Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

1/11/07: Κριτήρια για την ονομασία της ΠΓΔΜ έδωσε στις δύο πλευρές ο Μάθιου Νίμιτς

Η εισήγηση του Μάθιου Νίμιτς κατά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης δεν περιελάμβανε πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά κριτήρια, βάσει των οποίων θα πρέπει να καταλήξουν σε λύση οι δύο πλευρές. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ θα επισκεφθεί προσεχώς την Αθήνα και τα Σκόπια για να λάβει τις απαντήσεις των δύο κυβερνήσεων.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής του με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικόλα Ντίμιτροφ, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι έδωσε στους δυο συνομιλητές του εισηγήσεις για κριτήρια στο θέμα της ονομασίας για να μελετηθούν από τις δυο πλευρές και στο «κοντινό μέλλον» θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια για επαφές με τις δυο κυβερνήσεις.
Η συνάντηση στη Νέα Υόρκη, που διήρκεσε δυόμισι ώρες και έγινε στο γραφείο του κ. Νίμιτς, ήταν σε καλό κλίμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των τριών ανδρών. Τόσο ο κ. Νίμιτς, όσο και οι πρέσβεις Βασιλάκης και Ντίμιτροφ δήλωσαν ότι η συνάντηση «ήταν έντιμη».
Ο Αδ.Βασιλάκης δήλωσε πως «ήταν μια έντιμη συνάντηση, η οποία έγινε σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα», σημειώνοντας ότι «η κάθε πλευρά κατέθεσε τις προτάσεις της, τις οποίες γνωρίζετε». Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, «η σημερινή συνάντηση θα αποτελέσει κίνητρο και για τις δύο πλευρές να σκεφτούν και να προγραμματίσουν τις κινήσεις τους στο μέλλον», προσθέτοντας: «Εξέθεσα σαφώς τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε: «Δεν νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σύμπτωση απόψεων, το σίγουρο όμως είναι ότι και οι δύο επιθυμούμε την εύρεση μια κοινά αποδεκτής λύσης». Ερωτηθείς εάν η συνάντηση αυτή είχε κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες συναντήσεις, ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι «είχε βελτιώσεις», υπογραμμίζοντας ότι «και οι δυο θέλουν να βρουν λύση».Από την πλευρά του ο αντιπρόσωπος της ΠΓΔΜ Ν.Ντίμιτροφ δήλωσε ότι «ήταν μια μακρά συζήτηση, όπου οι διαφορές μας στο όνομα συνεχίζονται». Ο κ. Ντίμιτροφ χαρακτήρισε «χρήσιμη» την επικείμενη επίσκεψη Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι σύμμαχος των Σκοπίων και επιθυμούμε καλές σχέσεις μαζί της γι αυτό προσπαθούμε να ξεπεράσουμε την τελευταία διαφορά που μας έχει απομείνει».Ωστόσο, υπογράμμισε: «Βλέπουμε το όνομα ως μέσο για την αναγνώριση της εθνικής μας ταυτότητας, αλλά και εγγύηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Είμαστε ευέλικτοι αναφορικά με τη διμερή επικοινωνία με την Ελλάδα, αλλά θα επιμείνουμε στη θέση μας για το όνομα, καθώς έχουμε το δικαίωμα το συνταγματικό μας όνομα να χρησιμοποιείται διεθνώς».
Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος συναντήθηκε στα Σκόπια με τον Πέντρο Αγκραμούντ, τον εισηγητή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος ετοιμάζει έκθεση για την προσωρινή ονομασία της ΠΓΔΜ στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τόνισε: «Γίνεται λόγος για την ονομασία μας και για την εθνική μας ταυτότητα και εδώ δεν μπορούν να γίνονται εξισώσεις. Αμφισβητείται το νόμιμο ιστορικό δικαίωμα να κατονομάζουμε τη χώρα μας με το πραγματικό όνομά της».
Ακόμη πιο προκλητικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, κάλεσε την Ελλάδα να προσθέσει τον προσδιορισμό «Αρχαία» στην Μακεδονία και να προχωρήσει σε μια «τολμηρή κίνηση αναγνωρίζοντας την ΠΓΔΜ με το συνταγματική της ονομασία».
Δείτε το βίντεο
Έκανε, δε, λόγο για πρόβλημα που πρέπει να λυθεί σε διμερή βάση, αφού μόνο η Ελλάδα έχει πρόβλημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: