καταλήψεις δεν είναι μέσο διεκδίκησης. Είναι ένα ιδιότυπο λοκ άουτ ενάντια στο δικαίωμα στη μόρφωση» είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σχολιάζοντας στη Βουλή το νέο κύμα καταλήψεων στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Την ίδια ώρα, μηνυτήρια αναφορά εναντίον 10 μαθητών κατέθεσε ο διευθυντής του 28ου Γυμνασίου Αθηνών στο Παγκράτι, για υλικές ζημιές στο χώρο του σχολείου. Ακόμη 12 μαθητές από το πρώτο ΤΕΕ Αθηνών αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της προφυλάκισης λόγω φθορών κλοπών ακόμη και οπλοχρησίας που έγιναν πέρισυ σε περίοδο καταλήψεων.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι καταλήψεις σε πολλά σχολεία της χώρας, την ώρα που στη Ρόδο υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα για τις καταστροφές που έγιναν στα υπό κατάληψη σχολεία.
«Το σχολείο είναι χώρος μάθησης και δημοκρατίας. Και στη δημοκρατία πρώτος κανόνας είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων του άλλου, είτε είναι πλειοψηφία, είτε μειοψηφία, είτε ακόμα και ένα μεμονωμένο άτομο. Δεν μπορούμε να δεχθούμε λογικές που επιτρέπουν να θυσιάζονται τα δικαιώματα κάποιων στο βωμό των επιδιώξεων κάποιων άλλων» δήλωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός.
«Η δημοκρατία έχει κανόνες και το σχολείο είναι ένας χώρος εκπαίδευσης και στη δημοκρατία. Σε ποια δημοκρατία μπορούν οι λίγοι να επιβάλλουν τη θέλησή τους στους πολλούς; Είναι σεβαστό το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αλλά πρέπει να είναι σεβαστό και το δικαίωμα στη μάθηση» ανέφερε.
Ο κ. Καραμανλής παραδέχθηκε ότι τα πράγματα στο χώρο της Παιδείας δεν βρίσκονται στο επιθυμητό σημείο και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης· σε αυτήν, δε, την προσπάθεια θέλει συνομιλητές όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. «Θέλουμε από τους μαθητές να διεκδικούν, αλλά οι καταλήψεις δεν είναι μέσο διεκδίκησης. Είναι ένα ιδιότυπο λοκ άουτ ενάντια στο δικαίωμα στη μόρφωση. Είναι θεμιτή η διαμαρτυρία, αλλά όχι το να εμποδίζουν κάποιοι τους άλλους στην άσκηση κάποιων από τα ιερότερα δικαιώματά τους, και ένα τέτοιο δικαίωμα είναι και το δικαίωμα στη μόρφωση» ανέφερε ο κ. Καραμανλής.
«Τα λουκέτα και οι αλυσίδες θλίβουν κάθε γονιό και κάθε Έλληνα. Ακούγονται διάφορα αιτήματα. Να τα συζητήσουμε. Είμαστε όλοι ανοικτοί στο διάλογο, αλλά τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο. Εμείς θα συνεχίσουμε με συζήτηση, με διάλογο και με πειθώ» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Για τα ΚΕΣ
Η κυβέρνηση πρόκειται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κοινοτικής Οδηγίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΚΕΣ που λειτουργούν στην Ελλάδα ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων με δύο παραμέτρους: αφ' ενός με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος που υποχρεώνει την Ελλάδα να προσαρμόζει το δίκαιό της στο ευρωπαϊκό αντίστοιχο, αλλά και με το δικαίωμά της να χαράσσει εθνική πολιτική στο χώρο της Παιδείας.
Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου, απορρίπτοντας την πρόταση του τελευταίου να αρθεί η άδεια λειτουργίας των ΚΕΣ που έχουν συμφωνία δικαιόχρησης με ξένα πανεπιστήμια.
«Η Πολιτεία οφείλει να εναρμονίσει το εθνικό θεσμικό δίκαιο με το ευρωπαϊκό και αφετέρου να αντιμετωπίσει την άναρχη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Σχεδιάζουμε ένα θεσμικό πλαίσιο και προετοιμάζουμε ένα μελετημένο σχέδιο αδειοδότησης και ελέγχου τους, καθώς δεν είναι δυνατόν να πιστοποιούνται τα εκπαιδευτήρια ως εμπορικές επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Καραμανλής.
Στον πρόεδρο του ΣΥΝ, που επανήλθε λέγοντας ότι το πρόβλημα επιλύεται με έναν μόνο τρόπο, την άρση της άδειας λειτουργίας των ΚΕΣ που έχουν συμφωνία δικαιόχρησης με τα πανεπιστήμια, ο πρωθυπουργός είπε: «Η πρόταση που κάνετε ισοδυναμεί με άρνηση της πραγματικότητας. Αν αρνούμαστε την πραγματικότητα, μπορεί να γινόμαστε σε κάποιους πρόσκαιρα ευχάριστοι αλλά δεν γινόμαστε χρήσιμοι στον τόπο».
Απάντηση από KΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
Απαντώντας στον πρωθυπουργό, το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή αποτελεί επίθεση, για να κάμψει τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Είναι συνέχεια της συκοφαντίας, των απειλών και της τρομοκρατίας των εισαγγελέων, διευθυντών και άλλων μηχανισμών.
» Η κυβέρνηση είναι εκείνη που κλείνει το δρόμο στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων, με την εμπορευματοποίηση, την ιδιωτικοποίηση, το φούντωμα της παραπαιδείας και την προσαρμογή όλης της εκπαίδευσης στην υπηρεσία των κερδών της πλουτοκρατίας.
» Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού επιβάλλει το άμεσο δυνάμωμα της συμπαράταξης και υποστήριξης των μαθητικών κινητοποιήσεων απ’ όλο το λαϊκό κίνημα. Για να μην περάσει η τρομοκρατία σε βάρος των παιδιών των λαϊκών οικογενειών που αγωνιούν και αγωνίζονται για το παρόν και το μέλλον τους. Για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία των λαϊκών αναγκών.»
Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε ανακοίνωση απάντηση στον πρωθυπουργό, στην οποία αναφέρεται: «Η ποινικοποίηση αγώνων δεν πρόκειται να μειώσει την ένταση των αντιδράσεων για το χάλι της παιδείας. Οι μαθητές, όπως και οι φοιτητές, αλλά και οι αγρότες παλιότερα, δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματά τους, όσες κάμερες ή ποινικές διώξεις και να επιστρατευθούν.
» Ο κ. πρωθυπουργός επιχείρησε να εμφανιστεί υπερασπιστής της δημοκρατίας κατηγορώντας τους αγωνιζόμενους μαθητές για αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Θυμίζουμε στον κ. πρωθυπουργό ότι οι καταλήψεις αποφασίζονται δημοκρατικά, με καθολικές γενικές συνελεύσεις. Το πώς πραγματικά αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη δημοκρατία το 'μαθαίνουν' οι μαθητές όταν σύρονται στα δικαστήρια. Αυτή είναι η δική της εκδοχή για τη δημοκρατία.
» Εκφράζουμε την οργή μας για την ποινικοποίηση των αγώνων και συμπαραστεκόμαστε στους αγωνιζόμενους μαθητές και μαθήτριες».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου