Αλλάζει ταυτότητα το κέντρο της Αθήνας. Η σταδιακή απομάκρυνση δημοσίων υπηρεσιών και υπουργείων, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων εμπορικών χώρων, μετατρέπουν το διοικητικό και πολιτικό κέντρο της χώρας σε αμιγώς εμπορική και ψυχαγωγική περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ακόμα και η μεταφορά του Κοινοβουλίου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζεται να μετακομίσει στο Χαλάνδρι. Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη φύγει. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Αιγαίου, που βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων, θα μεταφερθούν στον Πειραιά, στο κτίριο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Εάν τελικά απομακρυνθεί και το Κοινοβούλιο, το κέντρο της Αθήνας θα μετατραπεί σε κέντρο των πολυκαταστημάτων, των εμπορικών φιρμών και των ξενοδοχείων.
Παλαιότερη μελέτη του Οργανισμού της Αθήνας είχε υπολογίσει σε 45.000 τις καθημερινές μετακινήσεις των εργαζομένων και των επισκεπτών των υπουργείων από και προς το κέντρο της πρωτεύουσας. Μόνο στο υπόγειο πάρκινγκ της Βουλής σταθμεύουν καθημερινά 800 αυτοκίνητα.
Τα οχήματα (ΙΧ και ταξί) που σταθμεύουν παράνομα έστω και για τρία λεπτά σε έναν από τους δρόμους που περικλείουν την πλατεία Συντάγματος φτάνουν καθημερινά τις 9.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας. Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών έχει υπολογίσει ότι το 70% των καθημερινών δρομολογίων των λεωφορείων και τρόλεϊ που κινούνται στην πλατεία, καθυστερούν.
Οι προτάσεις για τις περιοχές στις οποίες θα δημιουργηθεί η νέα Βουλή έχουν ήδη υποβληθεί. Η περιοχή που συγκεντρώνει μεγαλύτερες πιθανότητες είναι αυτή του πρώην Ιπποδρόμου, στο Δέλτα Φαλήρου.
Εκεί, σύμφωνα με τις σκέψεις των ειδικών, δίπλα στη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και στη Λυρική Σκηνή, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα καινούργιο Κοινοβούλιο, έπειτα από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Τα τρία αυτά κτίρια, μαζί με το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, σύμφωνα με το σχέδιο, θα αποτελέσουν τα σύμβολα της σύγχρονης Αθήνας.
Εξίσου ισχυρή πάντως είναι και η πιθανότητα μετακόμισης στον Ελαιώνα, και ειδικότερα σε μία από τις εκτάσεις που βρίσκονται ανάμεσα στους δήμους Αιγάλεω, Ρέντη και Αθηναίων. Τα πλεονεκτήματα της δεύτερης λύσης είναι ότι από εκεί περνά το Μετρό και οι διαθέσιμοι χώροι είναι πολύ μεγαλύτεροι.
Εάν τελικά μεταφερθούν οι υπηρεσίες της Βουλής, το ιστορικό κτίριο της πλατείας Συντάγματος θα στεγάσει το Μουσείο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου