Κατά το 2006 εντοπίστηκαν ύστερα από ελέγχους της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων 20.851 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες να χρησιμοποιούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, συνολικής αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ΥΠΕΕ, οι επιχειρήσεις που δέχονται πλαστά ή εικονικά στοιχεία είναι συνήθως οικονομικά εύρωστες, σε αντίθεση με αυτές που εκδίδουν τέτοια στοιχεία, οι οποίες συνήθως είναι αδύναμες οικονομικά ή και ανύπαρκτες.
Μέσω της χρήσης αυτών των στοιχείων επιδιώκεται η μη καταβολή ή η μείωση καταβολής των ποσών τόσο έμμεσων όσο και άμεσων φόρων και σε μερικές περιπτώσεις η τακτοποίηση λογιστικών- φορολογικών ατασθαλιών που πάντα προέρχονται από την προσπάθεια των επιτηδευματιών και επιχειρήσεων να μην καταβάλουν φόρους, αφού προηγήθηκαν άλλες μέθοδοι φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, σύμφωνα με Το Βήμα, έχει εντοπιστεί η έκδοση εικονικών τιμολογίων που φορολογούνται με ειδικό τρόπο, προς επιχειρήσεις που προσδιορίζουν λογιστικά το αποτέλεσμά τους και οι οποίες τηρούν βιβλία Β΄ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, καθώς και η έκδοση εικονικών στοιχείων με τη βοήθεια κατασκευασμένων κυκλωμάτων με εμπλεκόμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εθνικό ή διεθνές πλαίσιο και οι οποίες, χρησιμοποιώντας διάφορα συστήματα και μηχανισμούς, αποβλέπουν στη μη καταβολή του οφειλόμενου ΦΠΑ ή στην αδικαιολόγητη επιστροφή ΦΠΑ.
Πρόκειται δηλαδή για εξαφανισμένους εμπόρους ή για ενδιάμεσους εμπόρους ή μεσάζοντες ή διοργανωτές αυτών των κυκλωμάτων. Πλαστά και εικονικά τιμολόγια εκδίδονται και για αγορά αγροτικών προϊόντων με πολύ μεγάλες αξίες, αφού δεν καταβάλλεται ΦΠΑ κατά την αγορά των προϊόντων αυτών αλλά η ειδική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ. Βροχή πλαστών τιμολογίων στην αγορά
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου